Ürografinin neden olduğu nefrotoksisiteye karşı L-karnitinin TNF- α, Cas-3, Bax, Bcl2 ve Cas-9 gen ekspresyonları üzerinden potansiyel nefroprotektif etkilerinin araştırılması
Investigation of potential nephroprotective effects of L-carnitine against urugrafin induced nephrotoxicity via TNF-, Cas-3, Bax, Bcl2 and Cas-9 gene expressions
  1. Tez No: 946347
  2. Yazar: MAHMUT ERBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: L-karnitin, Kontrast Madde, Nefrotoksisite, Mitokondriyal Stres, Apoptoz, L-carnitine, Contrast Media, Nephrotoxicity, Mitocondrial Stress, Apoptosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tezde amacımız deney hayvanları ile yapılan deneyde ürografinin neden olduğu nefrotoksisiteye karşı L-karnitinin belirli gen ekspresyonları üzerinden kontrast maddenin neden olduğu nefrotoksisiteyi önleyebilirliğini değerlendirmekti. SDÜ Deney Hayvanlarından temin edilen 32 adet dişi Wistar Albino cinsi 250-350 gr arası ratlarla çalışıldı. Deney hayvanları her grupta 8 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubu: Herhangi bir madde uygulanmayan grup. Radyokontrast (RC) grubu: Kontrast madde enjekte edilen grup. RC + L-karnitin(RC+LCR) grubu: Kontrast madde ve L-karnitin enjekte edilen grup. LCR grubu: L-karnitin enjekte edilen grup. Renal fonksiyon testleri olarak BUN, kreatinin değerleri çalışıldı. Böbrek dokuları alındı. Histopatolojik ve immünohistokimyasal incelemeler yapıldı. Dokudaki inflamatuar hücre migrasyonu, hemoraji gibi patolojik değişiklikler incelendi. İmmünohistokimyasal olarak da inflamasyon ve apoptozu değerlendirmek amacıyla TNF-α, Cas-3 gibi belirteçlerin ekspresyonları incelendi. qRT-PCR analizi ile de mitokondriyal stres ilişkili apoptoz göstergeleri olan Bax, Bcl2, Cas-9 gen ekspresyonlarına bakıldı. Böbrek dokusunda biyokimyasal olarak spektrofotometrik yöntem ile oksidatif stres belirteçleri değerlendirildi. RC grubu ile RC+LCR grubu karşılaştırıldığında, RC grubunda izlenen renal hasarın RC+LCR grubunda histopatolojik düzeyde belirgin azaldığı görüldü. RC grubunda izlenen Cas-3 seviyelerindeki artış RC+LCR grubunda belirgin azalmıştır. TNF-α ekspresyonunda RC grubunda artma ve RC+LCR grubunda anlamlı azalma izlendi. Oksidatif stres parametrelerinde RC grubu ile RC+LCR grubu karşılaştırıldığında bazı parametrelerde kısmen anlamlı azalma mevcuttur. Bax ve Cas-9 gen ekspresyonlarında RC grubunda izlenen belirgin artış, RC+LCR grubunda anlamlı olarak azalmıştır. Bcl2 ekspresyonunda ise RC grubunda görülen azalma, RC+LCR grubunda anlamlı derecede artmıştır. Üre ve kreatin değerlerinde RC ve LCR grupları arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Deney sonucunda elde ettiğimiz bulgular bu şekildeydi. Bulgulardan elde edilen verilere göre RC grubunda histopatolojik, genetik ve immünohistokimyasal düzeylerde saptanan renal hasarın LCR ile önlenebildiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Investigation of the prevention of urografin-induced nephrotoxic effects of L-carnitine through specific pathways against urografin-induced nephrotoxicity in experimental animals. The study was performed with 32 female Wistar Albino rats between 250-350 g obtained from SDU Experimental Animals. The experimental animals were divided into 4 groups with 8 animals in each group: Control group: The group in which no substance was administered. Radiocontrast (RC) group: Group injected with contrast material. RC and L-carnitine (RC + LCR) group: Group injected with contrast agent and L-carnitine. LCR group: LCR injected group. BUN and creatinine values were studied as renal function tests. Kidney tissues were obtained. Histopathologic and immunohistochemical examinations were performed. Pathologic changes such as inflammatory cell migration and hemorrhage were examined. Immunohistochemically, the expression of markers such as TNF-α and Cas-3 were analyzed to evaluate inflammation and apoptosis. Bax, Bcl2, Cas-9 gene expressions, which are mitochondrial stress-related apoptosis indicators, were analyzed by qRT-PCR analysis. Oxidative stress markers were evaluated biochemically in kidney tissue by spectrophotometric method. In the present study, a comparison was made between the RC and RC+LCR groups. The results indicated that the renal damage observed in the RC group was significantly reduced in the RC+LCR group at the histopathologic level. Furthermore, the increase in Cas-3 levels observed in the RC group was significantly decreased in the RC+LCR group. Additionally, TNF-α expression increased in the RC group and decreased significantly in the RC+LCR group. In the context of oxidative stress parameters, a significant decrease was observed in certain parameters when the RC group was compared with the RC+LCR group.The heightened expression levels of Bax and Cas-9 genes in the RC group diminished significantly in the RC+LCR group, and the decline in Bcl2 expression in the RC group exhibited a marked increase in the RC+LCR group.No substantial disparities were identified between the RC and LCR groups with respect to urea and creatinine values. The following conclusions were derived from the experimental investigation. The data obtained from the findings indicated that renal damage detected at histopathologic, genetic, and immunohistochemical levels in the RC group could be prevented by LCR.