İrritabl bağırsak sendromunda FODMAP diyetine probiyotik eklenmesinin semptomlar üzerine etkisi: Randomize, çift kör, plasebo kontrollü çalışma
How adding probiotics to FODMAP diet effects symptoms of irritable bowel syndrome: Randomized double blind placebo-controlled study
- Tez No: 534293
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKSEL BENGİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: İBS, probiyotik, düşük FODMAP diyet, IBS, probiotics, low FODMAP diet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmada İBS tanılı hastalarda FODMAP kısıtlı diyet ve probiyotik takviye edici gıda ürünlerinin birlikte kullanılmasının İBS semptomları üzerine olan kombine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Gastroenteoloji Polikliniği'ne başvuran hastalardan İBS tanısı konulan hastalar seçildi. Çalışmaya alınan Roma IV kriterlerine göre İBS tanısı konulmuş 50 hasta FODMAP + probiyotik ve 50 hasta da FODMAP + plasebo gruplarına randomize edildi. Çalışma öncesinde tüm hastalara anket yoluyla Vizüel ağrı skorlaması, Bristol dışkı kartı skalası ve İBS şiddet skorlaması uygulandı. Çalışmaya dâhil edilen hastalar FODMAP kısıtlı diyet için beslenme önerileri açısından diyetisyene yönlendirildi. Çalışmaya katılan hastalara FODMAP kısıtlı diyet 9 gr/gün olacak şekilde ayarlandı. FODMAP kısıtlı diyet + probiyotik kolunda olan hastalara günde 1 defa (2 gr) probiyotik içeren takviye edici gıda verildi. FODMAP kısıtlı diyet + Plasebo kolunda olan hastalara ise diyete ek olarak günde 1 defa plasebo verildi. Hastalar 21 gün sonra yine aynı skalalarla ve skorlamalarla değerlendirildi. Bulgular: Plasebo ve probiyotik olarak iki kola bölünen hastalarda her iki grupta da VAS ve İBSS skorlarında tedavi öncesine göre anlamlı iyileşme saptandı. VAS skorundaki değişim probiyotik grubunda 2.56, plasebo grubunda 2.77 olarak saptandı. İBS şiddet skoru değerlendirildiğinde probiyotik grubunda başlangıçta 307.46 olan skor tedavi sonrası 176.64'e; plasebo grubunda ise 310.26'dan 183.87'ye gerilediği görüldü. Sonuç: Düşük FODMAP diyet İBS semptomları üzerine olumlu etkisi olan bir tedavi seçeneğidir. Bizim çalışmamızda düşük FODMAP diyetin semptomları düzeltmede belirgin etkinliği gösterilmiş olup buna karşın probiyotiğin ise ek bir katkısı saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the combined effect of FODMAP-restricted diet and probiotic supplementary food products on IBS symptoms. Method: In this study, out of all patients diagnosed with IBS according to Rome IV criteria, 51 of them are randomly placed in FODMAP + probiotics group and the other 51 are randomly placed in FODMAP + placebo group. Before starting the study, all patients are asked to fill in questionnaires for Visual Pain Score, Bristol Stool Chart and IBSSS. Patients forwarded to a dietician to receive nutrition advice on low FODMAP diet. Low FODMAP diet applied as 9 gr/day. Patients, who are in low FODMAP diet + probiotics group, received food supplement containing 2 grams of probiotics once a day while the other group were receiving a placebo once a day in addition to their diet. Patients are assessed and scored via same tools in 1 month. A data analysis was made using abovementioned scales and scores about patients in FODMAP + probiotics group and FODMAP + placebo group before and after this program. Results: In both groups, placebo and probiotic fractures were significantly improved in VAS and IBSS scores. The change in VAS score was 2.56 in the probiotic group and 2.77 in the placebo group. When the IBS score was evaluated, the score of 307.46 in the probiotic group was 176.64; in the placebo group, it decreased from 310.26 to 183.87. Conclusion: A low FODMAP diet is a treatment option that has a positive effect on IBS symptoms. In our study, the low FODMAP diet showed significant efficacy in correcting symptoms, but no additional contribution of probiotic was found.