Kripto para birimlerinin yasal sınıflandırılması ve düzenlenmesi: Türkiye ve Avrupa Birliği'nde karşılaştırmalı bir analiz
Legal classification and regulation of cryptocurrencies: A comparative analysis of Turkey and the European Union
  1. Tez No: 948639
  2. Yazar: AYŞE ÇOŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kripto para, Bitcoin, hukuki düzenleme, elektronik para, Türkiye, Avrupa Birliği, Cryptocurrency, Bitcoin, legal regulation, electronic money, Turkey, European Union
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin Türkiye ve Avrupa Birliği'ndeki hukuki sınıflandırmasını ve düzenlenmesini karşılaştırmalı bir perspektifle ele almaktadır. Araştırmada, kripto paraların hukuki statüsüne ilişkin mevcut düzenlemeler ve düzenleme eksiklikleri incelenmiş, elektronik para ve geleneksel finansal araçlarla karşılaştırmaları yapılmıştır. Özellikle merkezsizlik ve geri döndürülemezlik gibi özelliklerin hukuki açıdan yarattığı sorunlar tartışılmıştır. Tezin bulgularına göre, Türkiye'de kripto paraların hukuki tanımına ilişkin eksiklikler bulunmakta olup, yeni düzenleme girişimlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Avrupa Birliği'nde ise MiCA gibi düzenlemelerle daha kapsamlı bir çerçevenin oluşturulduğu görülmektedir. Kripto paraların vergilendirilmesi, suçta kullanımı ve yatırımcı güvenliği gibi konulardaki düzenlemeler hem Türkiye'de hem de AB ülkelerinde kritik bir tartışma alanıdır. Sonuç olarak, kripto para birimlerinin hukuki çerçevesinin netleştirilmesi, yatırımcı haklarının korunması ve mali suçların önlenmesi açısından önem arz etmektedir. Türkiye ve AB bağlamında karşılaştırmalı analiz, farklı hukuki yaklaşımların avantaj ve dezavantajlarını ortaya koyarak, etkin bir düzenleyici çerçeve oluşturulması için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the legal classification and regulation of Bitcoin and other cryptocurrencies in Turkey and the European Union from a comparative perspective. The research analyzes the existing legal frameworks and regulatory gaps concerning cryptocurrencies, comparing them with electronic money and traditional financial instruments. Key issues such as decentralization and irreversibility are discussed in terms of their legal implications. The findings indicate that Turkey lacks a clear legal definition for cryptocurrencies, highlighting the need for new regulatory initiatives. In contrast, the European Union has established a more comprehensive framework through regulations like MiCA. Issues related to taxation, criminal use, and investor protection remain critical discussion points in both Turkey and EU countries. In conclusion, clarifying the legal framework for cryptocurrencies is essential for protecting investors and preventing financial crimes. This comparative analysis of Turkey and the EU highlights the advantages and disadvantages of different legal approaches and offers recommendations for developing an effective regulatory framework.