Kazık temellerin grup davranışının incelenmesi
Investigation of group behavior of pile foundations
- Tez No: 947772
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN SUAT ÖZSARIYILDIZ, DOÇ. CENGİZ İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Grup zemin kazıkları, grup kazık verimi, Matlab ile grup kazık analizi, Terzaghi, Meyerhof, tekil ve grup zemin kazıkları taşıma gücü, Group pile foundations, Group pile efficiency, Group pile analysis using MATLAB, Terzaghi, Meyerhof, Bearing capacity of single and group piles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, zemin taşıma gücünün yetersiz olduğu yerlerde tercih edilen kazık temellerin, özelikle grup kazıklarının taşıma gücü davranişı detayl sekilde incelenmiștir. Çalışmada kazıklar arasındaki mesafe, kazık çapı, kazık malzemesi ve dizilim șekli gibi parametrelerin grup kazık temellerin tașima kapasitesi ü zerindeki etkileri sayısal olarak analiz edilmiștir. Terzaghi, Meyerhof ve Hansen gibi bilim insanlarının teorik yaklașımları temel alinarak uç direnci ve çevre sürtünmesi hesapları yapilmış, verimlilik analizlerinde ise 1/8 Kural ve Converse-Labarre Kuralı dikkate alınmıştır. Çalışmanın sayısal bölümü, farklı zemin tiplerine (kil ve kum) yönelik Matlab kodları ile yürütülmüştür. Bu kodlar yardımıyla farkl zemin koşullarinda ve kazık geometrilerinde grup ve tekil kazıkların tașiıma kapasiteleri karşılaştırılmiştır. Bulgular. kazık çapı arttıkça tașıma gücünün doğrusal olmayan șekilde arttğini, drenajsiz kil zeminlerde uç direncinin daha yüksek olduğunu ve kum zeminlerde Terzaghi yaklaşımı ile hesaplanan taşıma gücünün Meycrhof a göre daha yüksek olduğunu göstermektedir Ayrica, kazıklar arası mesafe arttikça grup içi etkileșimlerin azaldığı ve kazıkların bireysel davranışa yöneldiği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, ekonomik ve güvenli kazık tasarımlarında kullanılabilecek önemli tasarım önerileri sunmaktadr. Bu tezde yatay yjükler, zeminin katmanlı yapısı, zemin oturmaları, kazıkların minimum ve maksimum çap sinırları ihmal edilmiștir. Hedeflenen sonuç ise taşıma gücü hesaplarında hangi tașima gücü yöntemi v hangi bilim adamları yaklaşımları kombinasyonları kullanılarak hangi zeminlerde daha güvenli ya da daha ekonomik tasarımlar yapilır cevabina ulaşmaktır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, the bearing behavior of pile foundations especially grour piles preferred n regions with insufficient soil bearing capacity, is examined in detail The study numerically analyzes the effects of parameters such as spacing between piles. pile diameter, pile material, and pile arrangement on the bearing capacity of group pile foundations. Based on the theoretical approaches proposed by researchers such as Terzaghi, Meyerhof, and Hansen, calculations for end bearing and shaft friction were carried out.In the efficiency analyses, the 1/8 Rule and the Converse-Labarre Rule were taken into account. The numerical part of the study was conducted using MATLAB codes for different soil types (clay and sand). With the aid of these codes, the bearing capacities of both single and group piles under various soil conditions and pile geometries were compared. The findings indicate that an increase in pile diameter results in a nonlinear increase in bearing capacity, that end bearing resistance is higher in undrained clay soils, and that in sandy soils, the bearing capacity calculated using the Terzaghi approach is higher than that calculated using the Meyerhof method. Furthermore, it was determined that as the spacing between piles increases, the interaction within the group decreases and the piles tend to behave more independently. The results obtained provide significant design recommendations that can be utilized in safe and economical pile foundation designs.In this study, lateral loads, stratified soil conditions, soil settlements, and minimum and maximum pile diameter limits were disregarded. The ultimate objective of the study is to determine which bearing capacity calculation methods and which combinations of theoretical approaches yield safer or more economical designs for specific soil types.