Türk sinemasında 2000 sonrası iç göç filmlerinde yaşlılık
Old age in internal migration films in turkish cinema after 2000
  1. Tez No: 946422
  2. Yazar: FADİME YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Sineması, yaşlı, yaşlılık, yaşlı kuramları, yaşlı temsili, göç filmleri, iç göç, Turkish Cinema, elder, old age, theories of aging, the representation of the elderly, migration films, internal migration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Gelişen teknoloji ve tıbbi hizmetler sayesinde dünya genelinde ortalama insan ömrünün uzadığı bilinmektedir. Bu nedenle çeşitli disiplinlerde 'yaşlı' olgusunun üzerine daha çok eğilme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu olgu diğer disiplinlerde olduğu gibi medya, sinema ve televizyon üzerine çalışma yapılan iletişim bilimleri alanında da yeni ele alınmakta olan bir kavramdır. Dolayısıyla yaşlı temsilinin konu alındığı akademik çalışmalar da sınırlı sayıdadır. Bu çalışmada 2000 sonrası Türk Sinemasında iç göç filmlerinde yaşlılık ele alınması ve literatürdeki bu olgu üzerine yapılan çalışmalara katkı sağlanılması planlanmıştır. Araştırma örneklemindeki filmlerin seçiminde Türk tarihinin Osmanlı ve öncesi dönemde daha çok 'göç alan' bir devlet niteliğinde olması ve Cumhuriyet sonrası dönemde Sanayi Devrimi ve Marshall Planı gibi faktörlerle birlikte kırsal bölgelerden şehirlere göçün yoğunluk kazandığı 1960 ve sonrası yıllarda üretilen filmlere ilişkin göç teması üzerine yapılan çokça film olması ve bu filmlere dair çok sayıda akademik çalışma bulunması ve 2000 sonrasında iç göç olgusunun küresel ekonomi, uluslararası sermaye ve teknolojik gelişmeler sonucunda farklı bir boyut kazanması sebebiyle 2000 sonrası yapılmış filmler ele alınmıştır. Belirlenen sekiz filmdeki toplam dokuz karakter betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiş ve ortaya çıkan veriler üzerinden bu filmlerde fiziksel özellikler bakımından tipik bir yaşlı karakter üretildiği, göç eden yaşlı bireylerin süreç sonrasında çeşitli ruhsal rahatsızlık ve çöküşler yaşadığı, sosyal bir varlık olarak da bu süreçten olumsuz etkilendikleri ve karakter olarak başka kişilere dönüştükleri sonuçlarına varılarak sonraki çalışmalar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Thanks to advancing technology and medical services, it is known that the average human lifespan has increased. As a result, there has been a growing need to focus more on the concept of 'old age' across various disciplines. As in other disciplines, this concept is also a relatively new subject of study in the field of communication studies, which focuses on media, cinema, and television. Therefore, academic studies focusing on the representation of the elderly are also limited in number. This study aims to contribute to the literature on the representation of old age by examining aging in internal migration films in Turkish cinema after 2000. In selecting the films of the research, the films produced after 2000 have been included as throughout Turkish history, particularly in the Ottoman and pre-Ottoman periods, it was a country that primarily received immigration and due to factors such as the Industrial Revolution and the Marshall Plan in the post-Republic period, there are many films focusing on the theme of migration produced in the 1960s and later, reflecting the intensification of rural-to-urban migration and many studies having been held on these films and the concept of internal immigration has gained a new dimension as a result of global economy, international capital and technological developments. Descriptive analysis of nine characters from eight selected films revealed that elderly characters were portrayed with stereotypical physical traits, and that migrating elders experienced psychological distress, social decline, and character transformation. Based on these findings, recommendations were made for future research.