Azerbaycan ile Türkiye arasındaki iktisadi ilişkilerin mevcut durum analizi
Current situation analysis of economic relations between Azerbaijan and Turkey
  1. Tez No: 948552
  2. Yazar: MUSA ALIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUNCAN AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Ekonomisi, Türkiye Ekonomisi, İktisadi İlişki, Azerbaijan Economy, Turkish Economy, Economic Relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Azerbaycan İle Türkiye Arasındaki İktisadi İlişkilerin Mevcut Durum Analizi Musa Aliyev Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı Maliye Programı Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ikili ekonomik ilişkilerin tarihsel gelişimini, stratejik iş birliği alanlarını ve bu ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik teorik çerçeveyi kapsamlı bir şekilde analiz etmektedir. Azerbaycan'ın jeoekonomik konumu, Türkiye'nin“Altın Köprü”misyonu, enerji politikaları, sanayi üretimi ve yeni pazar arayışları gibi çok boyutlu unsurlar incelenmiş; bankacılık, ulaştırma, tarım ve ticaret sektörlerinde geliştirilen kurumsal iş birlikleri detaylandırılmıştır. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Kars gibi büyük projelerin ikili ekonomik ilişkilerdeki etkileri değerlendirilmiştir. Bu bağlamda çalışma, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin sürdürülebilirliğini stratejik, ekonomik ve kültürel bağlamda ele almaktadır. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin tarihsel gelişimi, hukuki temelleri, yatırım yapısı ve sektörel iş birliği alanlarını detaylı şekilde analiz ederek iki ülke arasındaki ekonomik entegrasyonun boyutlarını ortaya koymaktadır. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkilerin özellikle ticaret, yatırım, enerji, sanayi ve hizmet sektörlerinde yıllar içinde derinleştiği; hukuki düzenlemelerle desteklenen bu iş birliğinin, karşılıklı çıkarlar doğrultusunda sürekli gelişim gösterdiği vurgulanmaktadır. Azerbaycan-Türkiye ticaret ve ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesi, ulaştırma altyapısı, enerji projeleri, turizm, kurumsal iş birlikleri ve bölgesel entegrasyon perspektifleri üzerinden kapsamlı bir şekilde analiz edilmektedir. Nabucco ve Bakü-Tiflis-Kars gibi stratejik projeler ile enerji ve ulaşım alanlarında iş birliği detaylandırılmakta; TÜRKPA ve KEİ gibi bölgesel örgütler aracılığıyla ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin kurumsallaştırılması vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Current Situation Analysis of Economic Relations between Azerbaijan and Turkey Musa Aliyev Dokuz Eylul University Graduate School of Social Sciences Department of Public Finance Public Finance Program It comprehensively analyzes the historical development of bilateral economic relations between Azerbaijan and Turkey, areas of strategic cooperation and the theoretical framework for strengthening these relations. Multidimensional factors such as Azerbaijan's geoeconomic position, Turkey's“Golden Bridge”mission, energy policies, industrial production and the search for new markets are examined, and the institutional cooperation developed in the banking, transportation, agriculture and trade sectors are detailed. The impact of major projects such as Baku-Tbilisi-Ceyhan and Baku-Tbilisi-Kars on bilateral economic relations is evaluated. In this context, the study examines the sustainability of Azerbaijan-Turkey relations in a strategic, economic and cultural context. It reveals the dimensions of economic integration between the two countries by analyzing in detail the historical development, legal foundations, investment structure and sectoral cooperation areas of trade and economic relations between Turkey and Azerbaijan. It is emphasized that economic relations between Turkey and Azerbaijan have deepened over the years, especially in trade, investment, energy, industry and service sectors, and that this cooperation, supported by legal regulations, has continuously developed in line with mutual interests. The strengthening of Azerbaijan-Turkey trade and economic relations is comprehensively analyzed from the perspectives of transport infrastructure, energy projects, tourism, institutional cooperation and regional integration. Cooperation in the fields of energy and transport through strategic projects such as Nabucco and Baku-Tbilisi-Kars is elaborated, and the institutionalization of economic, political and cultural relations through regional organizations such as TURKPA and BSEC is emphasized.