Kadın ev & iç giyim perakendesinde dijital dönüşüm sürecine yönelik mağaza ve kategori verimliliğinin frontier analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of store and category efficiency in the digital transformation process of women's home and intimate apparel retail via frontier analysis
  1. Tez No: 948618
  2. Yazar: MUSTAFA FURKAN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ENİS BULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CCR Modeli, Dijital Dönüşüm, Frontier Analizi, Kadın İç Giyim Pazarı, Talep Tahmini, CCR Model, Digital Transformation, Frontier Analysis, Women's Underwear Market, Demand Forecasting
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzde kaynakları etkin kullanmak, hızlı ve etkili karar alabilmek için veri tabanlı yaklaşımlar farklı sektördeki firmalar için gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Özellikle perakende sektöründe firmalar, talep yönetimi için dijital dönüşüm yöntemlerini kullanmaya yönelik önemli başlangıçlar yapmaktadır. Sezonluk ürün yönetimi ve birden fazla mağazanın planlamasında talep tahmini algoritmaların güvenilirliği ve dijital dönüşüm ile elde edilen karar destek sistemleri, firmaların karlılık ve müşteri memnuniyeti açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda çalışma, kadın iç giyim pazarında faaliyet gösteren lider bir perakende firmasının, 2025 Nisan – 2025 Eylül döneminde satışa sunacağı ürün gruplarından büyük önem taşıyan ev giyim yaz koleksiyonunun, Türkiye genelindeki mağazalarına Frontier analizi yaklaşımı ile dağıtılmasını değerlendirmiş ve öneriler sunmuştur. Araştırmada, mağazaların bir önceki sezon dönemindeki satış performansı metrikleri Veri Zarflama analizi ile kıyaslanarak, mağazaların verimli ve verimsiz parametreleri ortaya konmuştur. Verimsiz mağazalar için referans mağazalar belirlenmiş olup bu mağazalara benzetilmesi gereken parametreler belirtilmiştir. Her bir mağaza, karar birimi (DMU) olarak tanımlanmış; satış alanı, ziyaretçi trafiği ve stok kapasitesi gibi değişkenler girdi, satış adedi, ciro ve brüt kâr gibi göstergeler ise çıktı olarak modellenmiştir. Analiz, girdi kısıtına yönelik CCR modeli temelinde yürütülmüş; böylece çıktıyı sabit tutarken, mağazaların girdileri minimize etme kapasitesi ölçülmüştür. Model çıktıları, mağazaların verimlilik düzeylerini ortaya koymuş; sonuçlar görsel araçlarla desteklenmiştir. Ege Bölgesi'nde yüksek etkinlik gözlenmiş, bazı mağazalar için ise gelişim alanları belirlenmiştir. Talep tahmini ile DEA bulgularının birlikte kullanımı, sezon öncesi planlamaya katkı sunmuştur. Python ile geliştirilen uygulama, dijital dönüşümün operasyonel verimliliğe etkisini örneklemektedir.
Özet (Çeviri)
Today, data-based approaches are becoming increasingly important for companies in different sectors in order to use resources effectively and make fast and effective decisions. Especially in the retail sector, companies are making important starts to use digital transformation methods for demand management. The reliability of demand forecasting algorithms in seasonal product management and planning of multiple stores and the decision support systems obtained with digital transformation are of critical importance in terms of profitability and customer satisfaction of companies. In this context, the study evaluated the distribution of the ev giyim summer collection, which is of great importance among the product groups to be offered for sale between April 2025 and September 2025 by a leading retail company operating in the women's underwear market, to its stores across Turkey with the Frontier analysis approach and presented suggestions. In the research, the sales performance metrics of the stores in the previous season were compared with the Data Envelopment analysis, and the efficient and inefficient parameters of the stores were revealed. Reference stores were determined for inefficient stores and the parameters that should be compared to these stores were specified. Each store was defined as a decision unit (DMU); variables such as sales area, visitor traffic and stock capacity were modeled as inputs, and indicators such as sales volume, turnover and gross profit were modeled as outputs. The analysis was conducted based on the CCR model for input constraints; thus, the capacity of stores to minimize inputs was measured while keeping the output constant. The model outputs revealed the efficiency levels of the stores; the results were supported by visual tools. High efficiency was observed in the Aegean Region, and development areas were determined for some stores. The use of demand forecasting and DEA findings together contributed to pre-season planning. The application developed with Python exemplifies the impact of digital transformation on operational efficiency.