Kozmetik jinekoloji işlemi uygulanan kadınların deneyimlerinin kavramsallaştırılması: Temellendirilmiş kuram çalışması
Conceptualization of the experiences of women undergoing cosmetic gynecological procedures: A grounded theory study
- Tez No: 948579
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE YANGIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Genital benlik imajı, Hemşirelik bakımı, Kozmetik jinekoloji, Psikososyal destek, Temellendirilmiş kuram, Cosmetic gynecology, Genital self-image, Grounded theory, Nursing care, Psychosocial support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Amaç: Bu çalışma, kadınların genital benlik imajı algılarını şekillendiren ve onları kozmetik jinekolojik işlemlere yönlendiren olguları incelemeyi ve bu süreçte yer alan temel kavram ve süreçleri açıklayan kuramsal bir çerçeve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışma, nitel bir yöntem olan temellendirilmiş kuram deseni ile yürütülmüştür. Veriler, Kişisel Bilgi Formu ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılarak yirmi üç katılımcı ile bireysel derinlemesine görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Verilerin analiz sürecinde Straus ve Corbin'in oluşturduğu açık kodlama, aksiyel kodlama ve seçici kodlama olarak adlandırdıkları veri analiz aşamaları uygulanmıştır. Araştırma süreci boyunca Nitel Araştırma Raporlama Konsolide Kriterleri dikkate alınmıştır. Bulgular: Çalışmada geliştirilen kuramsal model“Estetik Dokunuşlarla Yeni Ben”olarak adlandırılmıştır. Bulgular, dört ana tema ve on iki alt tema altında toplanmıştır. Karar Verme Sürecinde Motivasyon Dinamikleri temasında; yaşanılan deneyimlerle değişen genital benlik imajı, genital bölgedeki değişimlerin sosyal yaşama yansıması ve cinsel yaşama yansıması alt temaları yer almıştır. Cinselliğin Sorumluluk Haritası temasında; cinsel ilişkide karşılıklı istek /zevk, toplumsal ve kültürel normlar ve beden kontrolü sonucunda kozmetiğe yönelim alt temaları, Çözüm Sürecinde Sağlık, Estetik ve İlişkiler Dengesi temasında; çözüm arayışı/ araştırma süreci, tıbbi ve estetik gerekçelerin netleşmesi ve işlem sürecinde sosyal çevre tepkileri alt temaları öne çıkmıştır. Son tema olan Yeniden Yapılanma Süreci ise; acıdan mutluluğa geçiş, psikolojik iyileşme ve güçlenme, cinsel yaşamda dönüşüm alt temalarından oluşmuştur. Sonuç: Çalışma, kadınların kozmetik jinekolojik işlemlerle sadece fiziksel bir değişim değil, aynı zamanda kimliksel ve duygusal bir yenilenme arayışı içinde olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the factors shaping women's perceptions of their genital self-image and to develop a theoretical framework that explains the key concepts and processes directing them toward cosmetic gynecological procedures. Method: The research was conducted using the qualitative grounded theory approach. Data were collected through individual in-depth interviews with twenty-three participants using a Personal Information Form and a Semi-Structured Interview Guide. In the data analysis phase, the coding stages defined by Strauss and Corbin—open coding, axial coding, and selective coding—were applied. The research process followed the Consolidated Criteria for Reporting Qualitative Research. Results: The theoretical model developed in this study was titled“The New Me Through Aesthetic Touches.”Findings were categorized under four main themes and twelve subthemes. The theme Motivational Dynamics in the Decision-Making Process included changes in genital self-image through lived experiences, and the reflection of these changes on women's social and sexual lives. The theme The Responsibility Map of Sexuality comprised mutual desire and pleasure in sexual relations, the influence of societal and cultural norms, and the pursuit of cosmetic interventions as a means of body control. The theme Balancing Health, Aesthetics, and Relationships in the Solution Process included the search for information and solutions, clarification of medical and aesthetic reasons, and reactions from the social environment. The final theme, The Process of Reconstruction, included the transition from pain to happiness, psychological healing and empowerment, and transformations in sexual life. Conclusion: The study demonstrates that women pursue cosmetic gynecological procedures not merely for physical alterations but also for identity renewal and emotional well-being.