Yabancılara Türkçe öğretiminde Haldun Taner'in 'Bir Kavak ve İnsanlar', 'Kızıl Saçlı Amazon', 'Eller' öykülerinin A2 seviyesine uyarlanması
Adaptation of stories 'A Poplar and People', 'Ginger Haired Amazon', 'Hands' by Haldun Taner to the level A2 in teaching Turkish to the foreigners
- Tez No: 946402
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞUHEDA ÖNAL BATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe Öğretimi, A2 Düzeyi, Okuma Becerisi, Uyarlanmış Metin, teaching Turkish to foreigners, A2 level, reading skill, adapted text
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı yabancı dil olarak Türkçe öğrenen A2 düzeyindeki öğrencilerin okuma becerisine katkı sağlayacak nitelikte kaynak oluşturmaktır. Bu kaynak da Haldun Taner'in 'Bir Kavak ve İnsanlar', 'Kızıl Saçlı Amazon', 'Eller' adlı öyküleridir. Öykülerin Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Metni ve MEB Yabancı Diller Türkçe A2 Seviyesi Kurs Programında yer alan okuma kazanımlarına göre uyarlanması yapılmıştır. Uyarlama yapılırken öğrencilerin düzeylerinin göz önüne alınması ve metnin anlam dokusunu bozmadan uyarlama yapılması önemlidir. Tarama yöntemiyle düzeye uygun olmayan dil bilgisel ögeler belirlenip düzenlemeye gidilmiştir. Düzenlemede Yeni Hitit Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Seti'nin A1-A2 düzeyinde yer alan dil bilgisel ögeler göz önüne alınmıştır. Uyarlama işleminde Sadeleştirme de Bölükbaş'ın (2015)“Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Okuma Metinlerinin Dil Düzeylerine Göre Sadeleştirilmesi”adlı makalesindeki metin sadeleştirme ile ilgili görüşlerinden yararlanılmıştır. Bu çalışma ile Haldun Taner'in öykülerinin yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrenciler için yardımcı okuma metni olarak kullanılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to create a resource to contribute to the reading skills of A2 level students learning Turkish as a foreign language. This resource consists of Haldun Taner's short stories titled 'A Poplar and People', 'Red-Haired Amazon' and 'Hands' the stories have been adapted according to the reading outcomes in the Common European Framework of Reference for Languages and the MEB (Ministry of National Education) Foreign Languages Turkish A2 Level Course Program. During the adaptation process, it was important to consider the students proficiency level and to adapt the text without distorting its meaning. Grammatical elements unsuitable for the A2 level were identified and adjusted using a scanning method. The adjustments were made considering the grammatical elements included in the Yeni Hitit Turkish Teaching Set for Foreigners at A1-A2 levels. For the simplification process in the adaptation, insights from Bölükbaş's (2015) article“Simplification of Reading Texts According to Language Levels in Teaching Turkish as a Foreign Language”were utilized. This study aims for Haldun Taner's short stories to be used as supplementary reading texts for students learning Turkish as a foreign language.