Serbest dolaşıma giriş rejiminde gümrük vergi kıymetinin belirlenmesi ve sonuçları
Determination of customs tax value and its results in the free circulation regime
  1. Tez No: 946693
  2. Yazar: OYA ŞAHİN MCCARTHY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR MAHMUT KAŞIKÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gümrük Vergisi Sistemi, Dış Ticaret, Gümrük Kıymeti, Gümrük Vergisinde Matrah, İthalat Vergileri, Serbest Dolaşıma Giriş, The Customs Taxation System, Foreign Trade, Customs Value, Tax Base in Customs Duty, Import Duties, Release For Free Circulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
Gümrük Kanunu'nda, gümrük vergilerinin hesaplanması bakımından vergi hukuku alanında yaygın olarak kullanılan“verginin matrahı”kavramı yerine“Gümrük Kıymeti”tercih edilmiştir. Gümrük kıymetinin doğru bir biçimde belirlenmesi, yükümlülerin gerçekte ödemesi gereken vergi miktarının doğru bir şekilde hesaplanmasını ve böylece vergi adaletini sağlayacaktır. Aynı zamanda, farklı eşyaların gümrük değerlerinin doğru bir şekilde belirlenmesi, ithalatçılar arasında haksız rekabetin önlenmesine ve adil bir ticaret ortamının oluşmasına da katkı sunacaktır. Bu nedenle, gümrük kıymetinin eşyanın gerçek piyasa değeri üzerinden nesnel ve şeffaf bir şekilde belirlenmesi uluslararası anlaşmalar ile sağlanmaya çalışılmıştır. Mevcut yasa, ülkeler arasındaki farklı değerleme uygulamalarından kaynaklanan sorunların da önüne geçebilmek için açık ve tutarlı değerleme yöntemlerinin önemini vurgulayan bu anlaşmalar tarafından şekillendirilmiştir. Çalışmada, 4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun yapısı ve gümrük vergisi ile ilgili düzenlemelerinin Anayasa'nın 73. maddesi ve 167. maddesi başta olmak üzere anayasal ilkeler yanında, vergi hukukuna egemen olan ilkeler üzerinden değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca, dış ticaretin düzenlenmesi konusu başta olmak üzere diğer mevzuat düzenlemeleri ile ilişkisi irdelenmiş ve gümrük kıymetinin unsurları, taşıma yöntemleri ile ilişkisi de ele alınmıştır. Gümrük mevzuatının karmaşık ve kompleks yapısı nedeniyle ortaya çıkan sorunlar belirlenmeye çalışılmış ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte gümrüklerin geleceği konusunda yaşanan gelişmeler ile bunların kıymet konusundaki düzenlemelere olası etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Customs Law, in determining the basis for customs duties, departs from the widely used tax law concept of the“tax base”and instead employs the term“Customs Value”. The accurate ascertainment of customs value is crucial for ensuring the correct calculation of the amount of duty owed by taxpayers and thereby upholding tax equity. Additionally, the precise determination of customs values for various goods prevents unfair competition among importers and fosters a fair trading environment. Consequently, international agreements have sought to establish objective and transparent methods for determining customs value based on the actual market value of goods. The current legislation, shaped by these agreements, underscores the importance of clear and consistent valuation methodologies to address discrepancies arising from differing valuation practices among nations. This study critically analyzes the structure of the Customs Law No. 4458 and its provisions related to customs duties, juxtaposing them against constitutional principles, particularly Article 73 and 167 of the Constitution and the prevailing principles of tax law. Furthermore, the study explores its interrelationship with other legislative frameworks, primarily those governing foreign trade, and delves into the constituent elements of customs value and its correlation with transportation modalities. The research endeavors to identify the challenges posed by the intricate and complex nature of customs legislation and examines the potential implications of technological advancements on customs operations and, consequently, on valuation regulations.