Eğitim örgütlerinde örgütsel vatandaşlık alanında yazılmış lisansüstü tezlerin incelenmesi
Analysis of postgraduate theses written in the field of organizational citizenship in educational organizations
  1. Tez No: 946872
  2. Yazar: FİRDEVS YÜKSEL ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN DEMİRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık, Betimsel Analiz, Lisansüstü Çalışma, Organizational Citizenship, Descriptive Analysis, Postgraduate Study
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de 2005-2023 yılları arasında eğitim örgütlerinde örgütsel vatandaşlık davranışı konusunda yazılmış lisansüstü tezlerin analiz edilmesi ve örgütsel vatandaşlık davranışı konusunda yapılmış olan çalışmalarla ilgili benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu araştırmada betimsel doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın doküman havuzunu YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanında yer alan ve 2005-2023 yılları arasında eğitim örgütlerinde örgütsel vatandaşlık konusunda yazılmış 152 lisansüstü tez oluşturmaktadır. Verileri toplamak için Örgütsel Vatandaşlık Davranışına İlişkin Yazılmış Tezleri İnceleme Formu hazırlanmıştır. Çalışma sonucunda toplanan veriler Excel programına aktarılmış, özet tablolar kullanılmış, analizler tamamlanmış ve elde edilen verilerin yüzde ve frekans değerleri verilerek değerlendirmeler tamamlanmıştır. 2005-2023 yılları arasında yazılmış tezler genel olarak incelendiğinde araştırma yöntemi olarak nicel yöntemin, veri toplama yöntemi olarak anketin, örneklem yöntemi olarak tesadüfi örnekleme yönteminin, analiz yöntemi olarak betimsel analiz yöntemi ve desen olarak tarama deseninin sıklıkla tercih edildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to analyze the postgraduate theses written on organizational citizenship behavior in educational organizations between 2005-2023 in Turkey and to reveal the similarities and differences related to the studies on organizational citizenship behavior. In this study, descriptive document analysis method was used. The document pool of the study consists of 152 postgraduate theses written on organizational citizenship in educational organizations between 2005-2023 in the YÖK National Thesis Center database. In order to collect the data, a Theses Review Form on Organizational Citizenship Behavior was prepared. As a result of the study, the data collected were transferred to the Excel program, summary tables were used, analyzes were completed and the evaluations were completed by giving the percentage and frequency values of the obtained data. When the theses written between 2005 and 2023 are examined in general, it is seen that the quantitative method is frequently preferred as the research method, the survey is frequently preferred as the data collection method, the random sampling method is frequently preferred as the sampling method, the descriptive analysis method is frequently preferred as the analysis method and the scanning pattern is frequently preferred as the pattern.