Kor ve askıda direnç egzersizleri ile desteklenen yüzme atrenmanlarının solunum fonksiyonları, vücut kompozisyonu ve kuvvet performansına etkisi
Enhancing swimming training with core and suspension resistance exercises: Effects on respiratory functions, body composition, and strength performance
- Tez No: 948059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Askıda Direnç, Egzersizi, Kor Antrenmanı, Solunum Fonksiyonları, Vücut Kompozisyonu, Yüzme, Body Composition, Core Training, Respiratory Functions, Suspension Exercise, Swimming
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışma, yüzme antrenmanlarına ek olarak kor ve askıda direnç egzersizlerinin, 12-16 yaş arası sedanter erkeklerde solunum fonksiyonları, vücut kompozisyonu, yüzme performansı ve kuvvet parametreleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, yüzme antrenmanının tek başına etkilerini, kor ve askıda direnç egzersizleriyle kombine edildiğinde ortaya çıkan ek faydalarla karşılaştırmayı hedeflemiştir. Yöntem: Diyarbakır'da özel bir yüzme kulübünde yürütülen çalışmaya, sedanter yaşam tarzına sahip 36 sağlıklı erkek birey (12-16 yaş) katılmış ve rastgele üç gruba (her grupta n=12) ayrılmıştır: yalnızca yüzme antrenmanı, yüzme + kor antrenmanı ve yüzme + askıda direnç (TRX) antrenmanı grupları. Her grup, 12 hafta boyunca haftada 3 gün, 60 dakikalık egzersiz programına tabi tutulmuştur. Solunum fonksiyonları (Chestgraph HI-101 cihazı), vücut kompozisyonu (Tanita BC-418MA), kuvvet parametreleri (Takei dinamometre) ve 100 metre serbest yüzme süresi (Elektronik Daktronics Skorbord ve Delta LP-100 kronometresi) müdahale öncesi ve sonrası ölçülmüştür. Veriler, SPSS 28.0 kullanılarak iki yönlü tekrarlı ölçümler ANOVA ile analiz edilmiştir (p < 0,05). Bulgular: Tüm gruplarda solunum fonksiyonlarında, vücut kompozisyonunda ve kuvvet parametrelerinde iyileşme gözlenmiştir. Kor ve askıda direnç gruplarında bu iyileşmeler daha belirgin olmuş, ancak gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yüzme performansı (100 metre serbest yüzme süresi) tüm gruplarda iyileşmiş, ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Sonuç: Bulgular, yüzme antrenmanının sedanter genç bireylerde fiziksel uygunluğu geliştirmede etkili olduğunu, kor ve askıda direnç egzersizlerinin ise solunum fonksiyonları, vücut kompozisyonu ve kuvvet parametrelerinde ek faydalar sağlayabileceğini göstermektedir. Kombine egzersiz programları, sedanter gençlerde fiziksel uygunluğu artırmada etkili bir yöntem olarak önerilebilir. Gelecekteki çalışmalar, farklı yaş gruplarında ve daha uzun süreli müdahalelerde bu etkileri incelemelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the effects of core and suspension exercises combined with swimming training on respiratory functions, body composition, swimming performance, and strength parameters in sedentary male adolescents aged 12-16 years. The study sought to compare the effects of swimming training alone with the additional benefits of integrating core and suspension exercises. Method: Conducted at a private swimming club in Diyarbakır, the study included 36 healthy sedentary males (aged 12-16 years), randomly assigned to three groups (n=12 per group): swimming-only, swimming + core training, and swimming + suspension (TRX) training. Each group underwent a 12-week exercise program, consisting of 60-minute sessions three times per week. Respiratory functions (Chestgraph HI-101 device), body composition (Tanita BC-418MA), strength parameters (Takei dynamometer), and 100-meter freestyle swimming time (Electronic Daktronics Scoreboard and Delta LP-100 stopwatch) were measured before and after the intervention. Data were analyzed using two-way repeated measures ANOVA in SPSS 28.0 (p < 0.05). Findings: Improvements in respiratory functions, body composition, and strength parameters were observed in all groups. The core and suspension training groups exhibited more pronounced improvements, although no significant differences were found between groups. Swimming performance (100-meter freestyle time) improved in all groups, but no statistically significant differences were detected between groups. Conclusion: The findings indicate that swimming training is effective in enhancing physical fitness in sedentary adolescents, with core and suspension exercises providing additional benefits in respiratory functions, body composition, and strength parameters. Combined exercise programs can be recommended as an effective method to improve physical fitness in sedentary youth. Future studies should explore these effects in different age groups and with longer intervention periods.