Multipl sklerozlu yorgunluk yakınması olan hastalarda posterior tibial sinir stimülasyonu etkinliğinin P300 ile korelasyonu
The correlation between posterior tibial nerve stimulation efficacy and P300 responses in patients with Multiple sclerosis-related fatigue
- Tez No: 946548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL AKDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, yorgunluk, posterior tibial sinir stimülasyonu, P300, Multiple Sclerosis, Fatigue, Posterior Tibial Nerve Stimulation, P300
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Multipl Sklerozlu Yorgunluk Yakınması Olan Hastalarda Posterior Tibial Sinir Stimülasyonu Etkinliğinin P300 ile Korelasyonu Amaç: Multipl Skleroz (MS) hastalarında yaklaşık %80 oranında görülen yorgunluk yakınması hastaların yaşam kalitesini belirgin şekilde etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı yorgunluk semptomları olan MS hastalarında perkütan posterior tibial sinir stimülasyonu (PTSS) uygulamasının öznel yorgunluk ölçekleri ve elektrofizyolojik bir parametre olan P300 latansı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek kollu ve prospektif bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya 1 Ekim 2023-3 Nisan 2024 tarihleri arasında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji kliniğinde MS tanısıyla takip edilen üriner semptomlar nedeniyle PTSS uygulanması planlanan hastalar arasından, yorgunluk yakınması olan 18 hasta dahil edildi. Yorgunluk Şiddet Ölçeği (FSS) puanı ortalama dört ve üzeri ile Modifiye Yorgunluk Etki Ölçeği (MFIS) puanı 38'in üzerinde olan hastalar yorgun olarak kabul edilmiştir. Hastalara 30 dakika süreli haftada iki seans olmak üzere toplam 16 seans perkütan PTSS uygulanmıştır. PTSS'nin yorgunluk üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla, tedavi öncesi ve sonrası FSS, MFIS skorları ve elektrofizyolojik olarak P300 latansları karşılaştırıldı ve analiz edildi. Bulgular: Sosyodemografik ve klinik özelliklerin, MFIS ve FSS skorları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. FSS skorları, MFIS'in fiziksel, bilişsel, psikososyal alt ölçekleri ve toplam skorunda yorgunluk şiddeti PTSS sonrası dönemde, uygulama öncesinde değerlendirilen ölçümlerle kıyaslandığında anlamlı derecede azaldı (p˂0.05). PTSS sonrası dönemde P300 latansları uygulama öncesi sürelere göre anlamlı şekilde azaldı (p˂0.05). Sonuç: Tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında PTSS uygulamasının, MS'li hastalarda FSS ve MFIS skorlarında anlamlı azalmalar ve P300 latansında anlamlı kısalma sağladığı görüldü. Bu bulgular PTSS'nin yorgunluk semptomları üzerinde modüle edici bir etkiye sahip olabileceğini ve bu etkinin P300 latansı ile de değerlendirilebileceğini desteklemektedir. Sonuçlar PTSS'nin MS'te yorgunluk yönetimi için umut verici bir nöromodülasyon yöntemi olabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu sonuçların doğrulanması için daha kapsamlı ve plasebo kontrollü çalışmaların yapılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
The Correlation Between Posterior Tibial Nerve Stimulation Efficacy and P300 Responses in Patients with Multiple Sclerosis-Related Fatigue Objective: Fatigue is a prevalent symptom in multiple sclerosis (MS) patients, affecting approximately 80% of individuals and significantly impairing their quality of life. This study aims to evaluate the impact of percutaneous posterior tibial nerve stimulation (PTNS) on subjective fatigue scales and the electrophysiological parameter P300 latency in MS patients experiencing fatigue symptoms. Materials and Methods: This prospective, single-arm study was conducted between October 1, 2023, and April 3, 2024, at the Kütahya Health Sciences University Evliya Çelebi Training and Research Hospital Neurology Clinic. Eighteen MS patients with fatigue symptoms and planned PTNS for urinary symptoms were included. Inclusion criteria were a Fatigue Severity Scale (FSS) score of 4 or higher and a Modified Fatigue Impact Scale (MFIS) score exceeding 38. Patients received 16 sessions of 30-minute PTNS twice weekly. Pre- and post-treatment evaluations included FSS and MFIS scores, as well as electrophysiological measurements of P300 latencies. Results: Sociodemographic and clinical characteristics did not significantly affect MFIS and FSS scores. Post-treatment analysis revealed a significant reduction in FSS and all MFIS subscales (physical, cognitive, psychosocial) compared to baseline (p < 0.05). Additionally, P300 latencies were significantly decreased after PTNS (p < 0.05). Conclusion: PTNS effectively reduced subjective fatigue levels and improved P300 latency in MS patients, suggesting its potential as a neuromodulatory treatment for MS-related fatigue. However, further placebo-controlled studies are recommended to confirm these findings.