The impact of streaming services on the traditional cinemam
Akış hizmetlerinin geleneksel sinema üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 946873
  2. Yazar: IBRAHIM ALAKKASHA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TAHA BİLİŞİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akış hizmetleri, geleneksel sinema, tüketici davranışı, dijital dönüşüm, film gösterimi, regresyon analizi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, akış (streaming) hizmetlerinin geleneksel sinemayı nasıl dönüştürdüğünü araştırmak için değişen müşteri tercihlerinin, alışkanlıklarının ve ekonomik karar verme kalıplarının nicel bir incelemesini kullanmaktadır. İzleyicilerin geleneksel sinemadan uzaklaşmasının temel nedenlerini belirleyerek, çalışma Netflix, Disney+ ve Amazon Prime gibi dijital platformların sinema gösterimlerine olan yıkıcı etkisini analiz etmektedir. Çeşitli demografik kesimlerden toplam 200 katılımcı ankete katılmış ve sonuçlar, azalan sinema ziyaretlerini, sinema salonlarının hayatta kalması konusundaki görüşleri ve akış hizmetlerine karşı canlı deneyimler için ödeme yapma istekliliğini incelemek üzere çoklu regresyon modelleri kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, katılımcıların %78'inin akış hizmetlerini kullanmaya başladıktan sonra sinemaya daha az sıklıkla gittiklerini belirttiğini ve bu kaybın en etkili göstergesinin içerik çeşitliliği olduğunu göstermektedir (katsayı=0.237151, p=0.012092). Bununla birlikte, film izlemenin sosyal bileşeni bir tampon görevi görerek, gelecekte sinemanın sürdürülebilirliği konusundaki iyimser görüşlerle pozitif ilişki içindedir (katsayı=0.298967, p=7.2E-05). İçerik odaklı, yüksek kaliteli içerik için ödeme yapmaya istekli izleyiciler ile premium akış ödemelerini reddeden fiyat tercihli tüketiciler arasındaki pazar segmentasyonu ekonomik araştırma yoluyla tespit edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, akış hizmetleri insanların film izleme şekillerini önemli ölçüde değiştirmiş osa da geleneksel sinema erişilebilirlik veya içerik çeşitliliği konusunda rekabet etmek yerine kendine özgü sosyal ve görsel özelliklerine odaklanarak ve bunları geliştirerek hayatta kalabilir. Bu sonuçlar, sektör paydaşlarına gelişen eğlence pazarını yönetmek için öneriler ve akışın çeşitli etkilerine dair ampirik kanıtlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study utilizes a quantitative examination of shifting customer preferences, habits, and economic decision-making patterns to investigate how streaming services are transforming traditional cinema. By identifying the primary reasons of audience shifts apart from traditional cinema, the study analyses the disruptive impact of digital platforms such as Netflix, Disney+, and Amazon Prime on theatrical exhibition. A total of 200 respondents from various demographic segments participated in the survey, and the results were analysed using multiple regression models to examine reduced moviegoing, views on the survival of movie theaters, and willingness to pay for streaming services versus live experiences. The results show that 78% of respondents claimed they had been to the movies less frequently since using streaming services, and the most effective indicator of this loss was the variety of content (coefficient=0.237151, p=0.012092). Nonetheless, the social component of watching movies operates as a buffer, being positively associated with optimistic views on the sustainability of cinema in the future (coefficient=0.298967, p=7.2E-05). Market segmentation between content-focused viewers willing to pay for high-quality content and consumers with price preferences who refuse premium streaming payments was identified via economic research. According to the study's findings, traditional cinema could survive xby focusing on and improving its distinctive social and visual characteristics rather than engaging in accessibility or content diversity, even if streaming services have dramatically altered how individuals watch movies. These results provide industry stakeholders with recommendations for managing the evolving entertainment market and empirical evidence of streaming's diverse impact.