Rıfat Ilgaz'ın çocuk romanlarındaki söz varlığının Türkçe dersi kazanımlarına uygunluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of the suitability of the vocabulary in Rıfat Ilgaz's children's novels for Turkish course outcomes
  1. Tez No: 946469
  2. Yazar: ORHAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİYE ÇAĞIMLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Rıfat Ilgaz, çocuk edebiyatı, çocuk romanları, türkçe söz varlığı, kazanımlar, Rıfat Ilgaz, children literature, children novels, turkish vocabulary, learning outcomes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
Rıfat Ilgaz, Türk Edebiyatı'nda önemli bir yere sahiptir. Çocuklara yönelik kaleme aldığı eserlerle de dikkat çekmektedir. Kitaplarının baskı sayısı dikkate alındığında hatırı sayılır bir okuyucu kitlesine ulaştığı anlaşılmaktadır. Bu çalışmada, Rıfat Ilgaz'ın çocuk romanlarındaki söz varlığının Türkçe dersi kazanımlarına uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerine uygun olarak tasarlanmıştır. Nitel araştırma kapsamında yapılan bu çalışmada doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Bu çerçevede yazarın“Bacaksız Kamyon Sürücüsü, Bacaksız Macera Peşinde (Sigara Kaçakçısı), Bacaksız Okulda, Bacaksız Paralı Atlet, Bacaksız Tatil Köyünde, Kumdan Betona, Küçükçekmece Okyanusu, Cankurtaran Yılmaz, Öksüz Civciv, Halime Kaptan”isimli eserleri söz varlığı unsurları açısından incelenmiştir. Söz varlığı unsurları kapsamında; atasözleri, deyimler, ikilemeler, özdeyişler, kalıp sözler, yansıma ve yöresel sözcükler ele alınmıştır. Bu söz varlıkları sıklıklarıyla birlikte tablolar halinde bulgular kısmında gösterilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda eserlerde en çok tespit edilen söz varlığı unsurlarının ikileme ve deyimler olduğu görülmüştür. Atasözleri ise bazı eserlerde tespit edilmiş, bazı eserlerde hiç yer almamıştır. Bunların yanı sıra eserlerde en az tespit edilen söz varlığı unsuru ise özdeyişlerdir. Yazarın romanları Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda ilkokul sınıf düzeylerinde yer alan öğrenme çıktılarından sadece atasözü ve deyimler kazanımlarına göre 3 ve 4. Sınıflar için uygundur. İncelenen eserler deyimlerin kullanım ve çeşitliliği bakımından ilgili kazanımı karşılamaktadır. Fakat atasözleri açısından yetersiz kalmaktadır. Eserlerde tespit edilen diğer söz varlığı unsurlarından çocukların dil hazinesinin gelişimi amacıyla Türkçe derslerinde faydalanılabilir. Ayrıca bu söz varlığı ögeleri, zenginleştirilmiş öğretim yöntemleri aracılığıyla I. Kademe öğrencilerinin Türkçe eğitimine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Rıfat İlgaz is very important in Turkish literature. He also draws attention with his works written for children. Considering the number of copies printed, it is understood that the books reached a remarkable amount of readership. This study aims to evaluate the suitability of the vocabulary in Rıfat Ilgaz's children's novels for Turkish course goals. The research was designed in accordance with qualitative research methods. In this study conducted within the scope of qualitative research, document analysis technique was used. In this context, the author's pieces titled“Bacaksız Kamyon Sürücüsü, Bacaksız Macera Peşinde (Sigara Kaçakçısı), Bacaksız Okulda, Bacaksız Paralı Atlet, Bacaksız Tatil Köyünde, Kumdan Betona, Küçükçekmece Okyanusu, Cankurtaran Yılmaz, Öksüz Civciv, Halime Kaptan ”were examined in terms of word. Within the context of vocabulary elements, proverbs, idioms, reduplications, aphorisms, set phrases, onomatopoeia and local words are also dealed. These words items are indictated in the findings section in tables along with their frequencies. As a result of the study, it was understood that the most frequently identified vocabulary elements in these works were reduplications and idioms. Proverbs are present in some works but not in other Works. In addition to these, aphorisms are the least detected vocabulary element in his works. The author's novels are suitable for 3rd and 4th grades only according to the learning outcomes of proverbs and idioms among the primary school grade levels in the Turkish Language Curriculum. The examined works meet the relevant outcome in terms of the use and diversity of idioms. The analysed works provide the relevant objectives in terms of the use and diversity of idioms but it is unsatisfactory in terms of proverbs. Other vocabulary elements identified in the works can be used in Turkish lessons for the development of children's language repertory. Additionally, these vocabulary items can contribute to the Turkish education of first-grade students through enriched teaching methods.