Yığıntı talaş eğilimi sergileyen malzemelerin testere ile kesilmesinde gagalama fonksiyonunun kesme performansına etkisi
The effect of pecking function on cutting performance in sawing of materials exhibiting built-up edge
  1. Tez No: 984515
  2. Yazar: YUNUS EMRE KINACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal kesme, Metal cutting
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Talaşlı imalat yönteminde iş parçalarının üretim süreci kesme işlemi ile başlar. Endüstride metal ve polimer gibi pek çok mühendislik malzemesinin kesilmesinde testere tezgâhları kullanılmaktadır. Testere tezgâhları malzemelerin istenilen boylarda kesildiği, talaşlı imalat sürecinin başında yer alan bir takım tezgâhıdır. Bu nedenle üretim verimliliğinde kritik bir rol oynamaktadır. Bu husus dikkate alındığında testere ile kesme işlemlerinin performansı ve kesilen iş parçalarının kalitesi incelenmesi gereken önemli bir çalışma konusu olduğu görülmektedir. Kesme performansını artırmada, deneysel çalışmalar ya da kesici takım üreticilerinin önerdiği optimum kesme parametreleri kullanılabildiği gibi takım tezgâhlarına eklenen yenilikçi özellikler veya farklı imalat yöntemlerinde kullanılan işleme teknikleri de tercih edilmektedir. Bu çalışmada, yığıntı talaş oluşumu ile talaşlı işlenebilirliği zor olan metal malzemeler (AISI 304 ve AA 6082) şerit testere tezgâhında, delik delme işlemlerinde de sıklıkla kullanılan ve kesme hızında değişiklik olmadan ilerleme hızının kesintiye uğratılmasına olanak sağlayan bir gagalama fonksiyonu ile kesilmiştir. Deneyler her iki malzeme için de iki seviye kesme hızı, iki seviye ilerleme oranı, üç seviye gagalama süresi ve dört seviye gagalama mesafesi parametrelerinde gerçekleştirilmiştir. Numunelerin ön ve arka yüzey kalitesi yüzey pürüzlülük ölçüm yöntemi ile, yüzey diklikleri ise CMM ölçüm yöntemi ile açısal sapma cinsinden incelenerek gagalama fonksiyonun kesme performansına etkisi incelenmiştir. Kurulan modelin doğruluk oranı ve deney parametrelerinin sonuçlar üzerindeki etkisini belirlemek adına istatistiki analiz yöntemi (ANOVA) kullanılmıştır. Sonuç olarak gagalama fonksiyonunun yüzey dikliği üzerinde kayda değer bir etkisinin olmadığı, yüzey pürüzlülüğünde gagalama ile kesici takım titreşimlerine bağlı olarak artış meydana geldiği ancak belirli malzeme grupları ve gagalama parametrelerindeki değişim ile iyileştirme yapılabileceği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the machining method, the production process of workpieces starts with the cutting process. Sawing machines are used in the industry for cutting many engineering materials such as metals and polymers. Sawing machines are a machine tool at the beginning of the machining process where materials are cut to the desired lengths. Therefore, it plays a critical role in production efficiency. Considering this issue, the performance of sawing process and the quality of the cut workpieces is an important subject of study. Experimental studies or optimum cutting parameters recommended by cutting tool manufacturers can be used to improve cutting performance. In addition, innovative features added to machine tools or machining techniques used in different manufacturing methods are also preferred. In this study, metal materials (AISI 304 and AA 6082), which are hard to cut be machined with built-up edge, were cut on a band saw with a pecking function, which is frequently used in hole drilling operations and allows the feed rate to be interrupted without changing the cutting speed. Experiments were carried out for both materials at two different cutting speed, two different feed rate, three different pecking time and four different pecking distance. The front and back surface quality of the workpieces were analyzed by surface roughness measurement method and the surface perpendicularity was analyzed by CMM measurement method in terms of angular deviation and the effect of the pecking function on the cutting performance was analyzed. Statistical analysis method (ANOVA) was used to determine the accuracy of the model and the effect of the cutting parameters on the results. As a result, it was observed that the pecking function has no significant effect on the surface perpendicularity, surface roughness increases due to pecking and cutting tool vibrations, but improvement can be made with certain material groups and changes in pecking parameters.