Z kuşağına Türkçe öğretimi
Teaching Turkish to generation Z
  1. Tez No: 903403
  2. Yazar: GÜLÇİN POLATÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Z Kuşağı, 21.yy. Becerileri, Türkçe Eğitimi, Generation Z, 21st Century Skills, Turkish Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Eğitim, bireylerin toplum içinde var olmalarını, hayatlarını anlamlandırabilmeleri için gereken bilgi ve becerilerle kendilerini gerçekleştirmelerini amaçlar. Eğitimcilerin eğitecekleri bireyleri tanımaları, eğitimin bu amacını gerçekleştirecektir. Türkiye'de 2000 yılından sonra doğan bireyler Z kuşağı olarak adlandırılmaktadır ve bu bireyler toplumun geleceğini oluşturacaklardır. 21. yüzyılda çağın gerektirdiği becerilerin ele alınması önemli olup bu beceriler,“21. yüzyıl becerileri”olarak adlandırılmaktadır. 21. yüzyılda bilgi üreten, takım çalışması yapabilen, sorumluluk alabilen, iletişim becerilerine sahip, yaratıcı, esnek, araştırmacı ve problem çözebilen bireylerin yetiştirilmesinde Türkçe dersinin önemli rol oynaması beklenmektedir. Bir ulusun varlığını sürdürülebilmesi için dilinin öğretilmesi, benimsetilebilmesi ve korunmasında dil öğretiminin görevi büyüktür. Bu görevi üstlenecek olan Türkçe öğretmenlerinin çağın gerektiği donanıma sahip olmaları, eğitecekleri bireyleri tanımaları önemlidir. 21. yüzyıl becerilerinin Türkçe dersi öğretim programıyla bütünleşmesi öğrencilerin dil becerilerini geliştirirken geleceğin dünyasında başarılı olmaları için gerekli becerileri, yetkinlikleri kazanmalarını sağlayarak öğrencilerin hem akademik başarılarını hem de sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyecektir. Bu doğrultuda bu çalışmada Z kuşağı ilgi ve beklentilerinin tespit edilerek onlara Türkçe dersi öğretim programında bulunan 21. yy. becerilerinin yetkinlikler bakımından kazandırılması konusunda öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'nin çeşitli illerinde MEB'de görevli 28 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılan çalışmada, çalışmanın amacı doğrultusunda uzman görüşleriyle hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formuyla veriler toplanarak içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonunda v öğretmenlerin %28,6'sının Z kuşağının dersi sıkıcı bulduklarına, derslerin eğlenceli ve oyunlaştırılmış olmasını beklediklerine; öğretmenlerin ise 21. yy. yeterliklerini kazandırmada teknoloji okuryazarı olma, dijital materyaller seçme, geliştirme ve kullanma becerisine sahip olma, disiplinler arası çalışmalara açık olma özelliklerine sahip olmaları gerekliliğine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education aims to enable individuals to exist in society and to realize themselves with the knowledge and skills they need to make sense of their lives. Educators' getting to know the individuals they will educate will realize this purpose of education. In Turkey, individuals born after the year 2000 are called Generation Z and these individuals will constitute the future of society. In the 21st century, it is important to address the skills required by the age and these skills are called“21st century skills”. In the 21st century, Turkish lessons are expected to play an important role in raising individuals who can produce knowledge, work as a team, take responsibility, have communication skills, be creative, flexible, researcher and problem solver. Language teaching has a great role in teaching, adopting and protecting a nation's language in order to sustain its existence. It is important that Turkish teachers, who will undertake this task, have the necessary equipment of the age and recognize the individuals they will educate. Integration of 21st century skills into the Turkish curriculum will support both the academic success and social and emotional development of students by enabling them to gain the necessary skills and competencies to be successful in the world of the future while improving their language skills. In this direction, this study aims to determine the interests and expectations of Generation Z and to evaluate the views of teachers on the acquisition of 21st century skills in terms of competencies in the Turkish curriculum. The study group of the research consisted of 28 Turkish teachers working at MEB in various provinces of Türkiye. In the study, which used a phenomenological design from qualitative research methods, data were collected with a semi-structured interview form prepared with expert opinions in line with the purpose of the study and evaluated by content analysis. At the end of the study, it was found that 28.6% of the teachers thought that vii Generation Z found the lessons boring and expected the lessons to be fun and gamified; and that teachers should have the characteristics of being technologically literate, having the ability to select, develop and use digital materials, and being open to interdisciplinary studies in gaining 21st century competencies.