Assessing the prevalence and associated factors of post-traumatic tress disorder (PTSD) among adults in northwest Syria
Kuzeybatı Suriye'deki yetişkinlerde travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) yaygınlığının ve ilişkili faktörlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 948200
- Danışmanlar: Prof. Dr. SALİH MOLLAHALİLOĞLU, Assoc. Prof. Dr. NİMETCAN MEHMET ORHUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: PTSD, Mental Health, Syria, Conflict, Displacement, TSSB, Ruh Sağlığı, Suriye, Çatışma, Yerinden Edilme
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Halk Sağlığı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Politikaları ve Küresel Sağlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) is a critical mental health issue in conflict-affected regions, especially among displaced populations. In Northwest Syria, prolonged conflict and widespread displacement exacerbate mental health challenges. Understanding the prevalence and determinants of PTSD in this context is essential for designing effective interventions. Thisstudy aimed to assess the prevalence of PTSD among adults in Northwest Syria and identify the sociodemographic and traumatic factors associated with the disorder. A cross-sectional quantitative research design was employed, involving 300 adults attending the Tranquil Soul Center in Idlib. Data was collected using the Harvard Trauma Questionnaire (HTQ), adapted for cultural relevance, and a supplementary questionnaire to capture sociodemographic information. Convenience and purposive sampling methods were utilized. Statistical analyses explored associations between PTSD prevalence and factors such as age, education, displacement, living conditions, and exposure to traumatic events. The prevalence of PTSD among participants was 20.3%. Significant associations were identified with education level, place of residence, type of housing, and family size. Individuals living in camps (27.3%), those with no formal schooling or only elementary education (15% and 33.3%, respectively), and participants with three or more children (32.6%) exhibited higher PTSD prevalence. Traumatic experiences, including imprisonment (80%), witnessing mass executions(80%), and property destruction (51%), were strongly associated with PTSD. The findings underscore the significant mental health burden in Northwest Syria, driven by factors such as low education, precarious living conditions, and exposure to severe trauma. Targeted mental health interventions, improved living conditions, and community-based support are urgently needed. Future longitudinal studies are recommended to monitor mental health trajectories and assess the effectiveness of interventions. Addressing these persistent and complex mental health challenges is vital for supporting conflict-affected populations. February 2025, 73 pages
Özet (Çeviri)
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), çatışmalardan etkilenen bölgelerde, özellikle de yerinden edilmiş bireylerde arasında önemli bir ruh sağlığısorunudur. Kuzeybatı Suriye'de uzun süreli çatışma ve yaygın yerinden edilme, ruh sağlığı sorunlarını daha da kötüleştirmektedir. Bu bağlamda TSSB'nin yaygınlığını ve belirleyicilerini anlamak, etkili müdahaleler tasarlamak için elzemdir. Bu çalışmanın amacı, Kuzeybatı Suriye'deki yetişkinler arasında TSSB'nin yaygınlığını değerlendirmek ve bozuklukla ilişkili sosyodemografik ve travmatik faktörleri belirlemektir. İdlib'deki Tranquil Soul Center'a devam eden 300 yetişkini kapsayan kesitsel bir nicel araştırma tasarımı kullanılmıştır. Veriler, kültürel uygunluk için uyarlanmış Harvard Travma Anketi (HTQ) ve sosyodemografik bilgileri yakalamak için ek bir anket kullanılarak toplanmıştır. Örneklem seçimi kolayda ve amaçlı örnekleme yöntemleriyle yapılmıştır. İstatistiksel analizler TSSB yaygınlığı ile yaş, eğitim, yerinden edilme, yaşam koşulları ve travmatik olaylara maruz kalma gibi faktörler arasındaki ilişkileri araştırmıştır. Katılımcılar arasında TSSB yaygınlığı %20,3 olarak saptanmıştır. Eğitim düzeyi, ikamet yeri, konut tipi ve aile büyüklüğü ile anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Kamplarda yaşayanlar (%27,3), örgün eğitimi olmayanlar veya sadece ilkokul eğitimi alanlar (sırasıyla %15 ve %33,3) ve üç veya daha fazla çocuğu olan katılımcılar (%32,6) daha yüksek TSSB yaygınlığı sergilemiştir. Tutuklanma (%80), toplu infazlara tanık olma (%80) ve mülkün tahrip edilmesi (%51) gibi travmatik deneyimler TSSB ile güçlü bir şekilde ilişkilendirilmiştir. Bulgular, Kuzeybatı Suriye'de düşük eğitim, güvencesiz yaşam koşulları ve ağır travmaya maruz kalma gibi faktörlerden kaynaklanan önemli ruh sağlığı yükünün altını çizmektedir. Bu kapsamda hedefe yönelik ruh sağlığı müdahalelerine, yaşam koşullarının iyileştirilmesine ve toplum temelli desteğe acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Ruh sağlığı yörüngelerini izlemek ve müdahalelerin etkinliğini değerlendirmek için gelecekte uzunlamasına çalışmalar yapılması önerilmektedir. Bu kalıcı ve karmaşık ruh sağlığı sorunlarının ele alınması, çatışmalardan etkilenen nüfusun desteklenmesi için hayati önem taşımaktadır. Şubat 2025, 73 sayfa