Digitalization in project management: Effects on sustainability
Proje yönetiminde dijitalleşme: Sürdürülebilirlik üzerine etkileri
  1. Tez No: 948683
  2. Yazar: ALEYNA ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DR. HASAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: dijital onboarding, proje yönetimi, sürdürülebilirlik, bankacılık, yatırımın geri dönüşü, TBL, karbon salımı, ESG, dijital dönüşüm, digital onboarding, project management, sustainability, banking, ROI, TBL, carbon reduction, ESG, digital transformation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez, proje yönetiminde dijitalleşmenin sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerini incelemekte ve bu bağlamda bankacılık sektörünü odak noktası olarak ele almaktadır. Çalışmada, Türkiye'de faaliyet gösteren orta ölçekli bir mevduat bankasında hayata geçirilen uzaktan müşteri edinimi (dijital onboarding) projesi vaka analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Proje kapsamında, geleneksel olarak fiziksel şubelerde yürütülen müşteri edinim süreçleri dijital kimlik doğrulama, biyometrik yüz tanıma ve e-imza teknolojileriyle desteklenen mobil bir platforma taşınmıştır. Araştırma, projenin çıktılarını hem finansal hem de sürdürülebilirlik perspektifinden analiz etmektedir. Yapılan sayısal değerlendirmelere göre yatırımın geri dönüş oranı %201,2 olarak hesaplanmış, proje ilk yılında kendini amorti etmiştir. Bu bulgular Triple Bottom Line (TBL) yaklaşımı çerçevesinde yorumlanmış; projenin çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarda çok yönlü katkılar sunduğu gösterilmiştir. Çalışmada geliştirilen Sürdürülebilirlik Geri Dönüş Katsayısı (SPM) ve Sürdürülebilirlik Değer Endeksi (SVI) modelleri, dijital projelerde finansal olmayan getirilerin ölçülmesine yönelik özgün bakış açıları sunmaktadır. Bu tez, dijital dönüşümün yalnızca operasyonel değil, stratejik sürdürülebilirlik hedeflerine de hizmet edebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the impact of digitalization in project management on sustainability, with a specific focus on the banking sector. By adopting a case study methodology, it examines a digital onboarding project implemented by a mid-sized commercial bank in Turkey. The project aimed to digitize customer acquisition processes traditionally handled in physical branches, introducing a fully automated mobile solution supported by technologies such as digital identity verification, biometric facial recognition, and e-signature infrastructure. The research assesses the project's outcomes through both financial and sustainability lenses. Quantitative analyses, including ROI, NPV, and cost-benefit calculations, demonstrate that the initiative yielded a 201.2% return on investment and reached break-even within the first year. These results are further interpreted using the Triple Bottom Line (TBL) framework, revealing multidimensional benefits across environmental, economic, and social dimensions. The Sustainability Payback Multiplier (SPM) and Sustainability Value Index (SVI) models developed in this study provide novel perspectives on measuring non-financial returns in digital projects. This research contributes to the growing discourse on how digital transformation can serve not only operational goals but also strategic sustainability objectives in project management.