Hop açılan kitap oluşturmaya dayalı çalışmaların öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerine etkisi
The effect of hop-opened book design activties on students' creative writing skills
  1. Tez No: 948729
  2. Yazar: İREM MİZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH MEHMET CİĞERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hop açılan kitap, yaratıcı yazma, yazma eğilimi, yaratıcılık, Pop-up book, creative writing, writing tendency, creativity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yazma becerisi, bireyin akademik başarısının yanı sıra gündelik hayatta sıklıkla kullandığı kişisel gelişim açısından temel nitelikte bir beceridir. Temel dil becerileri içerisinde geliştirilmesi en zor olan yazma becerisi, bilişsel, duyuşsal ve devinişsel boyutuyla ön plana çıkmaktadır. Yaratıcı yazma ise bireyin yazılarını hayal gücü ve deneyimleri ile harmanlayarak özgün bir şekilde yazıya dökmesidir. Yaratıcı yazma, sadece yazma becerilerini güçlendirmekle yetinmez, aynı zamanda eleştirel düşünme, problem çözme, analitik düşünme becerilerini de destekler. Bireyin toplum içindeki rolünü belirginleştirebilmesi için bu becerinin erken yaşlarda kazandırılarak hayat boyu sürdürülebilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yaratıcı yazma becerisinin geliştirilmesinde kritik bir rolü olan ilkokul Türkçe derslerinde özel bir hassasiyet gösterilmesine, yaratıcı yazma becerilerinin gelişmesinde farklı yöntem ve tekniklerin kullanılmasına gerek duyulmaktadır. Bu yöntemlerden biri hop açılan kitaplardır. Bu araştırmanın amacı ilkokul dördüncü sınıf Türkçe dersinde kullanılan hop açılan kitap materyalinin, öğrencilerin yaratıcı yazma becerisi üzerindeki etkisini belirlemektir. Verilerin toplanması ve analizinde nicel ve nitel araştırma yöntemlerinden oluşan karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmada açımlayıcı sıralı desen türü tercih edilmiştir. Araştırma, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa il merkezinde bulunan bir devlet okulundaki dördüncü sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Çalışma grubunu 42 öğrenci (21 deney grubu, 21 kontrol grubu) oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 4/E deney grubunu, 4/D kontrol grubunu oluşturmuştur. Araştırma sürecinde deney grubunda hop açılan kitap oluşturmaya dayalı yaratıcı yazma uygulamaları yapılırken kontrol grubunda yaratıcı yazma etkinlikleri uygulanmıştır. Verilerin elde edilmesinde Yazma Eğilimi Ölçeği, Yaratıcı Yazma Ürünlerini Değerlendirme Ölçeği, yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan görüşme formu, araştırmacı günlüğü ve öğrenci ürünleri kullanılmıştır. Nicel veriler, eşli gruplar t-testi ve bağımsız gruplar t-testi ile incelenmiştir. Nitel verilerin analizi, betimsel analiz ile yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; hop açılan kitap oluşturmaya dayalı yaratıcı yazma çalışmaları, öğrencilerin yazma eğilimlerinde ve yaratıcı yazma becerilerinde anlamlı düzeyde artış göstermesinde etkili olmuştur. Görüşmelerde, uygulamaya katılan öğrenciler süreci yaratıcı, eğlenceli, yenilikçi ve üretici olarak değerlendirmiştir. Öğrenciler yazmaya karşı daha olumlu bir tutum geliştirdiklerini, hayal güçlerini ve ifade becerilerini aktif olarak kullandıklarını, yazılı ürünlerini paylaşarak özgüven kazandıklarını, süsleme ve katlama aşamalarından keyif aldıklarını ifade etmiştir. Görüşmeler, araştırmacı günlüğü ve öğrenci ürünlerinden elde edilen veriler ile uyumludur. Öğrenciler hop açılan kitap materyaline dayalı yaratıcı yazma etkinliklerinde sadece yazılı bir metin oluşturma eylemi değil, estetik bir üretim sürecini de deneyimlemişlerdir. Bu sayede yazmaya ilişkin biçimsel formlar, kelime haznesi, özgünlük gibi çok yönlü gelişmeler kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Writing skills are fundamental not only for academic success but also for personal development, as they are frequently used in everyday life. Among basic language skills, writing is the most difficult to develop and stands out in terms of its cognitive, affective, and motor dimensions. Creative writing, on the other hand, is the process of blending one's imagination and experiences to produce original written works. Creative writing not only strengthens writing skills, but also supports critical thinking, problem solving, and analytical thinking skills. In order for individuals to define their role in society, this skill must be acquired at an early age and maintained throughout life. For this reason, it is necessary to pay special attention to primary school Turkish language classes, which play a critical role in developing creative writing skills, and to use different methods and techniques in the development of creative writing skills. One such method is pop-up books. The purpose of this study is to determine the effect of pop-up books used in fourth grade Turkish language classes on students' creative writing skills. A mixed method consisting of quantitative and qualitative research methods was used in the collection and analysis of data. An explanatory sequential design was chosen for the study. The research was conducted with fourth-grade students at a public school in the center of Şanlıurfa during the 2023-2024 academic year. The study group consists of 42 students (21 in the experimental group and 21 in the control group). Within the scope of the research, the 4/E experimental group and the 4/D control group were formed. During the research process, creative writing activities based on creating pop-up books were carried out in the experimental group, while creative writing activities were carried out in the control group. Creative Writing Assessment Scale, The Adaptation Disposition Scale, semi-structured interview form, researcher diary, and student products were used to collect data. Quantitative data were analyzed using paired groups t-test and independent groups t-test. Qualitative data analysis was performed using descriptive analysis. According to the results of the study, creative writing activities based on creating pop-up books have been effective in significantly increasing students' writing tendencies and creative writing skills. In interviews, students participating in the program evaluated the process as creative, fun, innovative, and productive. Students stated that they developed a more positive attitude towards writing, actively used their imagination and expression skills, gained self-confidence by sharing their written work, and enjoyed the decoration and folding stages. The interviews are consistent with data obtained from researcher diaries and student products. In creative writing activities based on pop-up book materials, students experienced not only the act of creating a written text, but also an aesthetic production process. This has led to multifaceted developments in terms of formal writing styles, vocabulary, and originality.