Rize'de Tıp Fakültesi öğrencilerinde sağlıklı yaşam tarzı davranışları ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Determination of healthy lifestyle behaviors and related factors in Medical Faculty students in Rize
  1. Tez No: 946410
  2. Yazar: ALİYE BAHAR BÜLBÜL ÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN GÖKHAN TELATAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Tıp fakültesi öğrencileri, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II, sağlığı geliştirme modeli, Medical students, Healthy Lifestyle Behavior Scale II, health promotion model
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu araştırmada Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenim gören öğrencilerin sağlıklı yaşam davranış düzeylerinin saptanması ve sağlıklı yaşam davranışları ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel tiptedir. Araştırmanın evrenini Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2023-2024 eğitim öğretim dönemine kayıtlı toplam 800 öğrenci oluşturmaktadır. Herhangi bir örneklem seçilmeyerek evrenin tümü araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin 586'sına ulaşılmıştır. Veriler Google Forms kullanılarak çevrim içi bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada ankette öğrencilerin sosyodemografik özellikleri ile ilgili sorular, sağlıklı yaşam davranışları ile ilgili sorular ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II soruları kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde, Shapiro-Wilk, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Spearman Korelasyon ve çoklu Lineer Regresyon testleri kullanılmıştır. Kruskal Wallis testi sonrası farkı yaratan grupların tespiti için post-hoc analizler yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 21,62±2,08'dir. Öğrencilerin %59,2'si (347) kadın, %40,8'i (239) erkektir. Öğrencilerin %24'ünün sigara kullandığı, %25,4'ünün alkol kullandığı belirlenmiştir. Çalışmamızda öğrencilerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II için verdikleri yanıtların ortalaması 119,43±21,05'tir. Araştırmamızda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II'nin alt alanlarında en yüksek ortalama 23,90±5,23 ile manevi gelişim, en düşük ortalama ise 16,36±4,88 ile fiziksel aktivite olarak saptanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II'nin genel ölçek puanına etki eden değişkenler çoklu lineer regresyon modeli ile değerlendirildiğinde, öğrencilerin sigara kullanma durumu, hobi sahibi olma durumu, uyku süresi ve düzenli egzersiz yapma durumu genel ölçek puanındaki değişimle ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Araştırma sonucunda; tıp fakültesi öğrencilerine sağlıklı beslenme imkanlarının ücretsiz olarak sunulması, birincil koruma ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile ilgili konularda daha fazla eğitim verilmesi ayrıca sigara, alkolün zararları konusunda farkındalık yaratmak için eğitim programları düzenlenmesi, fiziksel aktivitelerde bulunmaları için teşvik edilmesi ve bu faaliyetleri gerçekleştirebilmeleri adına yeterli imkan sunulması için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the level of healthy living behaviors of students studying at Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Medicine in the 2023-2024 academic year and to determine the factors associated with healthy living behaviors. Materials and Methods: The study was cross-sectional. The population of the study consisted of a total of 800 students enrolled in the 2023-2024 academic year at Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Medicine. The entire population was included in the study by not selecting any sample. A total of 586 of the students included in the study were reached. Data were collected through an online questionnaire using Google Forms. In the questionnaire, questions about the sociodemographic characteristics of the students, questions about healthy life behaviors and Healthy Lifestyle Behavior Scale II questions were used. Shapiro-Wilk, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Spearman Correlation and multiple Linear Regression tests were used in statistical analysis. After the Kruskal-Wallis test, post-hoc analyses were performed to determine the groups that made the difference. Findings: The age of the participants was 21.62±2.08 years. 59.2% (347) of the students were female and 40.8% (239) were male. It was determined that 24% of the students smoked cigarettes and 25.4% used alcohol. In our study, the mean of the students' responses for the Healthy Lifestyle Behavior Scale II was 119.43±21.05. In our study, the highest mean was 23.90±5.23 for spiritual development and the lowest mean was 16.36±4.88 for physical activity. When the variables affecting the overall scale score of the Healthy Lifestyle Behaviors Scale II of the students participating in the study were evaluated with multiple linear regression model, it was found that smoking status, having a hobby, sleep duration and regular exercise status were associated with the change in the overall scale score. Conclusion: As a result of the study, recommendations were made to offer healthy nutrition opportunities to medical students free of charge, to provide more education on primary prevention and healthy lifestyle behaviors, to organize educational programs to raise awareness about the harms of smoking and alcohol, to encourage them to engage in physical activities and to provide adequate opportunities for them to perform these activities.