Şerit testere ile kesilen metalik yüzeyin pürüzlülük değerinin parametrik optimizasyonu
Parametric optimization of roughness value of metallic surface cut with band saw
  1. Tez No: 947284
  2. Yazar: HAKAN SUMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN NEŞELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kesme parametreleri, kesme parametrelerin optimizasyonu, şerit testere ile kesme, optimizasyon, yüzey pürüzlülüğü, Cutting parameters, optimization of cutting parameters, band sawing, optimization, surface roughness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Metal ve alaşım malzemelerin yarı mamul veya mamul hale getirilmesinde, şerit testere makineleri yaygın olarak tercih edilen kesme sistemlerinden biridir. Şerit testereler, üretim süreçlerinin ilk aşamasında yer almakta olup, yapısal özellikleri sayesinde diğer kesme yöntemlerine kıyasla daha ekonomik çözümler sunmaktadır. Özellikle şerit bıçağının ince yapısı, malzeme israfını azaltarak ekonomik kesim imkânı sağlar. Kesme işleminin hassasiyeti, sonraki işlem basamaklarını minimize ederek işçilik maliyetlerinin düşürülmesine katkıda bulunmaktadır. Artan üretim maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, kesilen parçaların nihai ürün olarak kullanılabilmesi, kesme kalitesi ve yüzey hassasiyetinin önemini artırmaktadır. Bu çalışmada, imalat sektöründe yaygın olarak kullanılan şerit testere tezgâhı ile üç farklı metal malzemenin, üç farklı kesme hızı ve üç farklı ilerleme değerinde kesilmesi sonucunda elde edilen yüzey pürüzlülüğü değerlerinin optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Deneysel olarak yürütülen çalışmada, deney sayısını azaltarak etkin sonuçlar elde etmek amacıyla Taguchi yöntemi uygulanmıştır. Kesilen numunelerin yüzey pürüzlülüğü, yüzey ölçüm cihazları ile belirlenmiş ve elde edilen veriler varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirilerek optimum kesme parametreleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Band saw machines are one of the widely preferred cutting systems in the transformation of metal and alloy materials into semi-finished or finished products. Band saws are at the first stage of production processes and offer more economical solutions compared to other cutting methods thanks to their structural features. In particular, the thin structure of the band blade provides economical cutting opportunities by reducing material waste. The precision of the cutting process contributes to the reduction of labor costs by minimizing the subsequent process steps. Considering the increasing production costs, the fact that the cut parts can be used as final products increases the importance of cutting quality and surface precision. In this study, the optimization of the surface roughness values obtained as a result of cutting three different metal materials at three different cutting speeds and three different feed rates with a band saw bench widely used in the manufacturing sector was carried out. In the experimental study, the Taguchi method was applied in order to obtain effective results by reducing the number of experiments. The surface roughness of the cut samples was determined with surface measuring devices and the obtained data were evaluated with variance analysis (ANOVA) and the optimum cutting parameters were revealed.