Kronik böbrek yetmezliği tanısı olan çocuk ve ergenlerin kronik böbrek yetmezliği şiddeti ile annelerinin tükenmişlik düzeyi ve çocuk ve ergen hastaların utanç-suçluluk düşünceleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the severity of chronic renal failure in children and adolescents diagnosed with chronic renal failure, the burnout level of their mothers, and shame-guilt thoughts of child and adolescent patients
- Tez No: 948291
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Çocuk hasta, Kronik Böbrek Yetmezliği, Psikososyal Etki, Tükenmişlik, Suçluluk, Pediatric patient, Chronic Kidney Disease, Psychosocial Impact
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, KBY tanısı alan çocuk ve ergenlerin hastalık şiddeti ile annelerinin tükenmişlik düzeyi ve çocuk ve ergenlerin utanç-suçluluk düşünceleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bu vaka kontrol çalışmasında,60 KBY tanısı olan ergen ve anneleri ile 60 sağlıklı ergen ve anneleri değerlendirilmiştir. Değerlendirme aracı olarak annelerde Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Sosyodemografik Veri Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ), ergenlerde ise Çocuklarda Depresyon Ölçeği (ÇDÖ), Çocuklarda Anksiyete Bozuklukları Tarama Ölçeği (ÇATÖ), Suçluluk ve Utanç Tarama Ölçeği (SUTÖ) kullanılmıştır. İstatistiksel analizler bağısız t-testleri, Mann- Whitney U testleri ve standardize edilmiş regresyon ve korelasyon analizlerini içermektedir. Prospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular: KBY grubu ve sağlıklı grubun karşılaştırıldığı bu çalışmada KBY grubunun okul başarısı düşük çıkmıştır(p=0,003). Yapılan değerlendirmede, depresyon düzeyini ölçen Çocuk Depresyon Ölçeği (ÇDÖ) puanı fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p=0,594). Suçluluk ve Utanç Ölçeği (SUTÖ) sonuçlarına göre, suçluluk puanı kontrol grubunda yüksek olup bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,017); utanç puanı arasında ise fark anlamlı saptanmamıştır (p=0,058). Anksiyete alt boyutları incelendiğinde, Panik Bozukluk kontrol grubu lehine anlamlı çıkmıştır(p=0,029). Annelerin Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MBI-Ç) toplam puanı KBY grubunda daha yüksek olup fark anlamlıdır (p=0,017), kişisel başarı alt boyutu da KBY grubunda daha düşüktür ve fark anlamlıdır. Ayrıca annelerin Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) alt boyutları açısından, Aile Desteği puanı (p=0,002), Özel Destek puanı (p=0,029), toplam destek puanı düşük olup anlamlı fark göstermektedir (p=0,020). Sonuçlar: Bu çalışma, KBY'li çocukların depresyon ve anksiyete semptom şiddeti ile sağlıklı grup arasında anlamlı fark olmadığını göstermiştir,bu durumun hastalık sürecinin uzun olması ve adaptasyon mekanizmalarından kaynaklanabileceği düşünülmüştür. Çalışmamız annelerin kronik hastalık sürecinde sağlıklı gruba göre tükenmişlik düzeyinin daha fazla olabileceğini ve hissettikleri sosyal desteğin daha az olduğunu göstermiştir. Bulgular, KBY'nin çocukların akademik yaşamını ve ailelerin psikososyal iyi oluşunu etkileyebileceğini, dolayısıyla bu gruba yönelik tıbbi tedavinin yanı sıra psikososyal destek yaklaşımlarının da önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between the severity of chronic kidney disease (CKD) in children and adolescents and their mothers' levels of burnout. Material and Method: In this case-control study, 60 adolescents diagnosed with chronic kidney disease (CKD) and their mothers, as well as 60 healthy adolescents and their mothers, were evaluated. The assessment tools used for mothers included the Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Maslach Burnout Inventory (MBI), Sociodemographic Data Form, and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS). For adolescents, the tools used were the Children's Depression Inventory (CDI), Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED), and the Guilt and Shame Screening Scale (GSSS). Statistical analyses included independent t-tests, Mann-Whitney U tests, and standardized regression and correlation analyses. This is a prospective descriptive study. Results: In this study comparing the CKD group and the healthy control group, the academic performance of adolescents in the CKD group was found to be lower (p = 0.003). According to the evaluation, the difference in scores on the Children's Depression Inventory (CDI) was not statistically significant (p = 0.594). Based on the results of the Guilt and Shame Screening Scale (GSSS), the guilt scores were higher in the control group, and this difference was statistically significant (p = 0.017); however, the difference in shame scores was not statistically significant (p = 0.058). When examining anxiety subscales, the Panic Disorder subscale scores were significantly higher in favor of the control group (p = 0.029). The total score on the Maslach Burnout Inventory (MBI) for mothers was significantly higher in the CKD group (p = 0.017), and the personal accomplishment subscale score was significantly lower in this group. Additionally, regarding the subscales of the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) for mothers, the Family Support score (p = 0.002), Significant Other Support score (p = 0.029), and total support score were lower in the CKD group, and the differences were statistically significant (p = 0.020). Conclusion: This study demonstrated that children and adolescents with CKD and their families have lower levels of social support and certain psychosocial parameters compared to the healthy control group, although there were no significant differences between groups in many psychological indicators such as depression and anxiety. The findings indicate that CKD can impact both the academic life of affected children and the psychosocial well-being of their families, highlighting the importance of incorporating psychosocial support approaches alongside medical treatment for this population.