Kronik böbrek yetmezliği olan ergenlerin hastalık deneyimleri fenomolojik bir araştırma
Disease experiences of adolescents with chronic kidney failure: A Phenomenological study
- Tez No: 830475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, kronik böbrek yetmezliği, insan deneyimi, niteleyici araĢtırma, Adoescence, chronic renal ınsufficiency, human experimentation, qualitative research
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araĢtırmada Kronik Böbrek Yetmezliği tanısına sahip 18 yaĢ altıergenlerin tanı sürecinde neler yaĢadığını, hangi duyguları hissettiğini, hastalığın yaĢamlarını nasıl etkilediğini ortaya çıkarılması amaçlanmıĢtır. AraĢtırma nitel araĢtırma deseni içinde yer alan fenomenolojik yaklaĢıma dayalı olarak yürütülmüĢtür. AraĢtırmanın verileri Sağlık Bilimleri Üniversitesi HaydarpaĢa Numune Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi Çocuk Nefroloji Polikliniğinde 18 ġubat 2022 – 1 Mayıs 2023 tarihleri arasında toplanmıĢtır. Amaçlı örneklem yönteminden ölçüt örneklem yöntemi kullanılmıĢtır. Çocuk Nefroloji Polikliniğine baĢvuran Kronik Böbrek Yetmezliği tanısı bulunan 10 kiĢi çalıĢmaya katılmıĢtır. Verilerin analizinde MAXQDA 2022 programı kullanılmıĢtır. Yapılan analiz sonucunda Hastalık Öncesi Deneyimler, Hastalık Sürecinde YaĢanan Deneyimler ve Geleceğe Yönelik Beklentiler olmak üzere üç ana tema elde edilmiĢtir. Sonuç olarak, Kronik Böbrek Yetmezliği tanısına sahip 18 yaĢ altında ki ergenlerin hastalıklarını nasıl algıladıkları ve günlük yaĢam deneyimlerinin fenomenolojik etkilerinin daha iyi anlaĢılması sağlanmıĢtır. Ağustos 2023, 114 Sayfa.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal what adolescents under the age of 18 with a diagnosis of Chronic Kidney Failure experienced, what emotions they felt during the diagnosis process, and how the disease affected their lives.The research was conducted based on the phenomenological approach included in the qualitative research design.Research data were collected at the Health Sciences University HaydarpaĢa Numune Training and Research Hospital Pediatric Nephrology Outpatient Clinic between 18 February 2022 and 1 May 2023.By using the Criterion Sampling method in the selection of the sample, 10 people with a diagnosis of Chronic Renal Failure who applied to the Pediatric Nephrology Outpatient Clinic participated.The MAXQDA 2022 program was used in the analysis of the data. As a result of the analysis, three main themes were obtained: Experiences Before Illness, Experiences During the Illness Process and Exceptation for the Future. As a result, a better understanding of how adolescents under the age of 18agedwith a diagnosis of Chronic Kidney Failure perceive their illness and the phenomenological effects of their daily life experiences has been provided. August 2023, 114 Pages.