Eklemeli imalat ile üretilen 316L paslanmaz çeliğin laser ışını yöntemi ile kaynağı ve karakterizasyonu
Welding and characterization of 316L stainless steel produced by additive manufacturing with laser beam method
  1. Tez No: 947319
  2. Yazar: ESRA ENSARİ KARAASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. POLAT TOPUZ, DOÇ. DR. GÖKHAN ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laser Sinterleme, Laserle Katmanlı Üretim, Paslanmaz Çelik, Laser Kaynağı, Laser Sintering, Laser Additive Manufacturing, Stainless Steel, Laser Welding
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Eklemeli İmalat Tekniği, tasarlanmış olan parçanın bilgisayar desteği ile katmanlı olarak 3 boyutlu şekilde üretilmesidir. ASTM standartlarında bu tekniğe ait üretim yöntemleri 7 farklı kategoriye ayrılmıştır. Her kategorinin kendi içinde kullandığı malzeme türüne (tel, toz, flament, kağıt, lamine, bağlayıcı vb.) göre farklı teknik isimleri bulunmaktadır. Metaller için eklemeli imalat tekniğinin sınıflandırılmasında; teknoloji grubu olarak toz yatak ergitme, doğrudan enerji aktarımı, malzeme ekstrüzyonu, bağlayıcı püskürtme ve malzeme jet şeklinde farklı teknikler kullanılmaktadır. Toz yatak ergitmede kullanılan kinetik DLMS (Direct Laser Metal Sintering - Direkt Laser Metal Sinterleme) ve Doğrudan enerji aktarımı ile yapılan üretimde de kullanılan kinetik laser ile ergitme yöntemi LENS (Laser Engineering Net Shaping – Laser Net Şekillendirme) tekniğine dayanmaktadır. LENS yönteminde, şeklinde olup yöntemde laser ergitme prensibi kullanılmaktadır. Bu nedenle DLMS yönteminde proses laser ışınıyla toz yatakta katmanlı üretim tekniğine dayanmaktadır. Bu üretim tekniğinde üretim alanına serilen metal toz laser ışını ile ergitilir ve ardından üzerine yeni bir katman toz serilerek tekrar laser ışını ile ergitme gerçekleştirilir. Bu işlemler parçanın tümü boyutsal olarak tamamlanana dek tekrarlanır.
Özet (Çeviri)
Additive Manufacturing Technique is the production of the designed part in 3D layer by layer with computer support. In ASTM standards, the production methods of this technique are divided into 7 different categories. Each category has different technical names depending on the type of material used (wire, powder, filament, paper, laminate, binder, etc.). In the classification of additive manufacturing techniques for metals; As a technology group, different techniques such as powder bed melting, direct energy transfer, material extrusion, binder spraying and material jet are used. The kinetic DLMS (Direck Laser Metal Sintering) method used in powder bed melting and the kinetic laser melting method used in production with direct energy transfer are based on the LENS (Laser Engineering Net Shaping) technique. In the LENS method, laser melting principle is used in the method. Therefore, in the DLMS method, the process is based on the layered manufacturing technique in the powder bed with laser beam. In this production technique, the metal powder laid on the production area is melted with a laser beam, and then a new layer of powder is laid on top and melted again with the laser beam. These processes are repeated until the entire part is dimensionally complete. In Figure 1, the classification of additive manufacturing technology for metals is given and all the methods used for this technology are seen.