Yoğun bakım sürecindeki elektrolit asit-baz bozukluklarının değişimi ve yatıştaki değerlerin mortalite ile ilişkisi
  1. Tez No: 947258
  2. Yazar: RUKEN KAVAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: elektrolit bozuklukları, asit baz dengesi, mortalite, electrolyte disturbances, acid-base balance, mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışma, yoğun bakım sürecindeki elektrolit ve asit-baz bozukluklarının zaman içindeki değişimlerini ve yatış anındaki değerlerinin mortalite ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Elektrolit dengesizlikleri ve asit-baz bozuklukları, yoğun bakım hastalarında sık görülen metabolik bozukluklar olup, hastalık seyri ve mortalite üzerinde önemli etkiler yaratmaktadır. Gereç ve Yöntem:Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi'nde Haziran 2022- Mayıs 2023 tarihleri arasında takip edilen hastaların verileri, elektronik hasta dosyaları üzerinden retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş, cinsiyet, yoğun bakıma yatış tanıları, komorbiditeleri, APACHE II ve SOFA skorları kayıt altına alınmıştır. Elektrolit düzeyleri (sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, klor, fosfor) , asit-baz parametreleri (pH, paCO2, baz açığı, anyon açığı,laktat) yatış anında ve 7., 14., 21. ve 28. günlerde ölçülerek değerlendirilmiştir. Hastaların 28. gün sonundaki klinik sonuçları (yatış, taburculuk, eksitus) kayıt altına alınarak analiz edilmiştir Bulgular: Çalışmaya toplam 453 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 62 ± 18,8 yıl olarak belirlenmiştir. APACHE II skor ortalaması 17,2 ± 8,4, SOFA skoru ortalaması ise 6,2 ± 3,9 olarak hesaplandı. Çalışma sonunda hastaların %51,2'si (232 kişi) hayatının kaybederken, %38,9'u (176 kişi) taburcu/transfer, %9,9'u da (45 kişi) yoğun bakım ünitesinde yatışı devam etmiştir. En sık görülen tanı %43,2 (185 kişi) ile sepsis; komorbidite ise hastaların %78,4'ünde (355 kişi) olup en sık kardiyak(%74.4) nedenler gözlendi. Yatış sırasında en sık görülen elektrolit bozukluğu hipokalsemi olup hastaların %61,4 'ünde tespit edilmiştir. Elektrolit ve asit baz dengesizliklerinin seyrine bağlı olarak sağkalım ve ölüm oranları arasında istatistiksel fark görüldü. APACHE II ve SOFA skorlarının artışı ile mortalite oranları arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Sonuç: Çalışmamız elektrolit ve asit-baz bozukluklarının sadece mevcut klinik durumu değerlendirmede değil, aynı zamanda mortaliteyi öngörmede de önemli parametreler olduğunu göstermektedir. Elektrolit ve asit-baz dengesizliklerinin yönetiminde, altta yatan nedenlerin erken tanısı ve zamanında tedavi edilmesi temel öncelik olmalıdır. Klinik uygulamalara yönelik olarak standardize edilmiş protokollerin geliştirilmesi ve bu protokollerin saha uygulamalarında yaygınlaştırılması hasta prognozunun iyileştirilmesine ve mortalitenin azaltılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aims to evaluate the relationship between electrolyte and acid-base imbalances and mortality by analyzing their changes over time and their values at admission in intensive care unit (ICU) patients. Electrolyte disturbances and acid-base imbalances are common metabolic disorders observed in ICU patients and have significant effects on disease progression and mortality. MATERIALS AND METHODS: The data of patients followed in the Anesthesia Intensive Care Unit between June 2022 and May 2023 were retrospectively analyzed using electronic medical records. The age, gender, ICU admission diagnoses, comorbidities, APACHE II, and SOFA scores of the included patients were recorded. Electrolyte levels (sodium, potassium, calcium, magnesium, chloride, phosphorus) and acid-base parameters (pH, PaCO₂, base excess, anion gap, lactate) were measured at admission and on days 7, 14, 21, and 28. The clinical outcomes at day 28 (hospitalization, discharge, or death) were recorded and analyzed. RESULTS: A total of 453 patients were included in the study. The mean age was 62 ± 18.8 years. The mean APACHE II score was 17.2 ± 8.4, and the mean SOFA score was 6.2 ± 3.9. At the end of the study, 51.2% (n=232) of the patients died, 38.9% (n=176) were discharged or transferred, and 9.9% (n=45) remained hospitalized in the ICU. The most common admission diagnosis was sepsis (43.2%, n=185), and the most frequent comorbidity was cardiovascular diseases, observed in 78.4% (n=355) of the patients (74.4%). The most frequently detected electrolyte disorder at admission was hypocalcemia, found in 61.4% of the patients. A statistically significant difference was observed between the course of electrolyte and acid-base imbalances and survival/mortality rates. A significant correlation was found between higher APACHE II and SOFA scores and increased mortality rates. CONCLUSION: Our study demonstrates that electrolyte and acid-base imbalances are important not only for assessing the current clinical condition but also for predicting mortality. Early diagnosis and timely treatment of underlying causes should be a primary priority. The development and implementation of standardized protocols in clinical practice may improve patient prognosis and contribute to reducing mortality rates.