Metritisli süt ineklerinden alınan intra uterin sıvap örneklerinde aerobik bakteriyel etkenlerin izolasyonu ve antibiyotiklere duyarlılıklarının belirlenmesi
Isolation of aerobic bacterial agents and determination of their susceptibility to antibiotics in intra uterine swab samples taken from dairy cows with metritis
  1. Tez No: 947700
  2. Yazar: ŞABAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN HADİMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Süt ineği, metritis, bakteriyel etkenler, Dairy cow, metritis, bacteriyal agents
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Metritis; uterusun travmatik, mikrobik ve kimyasal irritan etkilere karşı gösterdiği yangısal tepki olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada metritisli süt ineklerinden alınan sıvap örneklerden bakteriyel etkenkenlerin izolasyonu, identifikasyonunu ve antibakteriyel duyarlılıklarını belirlemek amaçlandı. Bu çalışmada; ultrasonografi muayenesi yapılan toplam 253 süt ineğin 186'sından intrauterine/sıvap yıkantı örnekleri alındı, Alınan örnekler Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilimdalı laboratuvarına soğuk zincirde getirildi. Santrifüje edilen örnekler Kanlı, MacConkey, Mannitol Salt ve Eosin Metilen Blue Agar'a ekildi. Besiyerleri 37 °C de 24-48 saat aerobic olarak inkübe edildi. Üreme olmayan besiyerleri bir hafta inkübasyonda tutuldu. Şüpheli koloniler klasik mikrobiyolojik metodlara göre identifiye edildi. İzole edilen bakterilerin antibiyotik duyarlılık testleri Kirby Bauer metoduna göre belirlendi. İntrauterine yıkantı örneklerinden toplam 48 adet bakteriyel etken izole edildi. Bakteriyel etkenlerin 12'si (%25) Enterococcus spp., 10'u (%20,83) Escherichia coli, 8'i (%16,67) Koagulaz negatif staphylococcus (KNS), 6'sı (%12,50) Corynebacterium spp , 5'i (%10,41) Streptococcus spp.,4'ü (%8,34) Trueperella pyogenes ve 3'ü (%6,25) Staphylococcus aureus olarak identifiye edildi. Antibiyotik duyarlılıklarına göre; Enterococcus spp. izolatlarının; rifaksimin-sefasetril, florfenikol ve rifaksimin'e %91,67 , ampisilin-sulbaktam'a %75 oranlarında duyarlı olduğu tespit edildi. E. coli izolatlarının hemen hemen tüm antibiyotiklere dirençli oldukları belirlendi. KNS izolatlarının, ampisilin-sulbaktam'ın %75, danofloksasin, rifaksimin-sefasetril ve rifaksimin'in% 62,5 oranlarında duyarlı, penisilin %87,5 trimetoprim-sulfametokzasol, sefquinom, sefapirin'e %100 dirençli oldukları gözlendi. Corynebacterium spp. izolatlarının; rifaksimin, rifaksimin-sefasetril ve florfenikol'e %91,67 oranlarınla duyarlı oldukları tespit edildi. Streptococcus spp. izolatlarının; ampisilin-sulbaktam, amoksisilin, rifaksimin sefasetril, rifaksimin ve florfenikol'e %40 duyarlı oldukları, penisilin, danofloksasin, trimetoprim-sulfametokzasol, eritromisin, gentamisin, enrofloksasin ve tylosin'e %100 ix dirençli oldukları tespit edildi. Trueperella pyogenes izolatlarının; rifaksimin-sefasetril, florfenikol ve rifaksimin'e %100 duyarlı bulunurken amoksisilin-klavulanik ve spiramisin'e %100 dirençli oldukları belirlendi. S. aureus izolatlarının; rifaksimin-sefasetril'e %100 duyarlı oldukları, penisilin, sefapirin, gentamisin ve tylosin'e %100 dirençli oldukları gözlendi. Süt ineklerinde metritis vakalarından Streptococcus ssp, E. coli, KNS, T. pyogenes, S. aureus, Corynebacterium ve Enterococcus ssp. gibi bakterilerin izole edildiği ve izolatların antibiyotiklere nispeten dirençli olduklarından koruyucu tedbirlerin alınması gerektiği kanaatine varıldı. .
Özet (Çeviri)
Metritis is defined as the inflammatory response of the uterus to traumatic, microbial and chemical irritant effects. This study aimed to determine the isolation, identification and antibacterial susceptibility of bacterial agents from swab samples taken from dairy cows with metritis. In this study, intrauterine wash samples/swab were taken from 186 of 253 dairy cows that underwent ultrasonographic examination. The samples were brought to Selcuk University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Microbiology laboratory in cold chain. Centrifuged samples were cultured on Blood, MacConkey, Mannitol Salt and Eosin Methylene Blue Agar. Media were incubated aerobically at 37 °C for 24-48 hours. Media that did not show growth were kept in incubation for one week. Suspicious colonies were identified according to classical microbiological methods. Antibiotic susceptibility tests of isolated bacteria were determined according to the Kirby Bauer method. A total of 48 bacterial agents were isolated from intrauterine wash/swab samples. 12 (25%) of the bacterial agents were identified as Enterococcus spp., 10 (20.83%) as Escherichia coli, 8 (16.67%) as Coagulase negative staphylococcus (CNS), 6 (12.50%) as Corynebacterium spp, 5 (10.41%) as Streptococcus spp., 4 (8.34%) as Trueperella pyogenes and 3 (%) as Staphylococcus aureus. Enterococcus spp. isolates were found to be 91.67% sensitive to rifaximin-cefacetril, florfenicol and rifaximin and 75% sensitive to ampicillin-sulbactam. E. coli isolates were found to be resistant to almost all antibiotics. It was observed that CNS isolates were 75% susceptible to ampicillin-sulbactam, 62.5% to danofloxacin, rifaximin-cefacetril and rifaximin, 87.5% resistant to penicillin, 100% resistant to trimethoprim-sulfamethoxasol, cefquinome, and cephapirin. Corynebacterium spp isolates were found to be 91.67% susceptible to rifaximin, rifaximin-cefacetril and florfenicol. Streptococcus spp. isolates were found to be 40% susceptible to ampicillin-sulbactam, amoxicillin, rifaximin, cefacetril, rifaximin xi and florfenicol, and 100% resistant to penicillin, danofloxacin, trimethoprim-sulfamethoxasol, erythromycin, gentamicin, enrofloxacin and tylosin. T. pyogenes isolates were found to be 100% susceptible to rifaximin-cefacetril, florfenicol and rifaximin, while they were 100% resistant to amoxicillin-clavulanic and spiramycin. S.aureus isolates were observed to be 100% susceptible to rifaximin-cefacetril and 100% resistant to penicillin, cephapirin, gentamicin and tylosin. It was concluded that bacteria such as Streptococcus ssp, E. coli, KNS, T. pyogenes, S. aureus, Corynebacterium spp and Enterococcus ssp were isolated from metritis cases in dairy cows and that protective measures should be taken since the isolates were relatively resistant to antibiotics.