Ülkemizde yetiştirilen bazı zeytin çeşitlerine ait yaprakların oleuropein miktarlarının belirlenmesi, saflaştırılması, İn Vitro antioksidan ve antidiyabetik etkilerinin değerlendirilmesi
Determination of oleuropein content, purification, and evaluation of In Vitro antioxidant and antidiabetic effects of leaves belonging to some olive varieties cultivated in our country
- Tez No: 948578
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: oleuropein, ultrasonik, saflaştırma, antidiyabetik, antioksidan, oleuropein, ultrasonic, purification, antidiabetic, antioxidant
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Türkiye'de yaygın yetiştirilen zeytin çeşitlerine ait yapraklardaki oleuropein (OLP) ve toplam fenolik madde (TPC) miktarları belirlenerek OLP için verimli bir ekstraksiyon ve saflaştırma yöntemi geliştirilmiş ve ardından elde edilen materyalin antioksidan ve antidiyabetik etkileri değerlendirilmiştir. Yöntem: OLP ekstraksiyonu, ultrasonik destekli ekstraksiyon (UAE) yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve işlem parametreleri Yanıt Yüzey Metodu (RSM) ile optimize edilmiştir. Elde edilen ekstrakt, lipofilik bileşiklerin uzaklaştırılması, sıvı-sıvı ekstraksiyonu ve silika jel kolon kromatografisi adımlarıyla saflaştırılmıştır. OLP miktarı Ultra Performans Sıvı Kromatografisi (UPLC) ile, TPC düzeyi Folin-Ciocalteu yöntemiyle, antioksidan aktiviteler DPPH● ve ABTS●⁺ analizleriyle, antidiyabetik etkileri ise α-amilaz ve α-glukosidaz enzim inhibisyon testleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Tez kapsamında incelenen zeytin yaprağı çeşitlerinden OLP içeriği en yüksek olan çeşit Hamza Çelebi, TPC içeriği en yüksek olan ise Çilli çeşidi olarak belirlenmiştir. OLP düzeyi yüksek olarak belirlenen çeşitten UAE yöntemi ile OLP ekstraksiyonunda en yüksek verim için koşullar %87 etanol, 60°C ve 37 dakika olarak belirlenmiş olup OLP verimi %4,87 olarak hesaplanmıştır. Bu çeşitte gerçekleştirilen saflaştırma işlemleri sonucunda ise %68,29 saflıkta ve %74,37 geri kazanımla OLP izole edilmiştir. Saflaştırılan materyalin DPPH ve ABTS aktiviteleri sırasıyla 107,99±0,93 ve 124,37±1,45 mg TE/g iken, ekstraktta bu değerler 56,21±1,28 ve 43,23±1,23 mg TE/g olarak belirlenmiştir. Elde edilen ekstrakt (%4,87 OLP) ve saflaştırılan materyalin (%68,29 OLP) α-glukosidaz enzimine karşı konsantrasyona bağlı olarak inhibitör etki gösterdiği belirlenmiştir. Yapılan karşılaştırmada, 2000 ppm konsantrasyonunda akarboz %79,38, saflaştırılan materyal %56,55 ve ekstrakt %58,65 oranında inhibisyon sağlamıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular; zeytin yaprağı ekstraktı ve saflaştırılan materyalin yaygın kullanılan bir antidiyabetik ajan olan akarboz ile karşılaştırıldığında α-glukosidaz enzimi üzerindeki etkileri bakımından inhibitör bir aktivite gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the amounts of oleuropein (OLP) and total phenolic content (TPC) in the leaves of olive varieties commonly cultivated in Turkey were determined. An efficient extraction and purification method for OLP was developed, and the antioxidant and antidiabetic effects of the obtained material were subsequently evaluated. Method: OLP extraction was performed using the ultrasonic-assisted extraction (UAE) method, and the process parameters were optimized using the Response Surface Methodology (RSM). The resulting extract was purified through the removal of lipophilic compounds, liquid-liquid extraction, and silica gel column chromatography. The OLP content was quantified using Ultra Performance Liquid Chromatography (UPLC), TPC was determined by the Folin-Ciocalteu method, antioxidant activities were assessed by DPPH● and ABTS●⁺ assays, and antidiabetic effects were evaluated using α-amylase and α-glucosidase enzyme inhibition tests. Results: Among the olive leaf varieties examined in this thesis, the Hamza Çelebi variety had the highest OLP content, while the Çilli variety had the highest TPC content. For the variety with high OLP levels, the optimal UAE conditions for maximum yield were determined as 87% ethanol, 60°C, and 37 minutes, resulting in an OLP yield of 4,87%. Following purification steps, OLP was isolated with 68,29% purity and a 74,37% recovery rate. The DPPH and ABTS activities of the purified material were 107,99±0,93 and 124,37±1,45 mg TE/g, respectively, while those of the extract were 56,21±1,28 and 43,23±1,23 mg TE/g. Both the extract (4,87% OLP) and the purified material (68,29% OLP) exhibited concentration-dependent inhibitory effects on α-glucosidase enzyme. In a comparative analysis, 2000 ppm of acarbose showed 79,38% inhibition, whereas the purified material and extract showed 56,55% and 58,65% inhibition, respectively. Conclusion: The findings revealed that both olive leaf extract and the purified material exhibited inhibitory activity on the α-glucosidase enzyme, comparable to acarbose, a commonly used antidiabetic agent.