Kronik böbrek hastalığı olan yaşlılarda ev tabanlı egzersizin sarkopeni riski, fonksiyonel kapasite, depresyon, yorgunluk, uyku ve yaşam kalitesine etkisi
The effects of a home-based exercise program on sarcopenia risk, functional capacity, depression, fatigue, sleep quality, and quality of life in elderly individuals with chronic kidney disease
- Tez No: 947589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE YAĞMUR GÜNEŞ GENCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: kronik böbrek hastalığı, egzersiz, sarkopeni, yaşam kalitesi, telesağlık, chronic kidney disease, exercise, sacopenia, quality of life, telehealth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Bu çalışma, 65 yaş ve üzeri, kronik böbrek hastalarında ev tabanlı egzersizin; sarkopeni riski, fonksiyonel kapasite, depresyon, yorgunluk, uyku ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, hasta takibini kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen internet sitesi aracılığıyla, telesağlık hizmetlerinin uygulanabilirliği incelenmiştir. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde takipli 28 birey egzersiz ve kontrol grubuna ayrılarak katılımcılara“Sosyodemografik Form”,“Mini Nütrisyonel Değerlendirme Kısa Form”,“SARC-F”,“FACIT Yorgunluk Ölçeği”,“Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği”,“Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi”,“Böbrek Hastalığı Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu”, fonksiyonel kapasite testleri ve el kavrama gücü ölçümü yapıldı. Egzersiz grubuna fizyoterapist tarafından 12 haftalık ev egzersiz programı verildi ve egzersize uyumları“Egzersize Uyum Derecelendirme Ölçeği”ile değerlendirildi. Çalışma sonunda ölçümler tekrarlanarak sonuçlar karşılaştırıldı. Bulgular: Egzersiz grubunda sarkopeni riski azalırken, fonksiyonel kapasite, depresyon, yorgunluk, uyku ve yaşam kalitesi skorlarında anlamlı iyileşmeler gözlendi (p0,05). Sonuç: Bu çalışma, kronik böbrek hastalığı olan yaşlı bireylerde ev tabanlı egzersiz programının, sarkopeni riskini azaltmada, fonksiyonel kapasite, yorgunluk, depresyon, uyku ve yaşam kalitesini iyileştirmede etkili ve uygulanabilir olduğunu; ayrıca telesağlık hizmetlerinin entegrasyonunun hasta takibini kolaylaştıran ve egzersizin uygulanabilirliğini artıran yenilikçi bir yaklaşım sunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the effects of a home-based exercise program on sarcopenia risk, functional capacity, depression, fatigue, sleep quality, and quality of life in individuals aged 65 years and older with chronic kidney disease. Additionally, the feasibility of telehealth services was assessed through the use of a website developed to facilitate patient follow-up. Method: 28 individuals followed at Akdeniz University Hospital were divided into exercise and control groups. Participants were assessed using the Sociodemographic Form, Mini Nutritional Assessment–Short Form, SARC-F, FACIT Fatigue Scale, Hospital Anxiety and Depression Scale, Pittsburgh Sleep Quality Index, Kidney Disease Quality of Life–Short Form, functional capacity tests, and handgrip strength measurement. The exercise group received a 12-week home-based exercise program from a physiotherapist, and exercise adherence was evaluated using the Exercise Adherence Rating Scale. At the end of the study, all measurements were repeated and compared. Results: In the exercise group, a reduction in sarcopenia risk was observed, along with significant improvements in functional capacity, depression, fatigue, sleep quality, and quality of life scores (p0,05). Conclusion: This study demonstrated that a home-based exercise program is effective and feasible in reducing sarcopenia risk and improving functional capacity, fatigue, depression, sleep quality and quality of life in elderly individuals with chronic kidney disease; while the integration of telehealth services provided an innovative approach that facilitated patient follow-up and enhanced exercise feasibility.