Henri de Lubac'ın antropolojik ateizm bağlamında Feuerbach eleştirisi
Henri de Lubac's criticism of Feuerbach in the context of anthropological
- Tez No: 946390
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH TOKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Tarih, Religion, Philosophy, History
- Anahtar Kelimeler: Antropolojik Ateizm, Ludwig Feuerbach, Henri De Lubac, Modern Ateizm, Din Eleştirisi, İnsan Doğası, Teoloji, Anthropological Atheism, Ludwig Feuerbach, Henri de Lubac, Modern Atheism, Religious Critique, Human Nature, Theology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Henri De Lubac'ın Antropolojik Ateizm Bağlamında Feuerbach Eleştirisi Sümeyye AKÇAY Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Programı Bu çalışma, Henri de Lubac'ın, Ludwig Feuerbach'ın antropolojik ateizm anlayışına yönelik eleştirilerini ele almayı amaçlamaktadır. Din ve insan doğası arasındaki ilişkiyi merkeze alan antropolojik ateizm, dinin insan bilincinin bir yansıması olduğunu savunan bir yaklaşım olarak Feuerbach tarafından geliştirilmiştir. Ona göre Tanrı, insanın kendi yüce niteliklerini dışsallaştırarak oluşturduğu bir projeksiyondur ve bu süreç, insanın öz doğasına yabancılaşmasına yol açar. Henri de Lubac, modern ateizmin bu tür yaklaşımlarını eleştirel bir perspektifle değerlendirerek, insanın doğasını ve Tanrı ile olan bağını yeniden yorumlamayı amaçlamıştır. De Lubac'a göre, antropolojik ateizm, insanı yalnızca maddi ve sınırlı bir varlık olarak tanımlayarak onun aşkın boyutunu göz ardı eder. İnsan, yalnızca Tanrı ile olan ilişkisinde tam anlamıyla kendini gerçekleştirebilir ve bu bağlamda Tanrı'dan kopan bir insan anlayışı eksiktir. Bu tezde, antropolojik ateizmin temel özellikleri, Feuerbach'ın din eleştirisi ve bu eleştiriye Henri de Lubac'ın verdiği yanıtlar detaylı bir şekilde incelenmiştir. De Lubac'ın teolojik çerçevesi, insanın manevi bir varlık olarak anlamını koruması gerektiğini savunur. Ayrıca, bu çalışma, modern ateizm ile Hristiyanlık arasındaki ilişkiyi analiz ederek, bu iki düşünce sistemi arasında bir diyalog zemini oluşturma potansiyelini araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Henri De Lubac's Criticism of Feuerbach in the Context of Anthropological Atheism Sümeyye AKÇAY Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Philosophy and Religious Sciences Philosophy and Religious Sciences Program This study aims to examine Henri de Lubac's criticisms of Ludwig Feuerbach's concept of anthropological atheism. Anthropological atheism, which focuses on the relationship between religion and human nature, was developed by Feuerbach as an approach asserting that religion is a projection of human consciousness. According to him, God is a projection of humanity's own superior qualities, leading to alienation from one's essential nature. Henri de Lubac critically evaluates these modern atheistic approaches, seeking to reinterpret human nature and its relationship with God. According to de Lubac, anthropological atheism reduces humans to merely material and limited beings, ignoring their transcendent dimension. He asserts that human beings can fully realize themselves only in relation to God, and any understanding of humanity detached from God is incomplete. This thesis examines the main features of anthropological atheism, Feuerbach's critique of religion, and Henri de Lubac's responses to these critiques in detail. De Lubac's theological framework argues that humans must be understood as spiritual beings. Furthermore, the study analyzes the relationship between modern atheism and Christianity, exploring the potential for dialogue between these two thought systems.