Mekân tasarımında hikâye anlatıcı sıralı temsiller: Gelenekselden dijitale storyboard'lar
Sequential representations as storyteller in spatial design: Storyboards from traditional to digital
- Tez No: 947281
- Danışmanlar: DOÇ. ÖZGE KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Hikâye, Hikâye anlatımı, Mekân tasarımı, Storyboard ve özellikleri, Story, Storytelling, Spatial design, The feature of storyboard
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Hikâye anlatıcılığı insanlık tarihi kadar geriye uzanmaktadır. İnsanlık, bilgisini, tecrübesini ve yaşadıklarını aktarabileceği, paylaşabileceği ortamları ve araçları yaratmıştır. İnsan doğasının ayrılmaz bir parçası olan hikâye anlatımı, gelişen teknolojinin olanakları ile farklı medyalarda, farklı biçimlerde yeniden hayat bulmaktadır. Bir yazın türü olan öykü anlatımından farklı olarak hikâye anlatımı; amacı ve biçimsel özellikleri ile farklı disiplinlerin ve alanların kullanımına açık hâle gelmiştir. Her alanda hikâye anlatım araçları sözlü kültürden, yazılı kültüre değişerek gelişmiş, elektronik kültürle birlikte yeni sentezlerle açığa çıkar hâle gelmiştir. Bu bağlamda hikâye anlatım araçları geleneksel, yeni-modern-dijital ve transmedya araçlar olarak nitelendirilir hâle gelmiştir. Bu araçlar ise, görsel, işitsel ya da çoklu duyulara dayanan melez bir yapıda olabilmektedir. Ele alınan çalışma ise özü hikâye anlatımına dayanan, yazılı kültürden elektronik kültüre farklı kültürleri bünyesinde barındıran ve gelenekselden dijitale farklı biçimlerde açığa çıkan storyboard'ları, mekân tasarımı için değerlendirmek üzere öne çıkarmaktadır. Bu doğrultuda mekân tasarımının ve üretiminin süreçleriyle ilişkilendirilebilecek, storyboard kullanımının temel alındığı, sinemadan reklamcılığa farklı disiplinlerden edinilen bilgiler incelenmiştir. Bu çerçevede ilk olarak hikâye kavramının açılımlarına, hikâye türlerine, hikâye anlatımı ve araçlarına yer verilmiştir. Ardından, hikâye anlatım aracı olarak öne çıkan storyboard'ların özellikleri ve oluşturulma yöntemleri ortaya konulmuştur. Elde edilen veriler çalışmanın teorik kısmını oluştururken, mekân tasarımına yönelik az sayıda açığa çıktığı görülen uygulama örneklerinden biri örneklem olarak incelenmiştir. Böylelikle storyboard kullanımının, mekân tasarımı için sahip olduğu olanaklar, ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Storytelling is as old as human history. Throughout time, humanity has developed mediums and tools to transmit and share knowledge, experiences, and lived events. As an innate aspect of human nature, storytelling continues to evolve through technological advancements, reemerging in diverse media and forms. Unlike literary narratives, storytelling (with its distinct purpose and formal characteristics) has become a versatile tool adopted by various disciplines. Across all fields, storytelling tools have transitioned from oral to written traditions and, with the advent of digital culture, have transformed into new hybrid forms. These tools are now classified as traditional, neo-modern/digital, and transmedia, often incorporating visual, auditory, or multisensory elements. This study examines storyboards—a storytelling medium rooted in written and electronic traditions yet adaptable to both traditional and digital formats—focusing on their application in spatial design. By analyzing methodologies from cinema to advertising, the research explores how storyboards can be integrated into spatial design and production processes. The paper first deconstructs the concept of narrative, explores story typologies, and reviews storytelling methods and tools. Next, it delineates the defining features and construction techniques of storyboards as a narrative device. While theoretical findings form the core of the study, a select number of applied examples in spatial design are critically analyzed. Through this framework, the study highlights the potential of storyboards as a creative and methodological tool in spatial design.