Dijital kültür bağlamında gençlerin siyasal davranışları: Gönüllü kuruluşlar çerçevesinde fenomenolojik bir araştırma
Political behaviors of young people in the context of digital culture: A phenomenological research within the framework of voluntary organizations
  1. Tez No: 947529
  2. Yazar: HÜLYA TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN BİÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Kültür, Gençlik, Siyaset, Siyasal Katılım, Eşik Bekçiliği, Pierre Bourdieu, Chantal Mouffe, Digital Culture, Youth, Politics, Political Participation, Pierre Bourdieu, Chantal Mouffe
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
ÖZET DİJİTAL KÜLTÜR BAĞLAMINDA GENÇLERİN SİYASAL DAVRANIŞI: GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR ÇERÇEVESİNDE FENOMENOLOJİK BİR ARAŞTIRMA Hülya TAŞ Doktora Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimleri Enstitüsü İLETİŞİM BİLİMLERİ ANA BİLİM DALI İletişim Bilimleri Programı Temmuz 2025, Sayfa: XII + 232 Siyasal katılım, bireylerin davranışları, tutumları ve eylemleriyle karar alıcıları etkilemek ve karar alma süreçlerine aktif katılımı anlamına gelmektedir. Gençler siyasal katılım eylemlerini gösterirken birçok faktörden etkilenmektedir. Gençlerin siyasal katılımları üzerinde etkili olan faktörlerden biri dijital kültürdür. Dijital kültür, insan bilgisinin inşa ettiği bir kültürdür. Dijital kültür alanları, siyasi bilgi, haber takibi, siyasi iletişim ve etkileşim gibi katılım biçimlerinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bu bağlamda, araştırmanın amacı“siyasal alanın nasıl olduğu”probleminden hareketle, gençlerin açıklamaları doğrultusunda siyasetin anlamına ilişkin açıklamaların ortaya konulması ve siyasetin tıkandığı alanlara yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Ayrıca, gençlerin siyasal habitusu üzerinde etkili ve biçimlendirici olan kategorilerin, siyasal katılım süreçlerini etkin bir biçimde şekillendirdiğinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Siyasal alanın taşıdığı dinamiklerin analiz edilmesinde, Pierre Bourdieu'nün sosyolojik düşüncesinden hareketle habitus, alan ve sermaye kavramları; Chantal Mouffe'ün siyaset teorisine dayalı olan agonistik demokrasi modeli bu araştırmanın kuramsal çerçevesini oluşturmaktadır. Araştırma, hermenötik yaklaşıma dayalı olarak yapılmıştır. Araştırmada saha çalışması, Türkiye'de altı bölgedeki dokuz şehirde bulunan 14 gençlik merkezi ve 11 sivil toplum kuruluşunda yürütülmüştür. 18-35 yaş aralığındaki 230 katılımcıya gözlem ve görüşme teknikleri uygulanmıştır. Araştırmada, katılımcıların siyasetle kurduğu ilişkinin temelinde; adalet ve değerlere bağlılık ile halka ve millete hizmet etme anlayışına dayalı bir siyaset talebinin bulunduğu görülmüştür. Siyasete, adalet ilkelerinin eksikliği ve kişisel siyasi çıkarların ön plana çıkarılması gibi nedenlerle güvensizlik hissettikleri ve bunun sonucu olarak siyasi alana bir tepki geliştirdikleri görülmüştür. Siyasal katılımı etkilediği düşünülen siyasi partilerin yumuşak dışlama davranışıyla belli bir strateji izlediği ve stratejik- iletişimsel oyunlar ile yumuşak söylemler kullanarak görevlendirmeler yaptıkları ifade edilmiştir. Bu yaklaşımın kişinin aidiyet duyduğu parti ile özdeşim kurma aşamasında olumsuz etkileri olabileceği düşünülmüştür. Araştırmada siyasi hiyerarşik yapılanma, aile ve kişinin sahip olduğu ekonomik gücün siyasal katılım süreçlerinde etkili olduğu anlaşılmıştır. Kararların alınması ve siyasi eğilimin ortaya çıkmasında bu üç faktörün etkili olduğu düşünülmüş ve bu faktör, eşik bekçiliği kavramı kullanılarak tartışılmıştır. Ayrıca, siyasal habitusun dijital kültür alanları aracılığıyla şekillendiği; dijital yapının çeşitli biçimlerde sürdürülmesinin ise yine habitus aracılığıyla gerçekleştiği ortaya konulmuştur. Dijital kültür alanları, siyasal habitusun yatkınlık gösterdiği alanlar olarak belirlenmiş ve dijital iletişim araçları aracılığıyla yapılandırılan siyasi habitusun, siyasal katılım düzey ve biçimlerinin dijital bağlantılarla yapılandırılması rolünü gerçekleştirdiği ortaya konulmuştur. Bununla birlikte, siyasal katılım açısından dijital alanlarda gerçekleşen katılımın, karar alma süreçlerine etkisinin olmadığı, dijital katılım ile birlikte siyasal katılımın fiziki olarak zorlanması gereken bir eylemsellik olduğu ortaya konulmuştur. Çatışma ve kutuplaşmanın, katılımcıların siyasetle olan ilişkisini koparmasına, güven sorunu yaşamasına ve siyasal katılım süreçlerine dahil olmamasına neden olduğu belirtilmiştir. Siyasi mücadelenin, ülkenin ve toplumun ortak değerlerini dikkate alarak; bu değerlerin herkes için ortak bir çıkar doğrultusunda gelişmesiyle anlam kazanması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLITICAL BEHAVIOR OF YOUTH IN THE CONTEXT OF DIGITAL CULTURE: A PHENOMENOLOGICAL RESEARCH WITHIN THE FRAMEWORK OF VOLUNTARY ORGANIZATIONS Hülya TAŞ Ph.D. Thesis FIRAT UNIVERSITY Graduate School of Social Sciences COMMUNICATION SCIENCES Communication Sciences Program July 2025, Page: XII + 232 Political participation refers to influencing decision-makers with individuals' behaviors, attitudes and actions, as well as active participation in decision-making processes. Young people are affected by many factors while showing their political participation actions. One significant factor affecting young people's political participation is digital culture. Digital culture is a culture constructed by human knowledge. Digital culture fields are effectively used in participation forms such as political knowledge, news monitoring, political communication and interaction. In this context, the aim of the research is to provide insights into the meaning of politics from the perspective of young people, based on the question of“how the political field is”and to develop solution proposals for areas where politics face obstacles. In addition, the research seeks to reveal that the categories that are effective and formative on the political habitus of young people effectively shape the political participation processes. In analyzing the dynamics carried by the political field, this research bases its theoretical framework on Pierre Bourdieu's sociological thoughts on the concepts of habitus, field and capital and on Chantal Mouffe's political theory about agonistic democracy. The research was conducted on the basis of a hermeneutic approach. Fieldwork was conducted in 14 youth centers and 11 non-governmental organizations located in nine cities across six regions of Turkey. Observation and interview techniques were applied to 230 participants between the ages of 18-35. In the study, it was seen that the basis of the participants' relationship with politics was a demand for politics based on commitment to justice and values and the understanding of serving the people and nation. It was seen that they felt insecure about politics due to reasons such as the lack of principles of justice and the prioritization of personal political interests, and as a result, they developed a reaction to the political arena. It has been stated that political parties, which are thought to affect political participation, follow a certain strategy with soft exclusion behavior and make assignments using strategic-communicative games and soft discourses. It has been thought that this approach may have negative effects on the stage of identifying with the party to which the person belongs. In the research, it has been understood that political hierarchical structure, family and the economic power of the person are effective in political participation processes. It has been thought that these three factors are effective in making decisions and emerging political tendencies, and this factor has been discussed using the concept of gatekeeping. In addition, it has been revealed that political habitus is shaped through digital culture fields and that the maintenance of the digital structure in various forms is also realized through habitus. Digital culture fields have been identified as fields where political habitus is prone, and it has been demonstrated that the political habitus structured through digital communication tools fulfills the role of structuring the levels and forms of political participation through digital connections. However, in terms of political participation, it has been revealed that participation in digital fields has no effect on decision-making processes, and that political participation, along with digital participation, is an act of action that must be physically forced. It has been stated that conflict and polarization cause participants to break off their relationship with politics, experience trust issues, and not to be involved in political participation processes. It has been emphasized that political struggle should gain meaning by taking into account the common values of the country and society; and by developing these values in line with a common interest for everyone.