Investigation of serum MicroRNAs inpre-diabetes and newly diagnosedType 2 diabetes
Pre-diyabette ve yeni teşhis edilmiş Tip 2 diyabette serum MikroRNA'larının incelenmesi
- Tez No: 947777
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY İSBİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Moleküler Tıp, Endocrinology and Metabolic Diseases, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, miRNA-29, miRNA-30, miRNA-124, Diabetes Mellitus, miRNA-29, miRNA-30, miRNA-124
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Diabetes Mellitus, insanlığı tehdit eden ve salgın gibi yayılmakta olan metabolik bir hastalıktır. Çalışmamızın amacı, miRNA-30d, miRNA-124, ile miRNA-29a'yı ve onların hastalığın risk sınıfları ile ilişkisini saptamak ve biyobelirteç adaylıklarını belirlemektir. Çalışmaya toplam 90 kişi dâhil edilmiş olup, analizler 60 diyabet hastası ve 30 sağlıklı kontrolün serum örnekleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yaş ortalamaları 43 olmakla birlikte çalışma grubunun çoğunluğu kadındır (p = 0,030). Sigara kullanımı (p = 0.019), vücut kitle indeksi (p = 0.000), bel çevresi (p = 0,000), sistolik (p = 0,000) ve diyastolik kan basıncı (p = 0,000), nabız (p = 0,001), ve hastalığın süresi (p = 0,000) gibi parametrelerin yanı sıra analiz edilen 17 biyokimyasal parametreden glukoz, HbA1c, insülin, HOMA-IR, trigliserid için gruplar arasında anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Hedef miRNA'ların analizleri eş-zamanlı PCR ile gerçekleştirilmiş ve sonucunda, prediyabet hastalarında (grup 2) miRNA-30d ve miRNA-124 ekspresyonunun arttığı, miRNA-29a ekspresyonunun ise azaldığı tespit edilmiştir. T2DM hastalarında (grup 3) ise miRNA-30d seviyesi yükselmiş, hem miRNA-124 hem de miRNA-29a seviyesi düşmüştür. Bu bulgular, diyabetin farklı aşamalarıyla ilişkili potansiyel miRNA ekspresyonu değişikliklerini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, sadece prediyabet hastalarında miRNA-30d (p = 0,002) ve T2DM hastalarında miRNA-29a (p = 0,004) ekspresyon seviyeleri anlamlı bulunmuştur. ROC analizi sonuçları, beklenildiği gibi, sadece miRNA-30d ve miRNA-29a'nın biyobelirteç adayları olabileceğini doğrulamıştır. Ayrıca, miRNA-30d, miRNA-124 ve miRNA-29a ekspresyon seviyeleri, prediyabet hastalarında T2DM hastalarına göre anlamlı derecede daha yüksekti (p değerleri sırasıyla; 0,006, 0,032 ve 0,011). Bu farklılık, prediyabetten T2DM'ye geçişte miRNA'ların olası ilişkisini göstermektedir. Ayrıca korelasyon analizleri miRNA-29a'nın insulin direncinde, miRNA-30d ve miRNA-124'nin ise hastalığın seyrinde düzenleyici role sahip olduklarını göstermiştir. Sonuç olarak, miRNA-30d ve miRNA-29a'nın moleküler biyobelirteç olarak pre-diyabet ile T2DM'nin tanısında ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesinde dikkate alınması gerektiği açıktır. Standart değerlendirme kriterlerine dâhil edilmesi, kişiye özel tedavi yöntemlerinin daha etkin bir şekilde uygulanabilmesine katkı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus (DM) is a metabolic disease that threatens humanity and is spreading like an epidemic. The aim of our study was to identify and determine the biomarker candidacy of miRNA-30d, miRNA-124, and miRNA-29a and their relationship with the risk classes of the disease. A total of 90 people were included in the study, and the analyses were performed using serum samples from 60 diabetic patients and 30 healthy controls. The average age of the groups was 43, but women were more common in the control and prediabetes groups, while men were more common in the diabetes group (p = 0.030). Significant differences were observed between groups for glucose, HbA1c, insulin, HOMA-IR, and triglycerides among the 17 biochemical parameters analyzed. The analyses of the target miRNAs were performed using real-time PCR, and as a result, it was determined that the expression of miRNA-30d and miRNA-124 increased in prediabetes patients (group 2), while the expression of miRNA-29a decreased. In T2DM patients (group 3), miRNA-30d levels increased, while miRNA-124 and miRNA-29a levels decreased. These findings reveal potential changes in miRNA expression associated with different stages of DM. However, only miRNA-30d (p = 0.002) in prediabetics and miRNA-29a (p = 0.004) in T2DM were found to be significant. As expected, the ROC analysis confirmed that only miRNA-30d and miRNA-29a could be biomarker candidates. In addition to these findings, miRNA-30d, miRNA-124, and miRNA-29a expression levels were significantly higher in prediabetes patients than in T2DM patients (p values: 0.006, 0.032, and 0.011, respectively). This difference suggests the presence of potential miRNA changes associated with the transition from prediabetes to T2DM. Correlation analysis also suggested that miRNA-29a regulates insulin resistance, while miRNA-30d and miRNA-124 regulate disease progression. In conclusion, it is clear that miRNA-30d and miRNA-29a should be considered molecular biomarkers in diagnosing and developing treatment strategies for prediabetes and T2DM. Their inclusion in standard assessment criteria will contribute to the more effective application of personalized treatment methods by evaluating the clinical data of prediabetes and T2DM patients with a higher accuracy rate.