Yûsuf eş-Şârûnî ve ez-Zihâm adlı eserinin incelenmesi
Youssef al-Sharuni and examination of his the work named titled al-Zihâm
- Tez No: 849977
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BAYAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyatı, Yûsuf eş-Şârûnî, Kısa Hikâye, Mısır, Modern Arabic Literature, Youssef al-Sharuni, Short Story, Egypt
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Yûsuf eş-Şârûnî (ö. 2017) kısa hikâye, roman, Arap kültürü araştırmaları, eleştiri eserleri, biyografiler, seyahat eserleri, lirik nesir gibi farklı alanlarda pek çok eser kaleme alan Mısırlı bir yazardır. Mısır'da ve Mısır dışında ismini duyurmayı başararak modern Mısır edebiyatında XX. yüzyılın önde gelen yazarlarından biri olmuştur. Yayımladığı eserlerle çeşitli ödüllere de lâyık görülmüştür. Yazar, Muhammed Abdülhalîm Abdullah (ö. 1970), Abdülhamîd Cûde es-Sahhâr (ö. 1974), Yûsuf es-Sibâ'î (ö. 1978), Yûsuf İdrîs (ö. 1991), Yahyâ Hakkî (ö. 1992), Bedir ed-Dîb (ö. 2005), Necîb Mahfûz (ö. 2006) gibi döneminin ünlü isimleriyle bir arada yaşamış ve onlarla birlikte modern Mısır edebiyatı alanına katkı sağlamıştır. Bununla birlikte yazarın ismi Türkiye'de neredeyse hiç duyulmamıştır. Bu araştırma ile hakkında herhangi bir çalışma bulunmayan eş-Şârûnî'nin, ülkemizde bu alanla ilgilenen okuyuculara tanıtılması önem arz etmektedir. Tez ön söz, özet, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde 1924-2017 yılları arasında yaşamış olan kısa hikâye yazarı ve eleştirmen Yûsuf eş-Şârûnî'nin hayatı ve eserleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise ez-Zihâm adlı eseri incelenmiştir. Bu doğrultuda yazarın eserdeki üslûbu, döneminde yaşanmış olayların hikâyelerine yansımaları gibi konular ele alınmış ve değerlendirmelere tâbi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Youssef al-Sharuni is (d. 2017) an Egyptian writer who wrote many works in various fields such as short stories, novels, Arab culture studies, works of criticism, biographies, travel works, and lyrical prose. He became one of the foremost writer in modern Egyptian literature in 20th century by making his name known in Egypt and outside Egypt. He was deemed worthy of various awards for the works that he published. The author lived together with famous names of his time such as Yahya Haqqi (d. 1992), Naguib Mahfouz (d. 2006), Muhammad Abd al-Halim Abdallah (d. 1970), Abd al-Hamid Gouda al-Sahhar (d. 1974), Youssef El-Sebai (d. 1978), Badr Dib (d. 2005), Youssef Idris (d. 1991) and contributed to the modern Egyptian literature with them. Besides, the author's name hasn't almost been heard in Turkiye. With this research, it is important to introduce al-Sharuni, about whom there is no study, to the readers interested in this field in our country. The thesis consists of a preface, summary, two chapters and a conclusion. In the first chapter, the life and works of Youssef al-Sharuni, a short story writer and critic who lived between 1924 and 2017, are discussed. In the second chapter, his work named al-Zihâm was examined. In this regard, issues such as the author's style in the work and the reflections of the events of his period on his stories were discussed and evaluated.