Enzim replasman tedavisi alan mukopolisakkaridoz hastalarının sosyodemografik özellikleri, yaşam kalitesi ve ebeveynlerinin bilgi düzeyinin incelenmesi
Investigation of the sociodemographic characteristics, quality of life, and knowledge levels of parents of mucopolysaccharidosis patients receiving enzyme replacement therapy
  1. Tez No: 947311
  2. Yazar: ÜNZİLE BAYAR TAPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP SİVRİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mukopolisakkaridoz, enzim replasman tedavisi, yaşam kalitesi, bakım veren bilgi düzeyi, Mucopolysaccharidosis, enzyme replacement therapy, quality of life, caregiver knowledge level
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Mukopolisakkaridozlar (MPS),lizozomal enzim eksikliklerine bağlı olarak glikozaminoglikanların (GAG) parçalanmasının yetersiz olduğu nadir görülen, kalıtsal, ilerleyici, multisistemik metabolik hastalıklardır. Çalışmamızda MPS hastalarının sosyodemografik ve klinik özelliklerini, yaşam kalitesini ve ebeveynlerin bilgi düzeyini değerlendirmek amaçlanmıştır. Hastanemizde en az 1 yıldır ERT alan 2 yaş üstü 30 MPS hastası ve ebeveyni ile ilgili veriler değerlendirildi. Ebeveynlerin bilgi düzeyi 10 soruluk bir anketle, yaşam kalitesi ise 18 yaş altındaki hastalar için Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ), 18 yaş ve üzeri hastalar için Kısa Form-36 (SF-36) anketi kullanıldı. Hastaların yaş ortalaması 13,93±1,12 yıl, %70'i 18 yaşın altındaydı. Bilgi sorularından alınan ortalama puan 5,57 ± 1,10, ortanca değer 5,00 olarak bulundu, aylık geliri 50.000 TL ve üzeri olan ailelerin bilgi düzeyi daha yüksek saptandı (p = 0,001). ÇİYKÖ sonuçları tüm alt boyutlarda normal popülasyona göre anlamlı derecede düşük bulundu (p0,05). Ebeveynlerin MPS hakkında temel bir anlayışa sahip olduklarını, ancak daha detaylı bilgilerde eksiklikler olduğu gözlemlendi. Çocuk MPS hastalarının yaşam kalitesi normal popülasyona göre belirgin şekilde düşükken, SF-36'daki anlamlılık eksikliği örneklem büyüklüğüne bağlı olabilir. MPS'li çocuklar ve aileleri için multidisipliner destek, psikososyal yardım ve eğitim programlarıyla yaşam kalitesinin iyileştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Mucopolysaccharidoses (MPS) are rare, hereditary, progressive, multisystemic metabolic disorders caused by lysosomal enzyme deficiencies, leading to impaired degradation of glycosaminoglycans (GAGs). This study aimed to evaluate the sociodemographic and clinical characteristics of MPS patients, their quality of life, and the knowledge levels of their parents. Data were collected from 30 MPS patients aged 2 years and older, who had been receiving enzyme replacement therapy (ERT) for at least one year, and their parents. Parental knowledge levels were assessed using a 10-question survey, while quality of life was evaluated using the Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL) for patients under 18 years of age and the Short Form-36 (SF-36) for patients aged 18 and above. The mean age of the patients was 13.93 ± 1.12 years, with 70% being under 18 years old. The average score from the knowledge survey was 5.57 ± 1.10, with a median score of 5.00. Families with a monthly income of 50,000 TL or more demonstrated significantly higher knowledge levels (p = 0.001). PedsQL results revealed significantly lower scores in all subdomains compared to the normal population (p0.05). It was observed that parents had a basic understanding of MPS but lacked detailed knowledge. While the quality of life of children with MPS was significantly lower compared to the normal population, the lack of statistical significance in SF-36 results may be attributed to the sample size. To improve the quality of life of children with MPS and their families, multidisciplinary support, psychosocial assistance, and educational programs are recommended as complementary to medical treatment.