Çevresel kaygının, farkındalığın ve tutumun yeşil satın alma niyeti ve yeşil satın alma davranışı üzerine, yeşil satın alma niyetininin yeşil satın alma davranışı üzerine etkisi
The effect of environmental concern, awareness and attitude on green purchase intention and green purchase behavior, and the effect of green purchase intention on green purchase behavior
- Tez No: 947703
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KILIÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ETLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Trade, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Pazarlama, Çevresel Duyarlılık, Yeşil Satın Alma Niyeti, Yeşil Satın Alma Davranışı, Green Marketing, Environmental Awareness, Green Purchasing Intention, Green Purchasing Behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Çalışmamızda, belirli demografik özelliklere sahip tüketicilerin yeşil ürünleri satın alma eğilimlerini ve davranışlarını inceledik. Bu kapsamda nicel araştırma yöntemi kullanılarak tüketicilerin, ekolojik duyarlılık düzeylerini ölçmek adına belirlenen ölçeklere ve demografik özelliklerine yönelik sorulardan oluşan anket hazırlanıp“Google Form”ile tüketicilere ulaştırılmıştır. Veri analizi için toplam 501 anket değerlendirilerek analiz edildi. Anket üzerinden elde edilen veriler, SPSS 26.0 aracılığı ile analiz edilmiştir. Her bir ölçeğin doğrulayıcı faktör analizi, doğrudan ve dolaylı ilişkilerin incelenmesi ve ölçüm modelinin test edilmesi AMOS 24 ile gerçekleştirilmiştir. Bulgularda; çevresel kaygı ve çevresel tutumun tüketicilerin yeşil ürün satın alma niyetlerini etkilediği görülmüştür. Çevresel kaygı, çevresel tutum ve çevresel farkındalığın yeşil ürün satın alma davranışını olumlu yönde etkilemediği; tüketicilerin yeşil ürün satın alma niyetlerinin yeşil ürün satın alma davranışlarını doğrudan etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Çevresel tutum ve çevresel kaygının, yeşil ürün satın alma niyeti vasıtasıyla yeşil ürün satın alma davranışı üzerindeki dolaylı etki değerinin anlamlı olduğu ve olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Çevresel farkındalığın, yeşil ürün satın alma niyeti vasıtasıyla yeşil ürün satın alma davranışı üzerindeki dolaylı etki değerinin anlamsız olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, we examined the purchasing tendencies and behaviours of consumers with specific demographic characteristics towards green products. In this context, a survey was prepared using the quantitative research method, consisting of questions related to the scales determined to measure consumers' ecological sensitivity levels and their demographic characteristics, and was distributed to consumers via“Google Form.”A total of 501 surveys were evaluated and analysed for data analysis. The data obtained from the survey were analysed using SPSS 26.0. The confirmatory factor analysis of each scale, the examination of direct and indirect relationships, and the testing of the measurement model were carried out using AMOS 24. In the findings, it was observed that environmental concern and environmental attitude affect consumers' intentions to purchase green products. It has been concluded that environmental concern, environmental attitude, and environmental awareness do not positively affect green product purchasing behaviour; rather, consumers' intentions to purchase green products directly influence their actual purchasing behaviour. It has been determined that the indirect effect of environmental attitude and environmental concern on green product purchase behaviour through green product purchase intention is significant and positively affects it. It has been understood that the indirect effect value of environmental awareness on green product purchasing behaviour through the intention to purchase green products is insignificant.