Yapay zekâ sistemleri bakımından ürün sorumluluğuna uygulanacak hukuk
Applicable law on product liability with respect to artificial intelligence systems
  1. Tez No: 948146
  2. Yazar: ASLIHAN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ Sistemleri, Ürün, Ürün sorumluluğu, Uygulanacak Hukuk, MÖHUK, Artificial Intelligence Systems, Product, Product Liability, Applicable Law, MÖHUK
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 341
Özet
Otonom, kendi kendine öğrenen ve bir ağa bağlı yapay zekâ sistemlerinin ortaya çıkması, geleneksel insan merkezli sözleşme dışı sorumluluk hukuku araçlarının bu sistemlere uyarlanabilir şekilde değerlendirilmesini veya bu sistemlere özgü yeni araçlar getirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu gereklilik sonucunda, milletlerarası özel hukukun, Savigny'nin kanunlar ihtilâfı ilkelerinden ayrılmadan dijital dönüşüme uyarlanması kaçınılmaz olacaktır. Çalışmada, yapay zekâ sistemleri bakımından ürün sorumluluğu ile sınırlı olarak bu gerekliliğe işaret edilmeye çalışılmıştır. İlk olarak, çalışma konusuyla ilişkili yapay zekâ sistemlerine ilişkin genel teknik ve hukukî bilgi verilmeye çalışılmış ve Avrupa Birliği (AB) düzeyinde yapay zekâ sistemlerine ilişkin olan hukukî düzenlemeler incelenmiştir. Sonrasında, yapay zekâ sistemleri özelinde ele alınacak olan ürün sorumluluğunun AB hukuku ve Türk hukukunda bulunan mevzuatlarda nasıl ele alındığından bahsedilmiştir. Son olarak, Sözleşme Dışı Borç İlişkilerine Uygulanacak Hukuk Hakkında Roma II Tüzüğü m. 5 ve 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun m. 36'da yer alan ürün sorumluluğuna ilişkin bağlama kuralının, yapay zekâ sistemlerine uygulanabilirliği değerlendirilerek, ilgili hükümlerin yapay zekâ sistemlerine uygulanması esnasında ortaya çıkabilecek sorunlara yanıt aranmıştır.
Özet (Çeviri)
The emergence of autonomous, self-learning, and network-connected artificial intelligence systems necessitates the evaluation of traditional human-centered instruments of non-contractual liability law in a way that makes them adaptable to these systems or the introduction of new instruments specific to these systems. This necessity requires adapting private international law to the digital transformation without deviating from Savigny's conflict of laws principles. In this study, this necessity is addressed in a limited scope with regard to product liability in terms of artificial intelligence systems. Firstly, general technical and legal information related to artificial intelligence systems relevant to topic of this study is provided, and legal regulations concerning artificial intelligence systems at the European Union (EU) level are discussed. Subsequently, how product liability, which will be specifically addressed in the context of artificial intelligence systems, is dealt with under the legislation found in EU and Turkish law is explained. Finally, the applicability of the choice-of-law rule concerning product liability, set forth in Article 5 of the Rome II Regulation on the Law Applicable to Non-Contractual Obligations and in Article 36 of the Turkish Act on Private International Law and International Civil Procedure (numbered 5718), to artificial intelligence systems is assessed, and answers are sought to the issues that may arise during the application of the relevant provisions to artificial intelligence systems.