Resim sanatında hikâye anlatımında parça bütün ilişkisi
In painting art part-whole relationship as narrativerepresentation
  1. Tez No: 948386
  2. Yazar: HÜSEYİN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. YASEMİN NUR ERKALIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Resim Sanatı, Parça Bütün İlişkisi, İkonografi, Hikâye Anlatımı, Art of Painting, Part-Whole Relationship, Iconography, Storytelling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Resmi oluşturan parçaların, ikonografik öğelerin bütün ile ilişkisini ele aldığımız bu eser metni niteliğindeki çalışmada, bu nesnelerin, figürlerin, renklerin ve geometrik şekillerin hikâyenin anlatımında nasıl bir etkisi olduğunu inceledik. İkonolojik okuma yaklaşımının, ikonografik öğeleri anlamamız için nasıl kullanıldığına değindik. Ayrıca bu öğelerin kompozisyon kurmada nasıl bir etkisinin olduğunu, hikâyenin geçtiği mekânın atmosferin taşıyıcı rolünü nasıl üstlendiğini görmüş olduk. Tarih boyunca insan kültürünün birikimsel olarak belirli kodlar oluşturmasıyla bazı nesneler, figürler, renkler ve şekiller ikonografik anlamlar kazanmıştır, bu anlamlar kimi zaman yaşanan gündelik olaylar sonucu kimi zaman ise dini olayların ya da inanç gibi manevi değerlerin oluşturduğu ikonlar olabilmektedir. Anlatının zenginleşmesi adına önemli olan bu değerler, farklı dönemlerde birbirinden bağımsız eserlerde, bağımsız hikayelerin anlatımında kullanılmış ve tarih boyunca aktarılmaya devam etmiştir, hala kullanılan ve geçmişte olduğu gibi birikerek gelişen ya da değişen bu sembolleri ve kullanımlarının örneklerini günümüzde de görmekteyiz. Benim çalışmalarıma da esin kaynağı olmuş olan bu yaklaşım, resimlerimde anlattığım hikayelerin, kurguladığım kompozisyonların içinde sıkça kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this text, which has the quality of a written work analyzing the relationship between the parts that make up the painting and the iconographic elements with the whole, we examined how these objects, figures, colors, and geometric shapes affect the narration of the story. We touched upon how the iconological reading approach is used to understand the iconographic elements. We also observed how these elements affect composition building and how the setting in which the story takes place assumes the role of carrying the atmosphere. Throughout history, as human culture has cumulatively formed certain codes, some objects, figures, colors, and shapes have acquired iconographic meanings; these meanings may sometimes result from daily events, and at other times they may be icons formed by religious events or spiritual values such as belief. These values, which are important for enriching the narrative, have been used throughout history in independent works from different periods, in the narration of independent stories, and have continued to be passed down through time. We still see examples of these symbols and their uses today—symbols that are still in use, and which, just like in the past, continue to evolve or change over time. This approach, which has also been an inspiration for my own works, is frequently used within the stories I tell in my paintings and in the compositions I construct.