Türk vergi hukukunda iş ortaklıklarının vergilendirilmesi
Taxation of business partnerships in Turkish tax law
  1. Tez No: 946472
  2. Yazar: NİHAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: İş ortaklığı, adi ortaklık, iş ortaklıklarının vergilendirilmesi, adi ortaklıkların vergilendirilmesi, Business partnership, ordinary partnership, taxation of business partnerships, taxation of ordinary partnerships
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Türk vergi hukukunda iş ortaklıkları hâlihazırda 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununda düzenlenmiştir. İş ortaklığı; adi ortaklık, konzern, partnership, joint venture, konsorsiyum gibi oluşumlarla benzerlikler içerse de temel nüans farkları vardır. Türk vergi hukukunda iş ortaklıklarının vergilendirilmesi Kurumlar Vergisi Kanununda düzenlendiğinden ve hukuksal anlamda detaylı bir açıklama olmadığından uygulamada bir takım sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Çıkan sorunlar idare tarafından çözümlenmekte ise de hâlihazırda bir takım sorunlar varlığını korumaktadır. Tasfiye süreci tamamlanan iş ortaklığına vergi tarh edilmesi veya ceza kesilmesi durumunda, artık Türkiye'de faaliyeti bulunmayan dar mükellef ortak açısından söz konusu tarhiyata ve cezaya muhataplık noktasında ulaşılabilirlik açısından uygulamada sorun yaşanabilecektir. Keza, iş ortaklığının sermayesi ve kendine ait malvarlığı konusunda mevzuatta açık bir düzenlemenin olmaması ile ortaklarca iş ortaklığına ayni sermaye tahsisinin KDV açısından durumu da uygulamada karşılaşılan sorunlar arasındadır. Yine sorun olarak görülebilen başka bir husus ise iş ortaklığının faaliyetinin zararla sonuçlanması halinde bunun ortaklarca kendi hesaplarında indirilememesi durumudur. Hâsılı, özellikli bir statüde olan iş ortaklıkları için pratikte ve hukuksal alanda karşılaşılan sorunlarının çözümü noktasında daha kapsamlı düzenlemelere ihtiyaç duyulmakta olup, iş ortaklıklarının vergi mevzuatı karşısında ki durumunun yaşanan tereddütleri karşılayacak ve sorunların çözümlerini de kapsayacak şekilde ayrı bir Tebliğ ile açıklanmasının bu ihtiyaca cevap vereceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In Turkish tax law, business partnerships are currently regulated in the Corporate Tax Law No. 5520. Although business partnerships have similarities with formations such as ordinary partnerships, concerts, partnerships, joint ventures, and consortiums, there are fundamental differences in nuances. Since the taxation of business partnerships in Turkish tax law is regulated in the Corporate Tax Law and there is no detailed explanation in legal terms, some problems may be encountered in practice. Although the problems that arise are resolved by the administration, some problems still exist. In the event that a tax is assessed or a penalty is imposed on a business partnership whose liquidation process has been completed, a limited taxpayer partner who no longer operates in Türkiye may have problems in terms of access to the assessment and penalty in question. Likewise, the lack of a clear regulation in the legislation regarding the capital and assets of the business partnership and the status of the allocation of capital in kind to the business partnership by the partners in terms of VAT are among the problems encountered in practice. Another issue that can be seen as a problem is that if the activity of the business partnership results in a loss, this cannot be deducted from the partners' own accounts. In short, more comprehensive regulations are needed for the solution of the problems encountered in practice and in the legal field for business partnerships with a special status, and we believe that the explanation of the status of business partnerships in terms of tax legislation with a separate Communiqué that will meet the hesitations experienced and also include the solutions to the problems will meet this need.