Türkiye'de derin teknoloji girişimciliğinin geliştirilmesinde girişimcilik ve kuluçka merkezlerinin rolü: Teknopark İstanbul Cube Incubation örneği
The role of entrepreneurship and incubation centers in developing deep technology entrepreneurship in Türkiye: The example of Teknopark Istanbul Cube Incubation
  1. Tez No: 946342
  2. Yazar: GİZEM BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Deep Technology, Incubation Centers, Incentive Mechanisms
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırma, derin teknoloji alanında faaliyet gösteren girişimcilerin gelişimini hızlandırmayı hedefleyen girişimcilik ve kuluçka merkezlerinin rolünü, Teknopark İstanbul Cube Incubation örneği üzerinden analiz etmektedir. Literatüre dayalı kuramsal çerçeve temelinde yapılandırılan çalışmada, Cube Incubation bünyesinde yer almış ve mezun olmuş 15 girişimci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme soruları; girişimcilerin karşılaştığı temel zorluklar, kamu desteklerine erişimleri, Cube Incubationda bulunma motivasyonları, eğitim ve mentorluk süreçleri, sağlanan altyapı destekleri,yatırım alma ve uluslararasılaşma gibi boyutlar etrafında şekillendirilmiştir. Elde edilen veriler, nitel araştırma yöntemlerinden vaka analizi yaklaşımıyla değerlendirilmiştir. Çalışma bulguları, Cube Incubation'un girişimcilerin şirketleşme sürecinde karşılaştıkları en hassas dönemlerde önemli bir destek sağladığını ortaya koymaktadır. Özellikle açık ofis, mentorluk, danışmanlık, eğitim ve teknik altyapı gibi çeşitli destek unsurlarının, girişimcilerin başlangıç maliyetlerini azaltarak daha sağlıklı bir büyüme süreci yaşamalarına katkı sunduğu görülmektedir. Bu çerçevede merkez, hem bireysel girişimcilerin gelişimine hem de genel girişimcilik ekosisteminin güçlenmesine önemli bir katkı sunmaktadır. Çalışma kapsamında, girişimcilerin üniversitelerle daha fazla etkileşim içinde olmaları, kendi aralarındaki iş birliğinin teşvik edilmesi ve devlet desteklerinden daha etkin yararlanmaları yönünde önerilerde bulunulmuştur. Derin teknoloji girişimcilerinin başarılı olabilmesi için; sadece Teknopark İstanbul Cube Incubation'da değil genel olarak derin teknoloji ekosistemine entegrasyonu büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle girişimcilere farklı disiplinlerden profesyonellerle ve diğer girişimcilerle etkileşim imkanı sağlayarak ağ oluşturma ve iş birliğini teşvik edici programlar düzenlenmelidir. Derin teknoloji girişimcilerinin sadece başlangıç aşamasında değil, sürdürülebilir büyüme ve gelişme için de desteklenmeleri önemlidir. Bu bağlamda, finansman erişimi, yetenekli insan kaynağı bulma ve diğer önemli büyüme faktörlerinin ele alınması önerilmektedir. Anahtar Kelime: Derin Teknoloji, Kuluçka Merkezleri, Teşvik Mekanizmaları
Özet (Çeviri)
This thesis examines the role and significance of entrepreneurship and incubation centers that are strategically positioned to accelerate the development of deep technology ventures, with a particular focus on the case of Teknopark Istanbul Cube Incubation. Grounded in a theoretical framework derived from a comprehensive literature review, the study employs a qualitative research design, utilizing semi-structured interviews conducted with 15 entrepreneurs who have either participated in or graduated from the Cube Incubation program. The interview questions were designed to explore key themes including challenges encountered by the entrepreneurs, their motivations for engaging with the center, access to public support mechanisms, the effectiveness of training and mentoring services, success in achieving sustainable growth, access to investment, opportunities for internationalization, and satisfaction with the physical infrastructure. The findings demonstrate that Cube Incubation provides significant support in enabling entrepreneurs to overcome the vulnerabilities typically experienced during the early stages of business formation and development. Services such as co-working facilities, mentoring, consultancy, technical infrastructure, and educational programs are found to reduce operational burdens and facilitate the sustainable growth of early-stage ventures. In this respect, the center not only contributes to individual entrepreneurial development but also plays a constructive role in enhancing the broader entrepreneurial ecosystem. Based on the findings, the study recommends that stronger collaboration between entrepreneurs and universities be established, inter-entrepreneur cooperation be encouraged, and participation in state-sponsored support programs be actively promoted. Furthermore, it is emphasized that entrepreneurs operating in the field of deep technology should be supported not only during the initial stages of their ventures but also throughout their efforts to achieve long-term, sustainable growth. Particular attention should be given to critical issues such as access to finance, recruitment of qualified human capital, and capacity-building for international competitiveness.