Selenyumun, ürografin'in neden olduğu oksidatif stresle ilişkili böbrek hasarını azaltmadaki rolü: TNF-α, Kas-3 ve Nrf2/Keap1/HO-1 gen ekspresyonlarının araştırılması
The role of selenium in reducing urografin-induced oxidative stress–related renal injury: Investigation of TNF-α, Caspase-3, and Nrf2/Keap1/HO-1 gene expressions
- Tez No: 938022
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Nefropati, NRF2/Keap1/HO-1, Oksidatif Stres, Selenyum, Ürografin, Nephropathy, NRF2/Keap1/HO-1, Oxidative Stress, Selenium, Urografin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Böbrekler, üreterler, mesane ve üretra, üriner sistemin temel anatomik bileşenleridir. Bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve ultrasonografi gibi görüntüleme teknikleri üriner sistemin detaylı değerlendirilmesi ve patolojilerinin tanısında büyük önem taşır. Radyolojik görüntülemede sıkça kullanılan Ürografin iyonik ve yüksek osmolariteye sahip bir kontrast madde çeşidi olup böbrek dokusunda özellikle oksidatif stresi tetikleyerek hasara yol açmaktadır. TNF-α, Kas-3 gibi inflamatuar, apoptozis ve oksidatif stres ilişkili yolaklar bu hasar ile ilişkilidir. Selenyum ise glutatyon peroksidazın yapısında bulunur ve vücudun antioksidan savunma mekanizmalarında önemli bir eser elementtir. Bu çalışmada selenyumun, ratlarda Ürografin kullanımı sonrasında gelişen oksidatif stresle ilişkili böbrek hasarını azaltmadaki rolü, TNF-α, Kas-3 ve Nrf2/Keap1/HO-1 Gen ekspresyonları üzerinden araştırılmaktadır. Kontrast nefropati modeli yapılan 7 günlük deneyde; kontrol, ÜRO, ÜRO+SE ve SE grubundaki sıçanlara (her grupta 8 adet) eşit stres oluşturulacak şekilde uygulamalar yapılmıştır. Dokular histopatolojik olarak hematoksilen eozin boyama ile değerlendirilmiştir. İmmünohistokimyasal olarak inflamasyon ve apoptozu değerlendirmek amacıyla TNF-α, Kas-3 gibi belirteçlerin ekspresyonları ve biyokimyasal olarak TAS, TOS belirteçleri değerlendirilmiştir. NRF2/Keap1/HO-1 gen ekspresyonları, kanda ise üre ve kreatin düzeyleri incelenmiştir. Bu çalışmada ürografin uygulaması, böbrek dokusunda TOS artışı, TAS azalması, TNF-α ve Kaspaz-3 yükselmesi ile karakterize bir hasar tablosu oluşturmuştur. Selenyum tedavisi ise bu olumsuz değişiklikleri tersine çevirmiş, Nrf2/Keap1/HO-1 antioksidan yolaklarını aktive edip TNF-α ve Kaspaz-3 ekspresyonlarını baskılayarak böbrek dokusunda belirgin bir koruma sağlamıştır. Sonuç olarak selenyum desteğinin, Ürografin'in neden olduğu böbrek hasarını azaltmada başarılı olduğu, bu etkinin oksidatif stresin azaltılması ve hücresel savunma mekanizmalarının güçlendirilmesi yoluyla gerçekleştiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The kidney, ureters, bladder and urethra are the fundamental anatomical components of the urinary system. Imaging modalities such as computed tomography (CT), magnetic resonance imaging (MRI) and ultrasonography play a critical role in the detailed evaluation of urinary system and in the diagnosis of its pathologies. Urografin, an ionic and high-osmolar contrast agent frequently used in radiological imaging causes damage to kidney tissue primarily by inducing oxidative stress. This damage is associated with inflammatory, apoptotic and oxidative stress-related pathways, including TNF- α and Caspase-3. Selenium, a trace element found in the structure of glutathione peroxidase, plays a key role in the body's antioksidant defense mechanisms. This study investigates the role of selenium in reducing oxidative stress-related renal damage that develops following urografin administration in rats, by examining TNF- α, Caspase-3 and Nrf2/Keap1/HO-1 gene expressions. In a 7 day experimental contrast nephropathy model, rats were divided into four groups; Control, URO, URO+SE, SE (n:8 in each group) and treatments were administered under conditions of equal stress. Tissues were evaluated histopathologically using hematoxylin and eosin staining. To assess inflamation and apoptosis immunohistochemically, espressions of markers such as TNF- α and Caspase-3 were examined and TAS and TOS were analyzed biochemically. Additionally, Nrf2/Keap1/HO-1 gene expressions were studied, along with measurements of ürea and creatinine levels. In this study, urografin administration led to a damage profile in kidney tissue characterized by increased TOS, decreased TAS and elevated TNF- α and Caspase-3 levels. Selenium treatment reversed these adverse changes, providind significant renal protection by activating the Nrf2/Keap1/HO-1 antiıxidant pathways and sppressing TNF- α and Caspase-3 expressions. In conclusion, selenium supplementation was found tobr effective in reducing urografin-induced renal injury and this effect was shown to occur through the reduction of oxidative stress and the enhancement of cellular defense mechanisms.