Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda ghrelin, obestatin, retinol bağlayıcı protein-4, adipsin düzeyleri ile ghrelin/obestatin oranının iştah ve yeme davranışı üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of ghrelin, obestatin, retinol-binding protein-4, adipsin levels and ghrelin/obestatin ratio on appetite and eating behavior in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)
- Tez No: 946341
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ESAD TEZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Ghrelin, Retinol Bağlayıcı Proteinler, Adipokinler, İştah, Attention Deficit Disorder with Hyperactivity, Ghrelin, Retinol-Binding proteins, Adipokines, Appetite
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada, DEHB tanılı çocuk ve ergenlerde serum ghrelin, obestatin, adipsin, RBP-4 düzeyleri ve ghrelin/obestatin oranının sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması ve bu parametrelerin yeme davranışlarıyla ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 129 DEHB tanılı ve 105 sağlıklı kontrol çocuk-ergen dahil edilmiştir. Katılımcılara ÇDŞG-ŞY-T ile psikiyatrik değerlendirme yapılmış; DEHB şiddeti TDSM-IV-Ö, yeme davranışları ÇYDA ve Ç-BGÖ ölçekleriyle değerlendirilmiştir. Boy, kilo, bel çevresi ölçülerek VKİ hesaplanmış, 8 saatlik açlık sonrası alınan kan örneklerinde adipsin, ghrelin, obestatin, RBP-4 düzeyleri ELISA ile ölçülmüş; ghrelin/obestatin oranı hesaplanmıştır. Bulgular: Her iki grup karşılaştırıldığında, yaş, cinsiyet, VKİ ve bel çevresi kontrol edilerek yapılan analizlerde; DEHB grubunda serum obestatin, RBP-4 ve adipsin düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek, ghrelin düzeyleri ise benzer bulunmuştur. Ayrıca, DEHB grubunda ghrelin/obestatin oranı anlamlı düzeyde daha düşük saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız, DEHB tanılı çocuk ve ergenlerde serum adipsin, obestatin ve RBP-4 düzeylerinin anlamlı olarak yüksek, ghrelin/obestatin oranının ise düşük olduğunu göstermiştir. Ayrıca DEHB tanılı grupta hedonik açlık ve içme tutkusu skorları kontrollere göre daha yüksek bulunmuştur. Bulgularımız, bu moleküllerin DEHB'nin biyolojik temellerinde rol oynayabileceğini ve bozulmuş yeme davranışları aracılığıyla artmış obezite riskine katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare serum levels of ghrelin, obestatin, adipsin, RBP-4, and the ghrelin/obestatin ratio between children and adolescents diagnosed with ADHD and healthy controls, and to investigate the associations of these parameters with eating behaviors. Materials and Methods: The study included 129 children and adolescents diagnosed with ADHD and 105 healthy controls. Psychiatric evaluations were conducted using the K-SADS-PL, ADHD severity was assessed by the T-DSM-IV-S, and eating behaviors were evaluated using the CEBQ and DEBQ scales. Height, weight, and waist circumference were measured to calculate BMI. After 8 hours of fasting, blood samples were collected, and serum levels of adipsin, ghrelin, obestatin, and RBP-4 were measured using ELISA. The ghrelin/obestatin ratio was also calculated. Results: After controlling for age, sex, BMI, and waist circumference, analyses revealed that serum obestatin, RBP-4, and adipsin levels were significantly higher in the ADHD group, while ghrelin levels were similar between groups. Additionally, the ghrelin/obestatin ratio was found to be significantly lower in the ADHD group. Conclusion: Our study demonstrated that children and adolescents with ADHD had significantly higher serum levels of adipsin, obestatin, and RBP-4, along with a lower ghrelin/obestatin ratio. Furthermore, the ADHD group showed higher scores for hedonic hunger and desire to drink compared to controls. These findings suggest that these molecules may play a role in the biological underpinnings of ADHD and contribute to an increased risk of obesity through disrupted eating behaviors.