Adenozin 2A reseptör (A2AR) blokajının ventilasyonun hipoksiye aklimitizasyonu oluşumunda plastisite mekanizmasının sıçanlarda araştırılması
Investigation of plasticity mechanism of adenosine 2A receptor (A2AR) blockade in ventilatory acclimatization to hypoxia in rats
  1. Tez No: 947923
  2. Yazar: SEHER BERNA KIRDÖK TANŞU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL ERDEM BAŞARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Adenozin 2A, Hipoksi, Plastisite, Adenosine 2A, Hypoxia, Plasticity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kronik sürekli hipoksi, ventilasyonun hipoksiye aklimitizasyonu (VAH) olarak tanımlanan ventilatuar nöronal plastisite oluşumunu indükler. Hipoksiye verilen solunum yanıtları, hipoksikcmaruziyetin türüne, süresine ve şiddetine göre değişir. VAH sırasında ve/veya sonrasında bunun nasıl gerçekleştiği tam olarak anlaşılamamıştır ancak hipoksi kaynaklı karotid organ aktivasyonunu ve merkezi sinir sisteminde (MSS) adenozin birikiminden kaynaklanan nöronal plastisiteyi içerdiği bilinmektedir. Beyin sapında nükleus traktus solitarius (NTS) bölgesinde bulunan glial hücrelerin de VAH sırasında ventilasyonu artıran adenozin bağımlı sinyal mekanizmasında yer aldıkları düşünülmektedir. Hipoksinin şiddeti veya maruz kalma süresi arttıkça sinapslarda adenozin birikimi meydana gelir. Adenozin, plastisiteyi çeşitli şekillerde etkiler ve adenozin 2A (A2AR) aktivasyonunun hipoksi kaynaklı Nöroplastisite ve nöroinflamasyonda rol oynadığına dair kanıtlar vardır. Bu çalışma, VAH oluşumunda adenozin bağımlı nöroplastisite mekanizmasının, A2AR'yi bloke ederek nöron-glia hücre etkileşimlerini ve hipoksi bağımlı glial hücre aktivasyonu ile VAH'ı etkileyebileceğini hipotez etmektedir. Çalışmada yetişkin erkek Sprague Dawley sıçanları kullanıldı. Sıçanlar 7 gün boyunca %10 O₂'de sürekli hipoksiye maruz bırakıldı. A2AR antagonisti istradeflin ve çözücü sistemik olarak uygulandı. Ventilasyon ve ventilasyon parametreleri ölçümleri 8. günde tüm vücut pletismografisi (WBP) ile ölçüldü. Sakrifikasyon sonrası çıkarılan beyin sapı dokularında immünofloresan etiketleme yapıldı. Kronik sürekli hipoksi gruplarında VAH oluşumu gözlemlendi. Glial aktivasyon ve A2AR aktivasyonu artışı saptandı. A2AR blokajı, glial aktivasyonu azalttı. Bulgular, VAH'ın sadece nöronal değil glial bileşenleri de bulunduran süreçler içerdiğini ve A2AR'nin bu süreçlerde rol oynadığını göstermektedir. Elde edilen bulgular, solunum hastalıklarının tedavisinde A2AR'nin önemini ve klinik araştırmalarda yeni stratejiler oluşturmada potansiyelini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Chronic sustained hypoxia induces ventilatory neuronal plasticity, defined as ventilation acclimation to hypoxia (VAH). Respiratory responses to hypoxia vary according to the type, duration, and severity of hypoxic exposure. How this occurs during and/or after VAH is not fully understood, but it is known to involve hypoxia-induced carotid organ activation and neuronal plasticity resulting from adenosine accumulation in the central nervous system (CNS). Glial cells in the nucleus tractus solitarius (NTS) region of the brainstem are also thought to be involved in the adenosine-dependent signaling mechanism that increases ventilation during VAH. Adenosine accumulation occurs in synapses as the severity of hypoxia or the duration of exposure increases. Adenosine affects plasticity in several ways, and there is evidence that adenosine 2A (A2AR) activation plays a role in hypoxia-induced neuroplasticity and neuroinflammation. This study hypothesizes that adenosine-dependent neuroplasticity mechanism in VAH formation may affect neuron-glia cell interactions and hypoxia-dependent glial cell activation by blocking A2AR. Adult male Sprague Dawley rats were used in the study. Rats were exposed to continuous hypoxia at 10% O₂ for 7 days. A2AR antagonist istradefin and solvent were administered systemically. Ventilation and ventilation parameters were measured by whole body plethysmography (WBP) on day 8. Immunofluorescence labeling was performed on brainstem tissues removed after sacrifice. VAH formation was observed in chronic continuous hypoxia groups. Glial activation and increased A2AR activation were detected. A2AR blockade reduced glial activation. The findings indicate that VAH involves processes involving not only neuronal but also glial components and that A2AR plays a role in these processes. The findings reveal the importance of A2AR in the treatment of respiratory diseases and its potential in creating new strategies in clinical research.