İrritabl bağırsak sendromunda egzersiz ve vagus sinir uyarımının bağırsaklar üzerine etkisi
The effect of exercise and vagus nerve stimulation on the intestines in irritable bowel syndrome
  1. Tez No: 946482
  2. Yazar: HARUN DERE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Gastroenteroloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Vagus Siniri, İrritabl Bağırsak Sendromu, Kalp Hızı Değişkenliği, Düşük FODMAP Diyeti, Aerobik Egzersiz, Vagus Nerve, Irritable Bowel Syndrome, Heart Rate Variability, Low FODMAP Diet, Aerobic Exercise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Transkutanöz auriküler vagus sinir stimülasyonu (VSS), vagus sinirini non-invaziv olarak elektrotlar kullanılarak kulaktan uyarılma yöntemidir. Çalışmanın amacı düşük FODMAP diyeti, aerobik egzersiz ve VSS'nin irritabl bağırsak sendromunda (İBS) semptom şiddeti, yaşam kalitesi, kalp hızı değişkenliği ve bağırsak sesleri üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. İBS tanısı almış 90 birey randomizasyon yoluyla diyet, egzersiz ve vagus grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. 4 hafta boyunca diyet grubuna sadece düşük FODMAP diyeti, egzersiz grubuna düşük FODMAP diyeti ve haftada 3 gün 30 dakika orta yoğunlukta aerobik egzersiz, vagus grubuna ise düşük FODMAP diyeti ve haftada 3 gün 30 dakika tragus ve konka bölgelerinden 300 mikrosaniye 10 Hz olacak şekilde vagustim cihazı ile VSS uygulanmıştır. Katılımcılara tedavi öncesi ve sonrası SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ), Bristol Dışkı Skalası ve İrritabl Bağırsak Sendromu Semptom Şiddeti Ölçeği (İBS-SSS) uygulandı. Çalışma öncesi ve sonrası katılımcıların kalp hızı değişkenliği PolarH10 cihazı ile, bağırsak sesleri ise Littmann 4100 elektronik stetoskopla ölçüldü. Çalışmamızda, Bristol Dışkı Skalasına göre tedavi sonrası gruplarda anlamlı iyileşme gözlemlenmiş, egzersiz ve vagus grubu diyet grubuna kıyasla daha fazla iyileşme göstermiştir (p0.05). Sonuç olarak VSS'nin İBS'nin klinik belirtilerinde iyileşmeler sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Transcutaneous auricular vagus nerve stimulation (VNS) is a non-invasive method of stimulating the vagus nerve through the ear using electrodes. The aim of the study was to evaluate the effects of low FODMAP diet, aerobic exercise and VNS on symptom severity, quality of life, heart rate variability and bowel sounds in irritable bowel syndrome (IBS). Ninety individuals diagnosed with IBS were randomised into 3 groups: diet, exercise and vagus group. For 4 weeks, the diet group received only low FODMAP diet, the exercise group received low FODMAP diet and 30 minutes of moderate intensity aerobic exercise 3 days a week, and the vagus group received low FODMAP diet and 30 minutes of VSS with vagustim device at 300 microseconds 10 Hz from the tragus and concha regions 3 days a week. SF-36 Quality of Life Scale, International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), Bristol Stool Scale and Irritable Bowel Syndrome Symptom Severity Scale (IBS-SSS) were applied to the participants before and after treatment. Heart rate variability of the participants before and after the study was measured with PolarH10 device and bowel sounds were measured with Littmann 4100 electronic stethoscope. In our study, significant improvement was observed in the groups after treatment according to the Bristol Stool Scale, and exercise and vagus group showed more improvement compared to the diet group (p0.05). In conclusion, it was observed that VNS provided improvements in the clinical symptoms of IBS.