İplik sanatında göçmenlik olgusuna ilişkin otoetnografik yaklaşımlar ve uygulama temelli bir araştırma örneği
Autoethnographic approaches on the phenomenon of immigration in yarn art and an example of application-based research
  1. Tez No: 946447
  2. Yazar: HATİCE DÖNMEZ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖZLEM GÖK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Temelli Araştırma, Otoetnografi, Göçmenlik, Lif Sanatı, Tekstil Art, Art-Based Research, Autoethnography, Immigration, Fiber Art, Textile Art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırma, 2000'li yıllardan günümüze kadar güncel iplik sanatı bağlamında üretilmiş otoetnografik içerikli üretimleri, göçmenlik olgusu çerçevesinde değerlendirmektedir. Çalışmada, ipliğin tarihsel süreçte kazandığı işlevler Tekstil Sanatı, Lif Sanatı (Fiber Art), Sanatsal Tekstiller (Art Fabric) ve İplik Sanatı gibi alanlar üzerinden açıklanmış; bu dönüşümün sanatla kurduğu ilişki otoetnografik yaklaşım çerçevesinde ele alınmıştır. Araştırmanın kuramsal çerçevesi; Hatırlatıcı/Çağrışımcı (Evocative) otoetnografi, duyusal etnografi ve fenomenolojik yaklaşım (Edmund Husserl) gibi yöntemsel açılımlar etrafında şekillenmiştir. Nancy Bardach, Jennifer Day, Anne Daughtry, Eleanor Levie, Shea Wilkinson, Margaret Abramshe, Denise Oyama Miller, Nancy Lemke, Marie Mitchell, Do Ho Suh, Hale Ekinci, Beth Barron, Daniela Tiger ve Gözde Ju'nun üretimleri, otoetnografik içerik taşıyan güncel sanat örnekleri olarak değerlendirilmiştir. Sanatçıların hem kendi göç deneyimlerine hem de başkalarının göç hikâyelerine tanıklık eden üretimleri, görsel anlatı üzerinden çok katmanlı bir biçimde analiz edilmiştir. Araştırmanın özgün yönlerinden biri, araştırmacının geçmişindeki göç deneyiminden yola çıkarak gerçekleştirdiği sanatsal üretimleri de bu sürece dâhil etmesidir. Bu üretimler, otoetnografik bağlamda kurgulanan ve“performatif yazım ile uygulama süreci”ni temel alan bir yaklaşımla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, Post-pozitivist paradigma altında yapılandırılmış ve Sanat Temelli Araştırma (STA) yaklaşımı doğrultusunda yürütülmüştür. Literatür taraması, doküman analizi ve araştırmacı üretimi ile desteklenen bu araştırma, iplik temelli güncel sanat üretimleri üzerinden göçmenlik, kimlik ve hafıza kavramlarını yeniden düşünmeye imkân tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines autobiographical and autoethnographic productions in contemporary fiber-based art from the 2000s to the present, with a particular focus on the phenomenon of migration. The study contextualizes the evolving roles of thread and fiber within the historical frameworks of Textile Art, Fiber Art, Art Fabric, and Thread Art, and analyzes how these evolutions intersect with personal and collective narratives through an autoethnographic lens. The theoretical framework of the research is shaped by methodological approaches such as Evocative Autoethnography, Sensory Ethnography, and the Phenomenological perspective of Edmund Husserl. The works of artists including Nancy Bardach, Jennifer Day, Anne Daughtry, Eleanor Levie, Shea Wilkinson, Margaret Abramshe, Denise Oyama Miller, Nancy Lemke, Marie Mitchell, Do Ho Suh, Hale Ekinci, Beth Barron, Daniela Tiger, and Gözde Ju are analyzed as examples of artistic narratives that reflect both individual experiences of migration and testimonies of others, such as refugees. A distinctive aspect of the research is the inclusion of the researcher's own artistic productions, which are grounded in her personal migration experience. These works are developed through an approach based on performative writing and practice within an autoethnographic framework. Structured within the post-positivist paradigm, the study adopts Art-Based Research (ABR) methodology and integrates literature review, document analysis, and visual inquiry. Ultimately, the research offers a multi-layered reflection on migration, identity, and memory through contemporary fiber-based art practices.