Acil servise başvuran izole kafa travması olan yetişkin hastalar hakkında en çok alıntı yapılan 100 makale: Bibliyometrik bir analiz
The 100 most cited articles on adult patients with isolated head trauma presenting to the emergency department: A bibliometric analysis
  1. Tez No: 947778
  2. Yazar: EZGİ NİLAY ŞAHİN HARMANCIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kafa Travması, Travmatik Beyin Hasarı, Acil servis, Bibliyometrik Analiz, Head Trauma, Traumatic Brain Injury, Emergency Department, Bibliometric Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Travmatik beyin hasarı, özellikle izole kafa travması olan hastalar arasında önemli morbidite ve mortalite nedenlerinden biridir ve acil servis başvurularının büyük bir bölümünü oluşturur. Son yıllarda bu alanda yapılan bilimsel yayın sayısında belirgin bir artış gözlenmektedir. Ancak bu çalışmaların hangi konulara odaklandığı, hangi ülkeler ve araştırmacılar tarafından üretildiği, hangi dergilerde yayımlandığı ve literatürde hangi yayınların daha fazla etki yarattığına dair sistematik bir değerlendirme eksikliği bulunmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı; acil servise başvuran izole kafa travmalı yetişkin hastalar hakkında yapılmış ve en çok atıf alan 100 bilimsel yayını belirleyerek, bu yayınların bibliyometrik analizini gerçekleştirmektir. Bu kapsamda, yayınların yıllara göre dağılımı, atıf sayıları, yazar, ülke ve kurum üretkenliği, dergi dağılımları ve anahtar kelime analizleri gibi çeşitli parametreler incelenmiştir. Elde edilen bulgular ile alandaki bilimsel eğilimler, iş birliği ağları ve araştırma stratejileri ortaya konularak, bu alanda çalışan araştırmacılar için yol gösterici bir kaynak oluşturulması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, izole kafa travması nedeniyle acil servise başvuran yetişkin hastalarla ilgili literatürde en çok atıf alan 100 makalenin bibliyometrik analizi yapılmıştır. Veriler, Şubat 2024'te Web of Science Core Collection veri tabanında yapılan tarama ile elde edilmiş;“head trauma”,“emergency medicine”,“traumatic brain injury”ve“adult”gibi anahtar kelimeler kullanılmıştır. Tarama sonucunda elde edilen kayıtlar toplam atıf sayılarına göre sıralanmış ve yalnızca İngilizce yazılmış, özgün araştırma makaleleri çalışmaya dahil edilmiştir. Elde edilen veriler bibliyografik yönetim yazılımına aktarılarak Bibliometrix (R Studio) ve VOSviewer programları ile analiz edilmiştir. Yayınların yıllara göre dağılımı, yazar, ülke, kurum ve dergi üretkenliği, anahtar kelime kullanımları ve atıf ilişkileri gibi çeşitli bibliyometrik parametreler değerlendirilmiştir. Bu analizler sonucunda, alandaki bilimsel üretkenlik, akademik iş birlikleri ve literatürde öne çıkan tematik alanlar ortaya konulmuştur. Bulgular: Çalışmada analiz edilen 100 makale toplam 16.000'in üzerinde atıf almış olup, en yoğun yayın üretiminin 2006–2015 yılları arasında gerçekleştiği gözlemlenmiştir. En fazla yayın yapan ülke Amerika Birleşik Devletleri olurken, onu İngiltere, Kanada ve Almanya takip etmiştir. Yazar bazında en üretken araştırmacılar arasında Davis D.P., Hoyt D.B. ve Ochs M. öne çıkmıştır. Kurumsal düzeyde en fazla katkı sağlayan kurumların başında University of California ve Harvard University yer almıştır. En çok makale yayımlayan dergiler arasında Journal of Neurotrauma, Annals of Emergency Medicine ve The Journal of Trauma bulunurken; ortak atıf ve bibliyografik eşleşme analizleri, bu dergiler arasındaki akademik etkileşimin yoğunluğunu ortaya koymuştur. Anahtar kelime analizinde en sık karşılaşılan terimler“traumatic brain injury”,“computed tomography”,“Glasgow Coma Scale”ve“emergency department”olmuş; bu da travmatik beyin hasarının değerlendirilmesinde görüntüleme ve bilinç düzeyi ölçümünün merkezde olduğunu göstermiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular, izole kafa travması konusundaki akademik üretimin son yirmi yılda belirgin bir artış gösterdiğini, özellikle Amerika Birleşik Devletleri kaynaklı çalışmaların ön planda olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmaların ağırlıklı olarak görüntüleme yöntemleri, bilinç düzeyi değerlendirmesi ve hasta prognozu üzerine odaklandığı görülmüştür. Bu çalışma, travmatik beyin hasarı alanında yürütülen bilimsel üretimi sistematik biçimde analiz ederek, özellikle acil servis kliniklerinde görev yapan hekimler için literatürdeki eğilimleri ve öncelikli araştırma alanlarını görme fırsatı sunmaktadır. Ayrıca, klinik uygulamalara yön verecek bilgi birikimini özetlemesi ve gelecekteki multidisipliner iş birliklerine temel oluşturması açısından da önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Traumatic brain injury, particularly in patients with isolated head trauma, is one of the leading causes of morbidity and mortality and accounts for a significant proportion of emergency department visits. In recent years, there has been a marked increase in the number of scientific publications in this field. However, there is a lack of systematic evaluation regarding which topics these studies focus on, which countries and researchers produce them, in which journals they are published, and which publications have had the greatest impact in the literature. The aim of this thesis is to identify the 100 most cited scientific articles on adult patients presenting to the emergency department with isolated head trauma and to conduct a bibliometric analysis of these publications. In this context, various parameters such as annual distribution, citation counts, authorship, country and institutional productivity, journal distribution, and keyword analysis were examined. Based on the findings, the study aims to reveal scientific trends, collaboration networks, and research strategies, thereby serving as a guiding source for researchers in this field. Materials and Methods: In this study, a bibliometric analysis was conducted on the 100 most cited articles in the literature concerning adult patients who presented to emergency departments with isolated head trauma. Data were obtained in February 2024 through a search of the Web of Science Core Collection database using keywords such as“head trauma,”“emergency medicine,”“traumatic brain injury,”and“adult.”The records were ranked by total citation count, and only original research articles written in English were included. The retrieved data were transferred to bibliographic management software and analyzed using Bibliometrix (R Studio) and VOSviewer. Various bibliometric parameters such as annual publication trends, productive authors, countries, institutions, journals, keyword usage, and citation networks were evaluated. As a result, scientific productivity, academic collaborations, and prominent thematic areas in the literature were revealed. Results: The 100 analyzed articles received more than 16,000 citations in total, with the highest publication frequency observed between 2006 and 2015. The United States was the most productive country, followed by the United Kingdom, Canada, and Germany. Among individual authors, Davis D.P., Hoyt D.B., and Ochs M. were identified as the most prolific. At the institutional level, the University of California and Harvard University made the most significant contributions. The journals Journal of Neurotrauma, Annals of Emergency Medicine, and The Journal of Trauma published the highest number of articles; co-citation and bibliographic coupling analyses highlighted the intensity of academic interaction among these journals. Keyword analysis revealed that the most frequent terms were“traumatic brain injury,”“computed tomography,”“Glasgow coma scale,”and“emergency department,”indicating a strong focus on imaging and consciousness assessment in evaluating traumatic brain injury. Conclusion: The findings demonstrate a significant increase in academic output related to isolated head trauma over the past two decades, with a notable dominance of publications originating from the United States. The research has largely focused on imaging techniques, assessment of consciousness, and patient prognosis. By systematically analyzing the scientific literature in the field of traumatic brain injury, this study provides valuable insights for physicians working in emergency departments, helping them to recognize prevailing research trends and identify priority areas for future investigation. Furthermore, the study contributes to the clinical knowledge base and offers a foundation for future multidisciplinary collaborations.