Elektrik dağıtım şebekelerinde flicker analizi
Flicker analysis in the electircal distribution network
- Tez No: 946211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HEYBET KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrik Enerjisi, Flicker, Gerilim Dalgalanması, Enerji Verimi, DEDAŞ, Electrical energy, Flicker, Voltage Fluctuation, Energy Efficiency, DEDAŞ
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Modern güç dağıtım ağlarının güvenilir bir şekilde çalışması, tüketicilere kesintisiz güç sağlanabilmesi için hayati bir öneme sahiptir. Güç kalitesi sorunları arasında flicker, özellikle hassas ekipmanları bozabilme ve son kullanıcılar için rahatsızlık yaratabilme potansiyeli nedeniyle öne çıkmaktadır. Bir güç kalitesi problemi olan flickerlar motor ve generatörlerin verimini düşürmekte, elektronik cihazların ömürlerini azaltmakta ve bu cihazların anlık veya sürekli hata vermelerine neden olmaktadır. Tespit edilemediği takdirde ışık kaynaklarının etkinliğini bozan flickerlar, aydınlatma elemanlarının ışık parlaklığında ani değişimlere neden olmaktadır. Aydınlatmalardaki bu olumsuz etki enerji verimini düşürmek ile beraber insan gözünü rahatsız ettiği için psikolojik sorunlar da yaratabilir. Bunun sonucunda evlerde veya ofislerde kırpışma etkisiyle performans düşüklüğü oluşurken tehlikeli işlerin yapıldığı sanayi kuruluşlarında önemli kazaların oluşmasına neden olacak dikkat dağılmaları gözlenebilmektedir. Bunların yanı sıra flickerlar bilgisayarların çalışmasını negatif anlamda etkileyerek, işlemsel hatalara ve bellek kayıplarına yol açmaktadır. Bu çalışma, dağıtım şebekelerinde flicker olaylarını tespit etme ve analiz etme gibi kritik bir görevi ele almakta olup, güç kalitesinin istikrarlı ve yüksek verimli bir şekilde sağlanmasındaki önemine vurgu yapmaktadır. Bu hedefe ulaşmak adına, gerçek dağıtım şebekelerinden veri toplama sürecini içeren kapsamlı bir yaklaşım benimsenmiştir. Analiz için gereken veriler, özgünlük ve ilgili olma açısından DEDAŞ dağıtım operatörü tarafından sağlanmaktadır. Bu tez çalışması, trafolarda farklı yüklerin bağlandığı merkezlerde, DEDAŞ'tan alınan güç kalitesi cihazlarıyla gerçek saha verisi elde edilen flicker olaylarının tespiti ve analizi üzerine odaklanmaktadır. Amaç, söz konusu trafolarda meydana gelen flickerların akım ve gerilim sinyallerindeki anlık veya süreklilik gösteren değişimleri belirlemek ve bu değişimleri sistematik bir şekilde kayıt altına almaktır. Elde edilen gerçek veriler, flicker tespiti ve sınıflandırması ile birlikte, yeni özellik çıkarımı gibi ileriye dönük araştırmalar için sağlam bir altyapı sağlamayı hedeflemektedir. Bu yaklaşım, dağıtım şebekelerinde güç kalitesinin izlenmesi ve yönetilmesi için daha hassas ve etkili yöntemlerin geliştirilmesine olanak tanıyacak şekilde, literatüre önemli bir katkı sunmaktadır. Elde edilen veriler, daha ileri analizler için uygun hale getirilerek flicker olaylarının kökenlerine dair derinlemesine bir anlayışa ulaşmayı mümkün kılacak, aynı zamanda güç kalitesi yönetimini iyileştirecek yeni çözümler üretmeye yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, bu tez çalışması, dağıtım şebekelerinde flicker analizi konusundaki bilgi birikimine katkıda bulunmakta ve flicker tespitinin önemini vurgulayarak, güç dağıtım sistemlerinin güvenilirliği ve kalitesinin korunmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The reliable operation of modern power distribution networks is of paramount importance to ensure an uninterrupted power supply to consumers. Among the various issues pertaining to power quality, flicker stands out as a particularly prominent concern. This is due to the fact that flicker has the potential to disrupt the functionality of sensitive equipment and create inconvenience for end users. As a power quality issue, flickering reduces the efficiency of motors and generators, reduces the lifetime of electronic devices, and causes them to malfunction, whether momentarily or continuously. Flickers, which impair the efficiency of light sources if not detected, cause abrupt alterations in the luminosity of lighting elements. This negative impact on lighting not only diminishes energy efficiency but can also give rise to psychological issues, as it disrupts the human visual system. Consequently, performance is compromised due to flickering in domestic and commercial premises, while distractions can be observed in industrial organisations where dangerous work is carried out, which can cause significant accidents. Furthermore, flickering has been demonstrated to impair the functionality of computers, leading to operational errors and memory loss. This thesis addresses the critical task of detecting and analyzing flicker events in distribution networks, emphasizing their importance in ensuring stable and highly efficient power quality. In order to achieve this objective, a comprehensive approach is adopted, which includes the process of collecting data from real distribution networks. The data necessary for analysis is provided by the distribution operator, DEDAŞ, for the purposes of ensuring its authenticity and relevance. This study focuses on detecting and analysing flicker events obtained from real field data using power quality devices from DEDAŞ at centres where various loads are connected to transformers. The aim is to identify and record systematic changes in current and voltage signals caused by flicker in the transformers in question. The real data obtained, along with flicker detection and classification, will provide a solid foundation for future research, such as the extraction of new features. This approach will contribute significantly to existing literature by enabling the development of more sensitive and effective methods for monitoring and managing power quality in distribution networks. Once prepared for further analysis, the obtained data will facilitate a deeper understanding of the origins of flicker events and assist in developing new solutions to improve power quality management. In conclusion, this thesis expands the knowledge base on flicker analysis in distribution networks, emphasising the importance of flicker detection to ensure the reliability and quality of power distribution systems.