The importance of resilience in the treatment of depression
Depresyon tedavisinde psikolojik sağlamlığın önemi
- Tez No: 948028
- Danışmanlar: PROF. DR. SIMON THOMPSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Dayanıklılık, Stres, Kaygı, Kişisel Tıp, İç Kaynaklar, Psikolojik Esneklik, Dayanıklılığın Nörobiyolojisi, Sosyal Destek, Bilişsel Duygu Düzenleme Stratejileri, Farkındalık Temelli Stres Azaltma, Depression, Resilience, Stress, Anxiety, Personal Medicine, Inner Resources, Psychological Flexibility, Neurobiology of Resilience, Social Support, Cognitive Emotion Regulation Strategies, Mindfulness Based Stress Reduction
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bournemouth University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Depresyon, depresif bir ruh hali ve çoğu zaman zevk veren faaliyetlere neredeyse her gün düşük ilgi ile karakterize edilen ve en az iki hafta boyunca süren yaygın bir mental bozukluktur. Bununla birlikte, depresyonu olan kişiler kilo verme veya kilo alma, uyku bozukluğu, düşük enerji ve zayıf konsantrasyon gibi sorunlar yaşayabilir. Çocukluk döneminden kaynaklanan fiziksel hastalık, aile sorunları, çevresel takviye eksikliği ve kriz sonucu ortaya çıkabilir. Psikoterapi ve farmakoterapi (ilaçla tedavi), bu bozukluğu çözmek için oldukça popüler uygulamalardır. Ne var ki, psikoterapi uzun dönemli başarı için yetersiz kalabilirken, çoğu hasta yan etkileri nedeniyle antidepresan ilaç kullanmaktan memnun değildir. Ayrıca, son çalışmaların çelişkili bulguları sebebiyle antidepresanların yararları hala tartışmalı bir konudur. Direnç ise bir esneklik, savunma mekanizması, olumsuzluklardan geri tepme kapasitesi ve zorlu koşullara uyum sağlama yeteneği olarak tanımlanabilir. Mevcut araştırmalar, dirençli insanların zorluklara karşı daha az savunmasız olduğu sonucuna varmıştır. Bununla birlikte,“dayanıklılığın depresyon semptomlarını azaltmak için nasıl çalıştığı”sorusu belirsiz olduğundan, bu ilişkiyi özellikle depresyonla göstermek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ayrıca, güçlendirme sürecini hızlandırmak için psikolojik dayanıklılık biyolojik, psikolojik ve psikososyal mekanizmalar tarafından tanımlanmalıdır. Bu derlemede, dayanıklılık ve depresyon arasındaki ilişkiyi göstermek için beş makale analiz edilecektir. Mevcut bilgiler kullanılarak, dayanıklılığı ve refahı artırmaya yönelik olası müdahaleler önerilecektir. Veritabanları: Google Scholar, ScienceDirect, psycINFO, Bournemouth University Library Resources, Wiley Online Library ve ek çevrimiçi kaynaklara başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Depression is a common mental disorder that is characterised by depressed mood and lower interest in activities which had previously given pleasure most of the day and almost every day during the same two weeks. Moreover, people with depression might experience losing or gaining weight, sleeping disturbance, low energy and poor concentration. It can occur as a result of physical illness, family problems, lack of environmental reinforcement and crisis derived from the childhood period. Psychotherapy and pharmacotherapy is a quite popular procedure to solve this disorder. However, psychotherapy might be inadequate for long-term success while most patients are not satisfied with using antidepressant medications due to the side effects. Furthermore, the benefits of antidepressants are still a controversial issue according to the ambivalent findings of recent studies. On the other hand, resilience can be defined as a flexibility, defence mechanism, capacity to rebound from adversity and the ability of adaptation to hard conditions. Current studies have concluded that resilient people have less vulnerability against adversity. However, more research is required to show this relationship in particular with depression since the question of“how resilience works to decrease symptoms of depression”is unclear. In addition, resilience should be identified by the biological, psychological and psychosocial mechanism to prompt enhancement process. In this review, five papers will be analysed to show the association between resilience and depression. Potential intervention for increasing resilience and well-being will be suggested by using current knowledge. Databases: Google Scholar, ScienceDirect, psycINFO, Bournemouth University Library Resources, Wiley Online Library and additional online sources have been referenced.