Esnafların kamu güvenliği algıları üzerine nitel bir çalışma: İzmir Buca örneği
A qualitative study on the public security perceptions of esanfs: The case of İzmir Buca
- Tez No: 946170
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kamu güvenliği, risk toplumu, esnaflık, Public security, risk society, tradespeople
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kamu güvenliği toplumların huzur, düzen ve esenliği için kaçınılmaz bir kavramdır. Bireylerin sosyal yaşam içerisinde bir diğerinin haklarını ihlal etmeden aynı zamanda yurdun vatandaşı olarak özgürce yaşaması kamu güvenliğinin hem sebebi hem de sonucudur. Zaman geçtikçe ve bireylerin ihtiyaçları değiştikçe sosyal yapı da değişime uğramaktadır. Avcı-toplayıcı toplum tipinden tarım toplum tipine, buradan sanayi toplum tipine ve en sonunda modernleşmeye ulaştığı düşünülen söz konusu sosyal yapı aslında halen dönüşmeye devam etmekte ve şimdi de risk toplum tipini yaşamaktadır. Meslek grupları içerisinde de riskin bölüşümü ve farklı tehditler söz konusu olsa da esnafların modern yapının handikapları, kentin sınırsızlığı ve potansiyel tehlikelerin tahmin edilmezliği, geleneksel çalışma biçimlerini terk etmeyişleri gibi sebeplerle diğer pek çok meslek grubuna göre daha riskli konumdadırlar. Çalışma kapsamında Çalışma nitel bir araştırma olup İzmir ili Buca ilçesi Menderes Caddesi'nde 20 esnaf ile yüz yüze görüşme şeklinde gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubunda yaş, cinsiyet, eğitim durumu, deneyim süresi, sektör gibi değişkenlere bakılmamıştır. Katılımcıların çalışma saatleri içinde ve dışında kendileri ve çalışma alanları adına ne kadar güvende hissettikleri, güvenlikleri için aldıkları önlemler, kendilerinin ve yakınlarının yaşadıkları deneyimler, semtte kamu güvenliği anlamında geliştirilmesi gereken noktalar ve diğer esnaflar ile işbirlikleri konularına dair sorular yönlendirilmiştir. Esnafların gözünden kamu güvenliğini ele alan yarı yapılandırılmış soruların yer aldığı görüşme formu ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Kavramsal ve kuramsal çerçeve ile alanda yapılmış çalışmalar ışığında elde edilen bulgular analiz edilip temalar halinde gösterilmiştir. Son aşamada çalışma alanı başta olmak üzere esnafların kamu güvenliği risklerine çözüm önerileri sunularak araştırma sonlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Public security is an indispensable element for the peace, order, and well-being of societies. The ability of individuals to live freely as citizens without violating the rights of others is both a cause and a consequence of public security. As individuals' needs evolve over time, social structures undergo transformation—from hunter-gatherer societies to agrarian societies, then to industrial societies, and ultimately to what is considered modern society. Today, this structure continues to evolve into what is now referred to as the“risk society.”This transformation affects occupational groups as well. Among these, tradespeople are particularly vulnerable due to the uncertainties of modern life, the limitless nature of urban settings, unpredictable threats, and the persistence of traditional working methods, making them more exposed to risks compared to many other professions. This study is a qualitative research conducted through face-to-face interviews with 20 tradespeople operating on Menderes Street in the Buca district of İzmir, Turkey. Demographic variables such as age, gender, education level, professional experience, and sector were not considered in the sampling. The interviews focused on how safe the participants felt both during and outside of working hours, the measures they took for their safety, personal and second-hand experiences related to security, areas in need of improvement in terms of public security within the neighborhood, and cooperation among fellow tradespeople. Semi-structured interview forms were used, and the data obtained were analyzed within the framework of relevant concepts and theories, and presented in thematic categories. In the final part of the study, solutions were proposed to address the public security risks faced by tradespeople, particularly in the area under investigation.