Z kuşağı'nın eğitim ve öğretiminde etiğin rolü
The role of ethics in the education and training of generation Z
- Tez No: 948680
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Z Kuşağı, Ahlak, Etik, X Kuşağı, Y Kuşağı, Dijital Dünya, Eğitim, Toplum, Generation Z, Morality, Ethics, Generation X, Generation Y, Digital World, Education, Society
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Etik Değerler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Günümüzde popüler hale gelmiş olan Z Kuşağı gençliğinin eğitim ve öğretiminde etiğin rolü ele alınmıştır. Yapılan çalışmada ahlak, eğitim ve etik arasındaki ilişki, kuşak kavramı, Z Kuşağının eğitiminde öğretmenin rolü ve dijital dünyada Z Kuşağının incelenmesi amaçlanmıştır. Ahlak kavramı toplum içerisinde iyi ve kötü davranış olarak belirlenen kurallar bütünüdür. Etik ise filozoflar tarafından ortaya konulan iyi, kötü, vicdan, özgürlük gibi kavramları ele alan felsefenin alt disiplinidir. Eğitimde ahlakın kaynağının rolü büyüktür. Öğretmenin görevi bu iyi ve kötü olarak adlandırdığımız kavramların hayata dönük bir şekilde teorik ve pratik olarak öğrencilere rehberlik yapmaktır. Günümüzde popüler olan Z Kuşağı bir diğer ismi ile kristal kuşak: özgüveni yüksek, teknolojiyi çok iyi kullanan ve otoriteye direnen bir kuşak olarak bilinmektedir. Bu kuşağın diğer kuşaklar gibi geleneksel yapıyı kabullenen bir tavrı olmadığı gibi bu nedene bağlı olarak da aile bağları X ve Y Kuşağı kadar sağlam değildir. Onlara göre aile kavramı sadece insanlara yer yer saygı duymayı getirecek bir bağ içermektedir. Görüşmeler sonucunda alınan veriler ile Z kuşağının etik ahlak ayrımı, ahlakın kaynağı irade mi toplum mu olduğu, öğretmenin bu süreçte nasıl bir rol model oynadığı, dijital dünyada etik davranışların önemi gibi konularda öğrencilerin vermiş olduğu cevaplar üzerine değerlendirme yapılmıştır. Z Kuşağı ahlak ve etik kavramlarının farklı anlamlara geldiğini ifade etmekte fakat içeriğinin analizini yapamamaktadırlar. Ele alınan bir diğer önemli konu ise ahlakın kaynağının irade mi yoksa toplum mu olduğudur. Bu konuda varılan sonuç ise topluma bağlı olunduğu, toplum kurallarının etkili olduğunu düşünülmektedir. Ahlaki bakımdan rol model konusunda ise öğretmeni, ahlaki bir rehber olarak görenlere rağmen bireysel anlamda ahlaki olarak kendi kişiliğinin tamamladığını ve bir rehbere ihtiyacı olmadığını düşünenler de görülmektedir. Öğretmeni rol model alan öğrenciler, öğretmene saygı gösteriyorlar fakat bunu faydacı bir yaklaşım olarak benimsediklerini ifade ediyorlar. Dijital dünyanın içine doğmuş olan bu kuşak dijital becerileri hayatlarının her alanında kullanmaktadırlar. Özellikle okul ortamında kullanmış oldukları materyaller onlar için zaman tasarrufu ve daha çok bilgi akışı sağlamaktadır. Yapılan çalışmada Z Kuşağının eğitim ve öğretiminde etik yaklaşımları, yeni fikirler ortaya koymaları, gelecek nesilleri de etkileyeceği düşünülerek şimdi yapılmış olan bir değişikliğin yıllar sonra etkili bir yöntem olarak kullanılmasını sağlanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The role of ethics in the education of Generation Z, which has recently gained popularity, has been discussed. This research aims to examine the correlation between ethics and morality, the correlation between education and ethics, the term“generation”, the role of the teacher in the education of generation Z and inspect generation z in the digital world. The term“morality”refers to a set of behaviours defined as good or bad by society. Ethics, on the other hand, is a sub-discipline of philosophy developed by philosophers that examines concepts such as good, bad, conscience, and freedom. Education is intertwined with ethics. The mission of a teacher is to teach the students the life-oriented structures of these terms. Generation Z, also known as the Crystal Generation, is highly confident, opposes authority, and demonstrates strong technological skills. This generation does not have an attitude that accepts the tradinionalist system. This is why their family bonds are weaker compared to Generations X and Y. For them, the concept of family primarily involves occasional expressions of respect toward others. This research was conducted by analysing the data collected from interviews. The interviews explored questions such as the distinction between ethics and morality for Generation Z, whether morality originates from free will or society, the teacher's role as a model, and the importance of ethical behaviour in the digital world. Generation Z knows that ethics and morality have different meanings but they cannot analyse their contents. One of the aims of this research is to evaluate the relations between perceptions of ethics and morality. Although they think the source of morality is free will, they also think that in the end they adhere to the society and that society's rules are applied. There are students that see the teacher as their role model but they still think their character is fully developed and they do not need a teacher. They respect the teacher but they embrace a pragmatic approach. The teacher is seen as a respectable figure if they also show respect. This generation that was born into the digital world uses the digital skills in every part of their lives including education because the materials they use in the context of their school offer time saving and more flow of information. The ethical approaches adopted in the education of this generation, along with the introduction of new ideas, are expected to influence future generations and create lasting, effective methods for years to come.